Za prste polizati

Zadovoljstvo na veganski način: Slasni recepti autorice bloga ‘Kriška i po‘ idealni su za jesen

Kako od biljnih namirnica pripraviti izvrsna jela, za Gloria IN magazin otkriva biologinja Luna Džidić-Uzelac koja je jednako spretna u pripravi slastica, kao i azijskih slanih delicija.

Blog “Kriška i po” Zagrepčanke Lune Džidić-Uzelac (29) pravo je malo vegansko carstvo na kojem ova diplomirana biologinja posljednjih godina dijeli zdrave recepte i savjete vezane uz prehranu.

Znanje iz struke pomoglo joj je da ljubav prema kuhanju poveže s namirnicama, da bolje razumije kako djeluju na ljudsko tijelo te kako u potpunosti sačuvati njihovu hranidbenu vrijednost. Luni, kao promotorici održivog načina života, cilj je pokazati kako napraviti izvrsna veganska jela, ugodna i oku i nepcu.

image
Luna Džidić-Uzelac, autorica bloga 'Kriška i po'
PRIVATNI ALBUM

- Već dugo ne jedem meso i mliječne proizvode, a nekoliko godina sam živjela potpuno veganskim stilom života. Prehrana mi se i dalje bazira na biljkama, no ponekad znam pojesti i malo divlje ribe ili domaćih jaja. Najviše volim pripremati jela inspirirana kuhinjom jugoistočne i istočne Azije. Obožavam te kombinacije začina i namirnica, fermentaciju, tofu, shiitake, alge, soja sos... - otkriva Luna, koju čitatelji na blogu i Instagram stranici ne prate samo zbog zdravih recepata nego i zbog detaljno opisanog procesa pripreme široj publici često vrlo egzotičnih namirnica.

image
Kruh obavezno držati zamotan u krpi kako bi zadržao vlažnost.
PRIVATNI ALBUM


KRUH OD HELJDE I PIRA S JABUKOM

SASTOJCI:

  • 1 šalica heljdinog brašna
  • 1 šalica pirovog brašna iz cijelog zrna
  • 1 velika jabuka
  • 2 jušne žlice sirupa ječmenog slada ili meda
  • 4 jušne žlice domaćeg jabučnog octa
  • 2/3 - 3/4 šalice vode
  • 1 čajna žličica himalajske soli
  • 2 prstohvata sode bikarbone


PRIPRAVA:

  1. Pomiješati heljdino i pirovo brašno, sol i sodu bikarbonu u zdjeli.
  2. Narezati jabuku i staviti je u blender sa sladom, octom i vodom. Izblendati u glatku smjesu i uliti u zdjelu sa suhim sastojcima.
  3. Nježno izmiješati sve, najbolje pomoću silikonske špatule, kako bi se dobilo mekano tijesto.
  4. Prebaciti tijesto u kalup, zaravnati površinu špatulom i peći na 200 °C oko 45 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime blagu zlatnosmeđu nijansu.
  5. Ostaviti kruh da se ohladi zamotan u krpu, kako bi zadržao vlažnost.
image
Za dvadesetak minuta i vi možete uživati u ovoj divoti.
PRIVATNI ALBUM

BROWNIE OD KIKIRIKIJA

SASTOJCI:

  • 2/3 šalice maslaca od kikirikija
  • 1/2 šalice kokosovog šećera
  • 2 jušne žlice sirupa agave
  • 1 jušna žlica chia sjemenki
  • 1 jušna žlica sjemenki lana
  • 1/2 šalice vode
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 1/3 šalice kakaa u prahu
  • 1 prstohvat sode bikarbone
  • 1 prstohvat himalajske soli
  • 1/2 šalice sirovog kikirikija (samljeti u brašno)


PRIPRAVA:

  1. Samljeti lan i chia sjemenke u mlincu za kavu, pomiješati ih s pola šalice vode i 2 žlice octa i ostaviti da odstoje barem 5 minuta uz povremeno miješanje.
  2. Za to vrijeme u drugoj zdjeli vilicom pomiješati maslac od kikirikija, kokosov šećer i agavin sirup.
  3. Dodati smjesu s lanom i chia sjemenkama i dobro promiješati. Umiješati sodu bikarbonu i sol. Dodati mljeveni kikiriki i kakao te opet sve dobro promiješati. Ako je smjesa postala jako gusta, miješati rukom.
  4. Prebaciti smjesu u pleh i utisnuti je (ako radite rukama, možete ih namastiti s malo kokosovog ulja da se smjesa ne lijepi). Ova količina je taman za pleh dimenzija 20×20 cm. Peći na 180 °C 20 - 25 minuta.
  5. Ostaviti kolač da se barem malo ohladi prije rezanja.

Lunu i njezine recepte, osim na blogu, možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.

Linker
18. travanj 2024 05:07