Knjižnica novog doba

Zahtjevna adaptacija za prekrasan prostor! Požega dobila novo kulturno središte

Ravnateljica Gradske knjižnice u Požegi, vodila je zahtjevan projekt proširenja i adaptacije prostora od kojeg je stvorila novo kulturno središte - s dvije galerije, Dvoranom mudrosti, planovima za koncerte, radionice i druženja te s 90 tisuća naslova za posudbu.

Osam godina, koliko je na čelu novog kulturnog središta grada, ravnateljica Gradske knjižnice u Požegi Aleksandra Šutalo (40) puno je vremena provela nadgledajući građevinske radove. Tijekom cijelog njezinog dosadašnjeg mandata knjižnica se, naime, proširivala i adaptirala, sve do prošlog mjeseca kad je predstavljeno njezino novo ruho. Godine radova su, kaže Aleksandra, bile izazovne, prašnjave i iziskivale su mnogo strpljenja.

- Motivacijska nam je izreka bila “Radimo punom prašinom”. Najizazovnije je bilo raditi s klijentima dok su se nad glavom i pored nas odvijali građevinski radovi. No, volim se pohvaliti činjenicom da smo tijekom tog razdoblja bili zatvoreni samo tri dana - kaže Aleksandra koja je osmislila novi koncept gradske knjižnice. Osim biblioteke s 90 tisuća naslova, na 2000 četvornih metara prostiru se dvije galerije - Svjetlosti i Tunel - te Dvorana mudrosti. Požežani su s radošću pohitali na prvu tamošnju izložbu, a u planu su koncerti, susreti s književnicima, radionice za djecu... Ravnateljica i njeni suradnici imaju brdo ideja, a realizacija, kaže, ovisi o epidemiološkoj situaciji.

image
U nadograđenom dijelu knjižnice otvorena je Galerija svjetlosti u kojoj je do 15. travnja postavljena izložba fotografija ‘Lice knjige’.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Aleksandra Šutalo, koja je diplomirala novinarstvo i bibliotekarstvo, neko je vrijeme radila u gradskoj rubrici nekadašnjeg lista Vjesnik, ali novinarstvo je nije dovoljno privuklo da ostane živjeti u Zagrebu - te se vratila u rodnu Požegu, gdje je zasnovala obitelj i pronašla posao. Prvo u knjižnici osnovne škole u Pleternici, a potom i u požeškoj gimnaziji. Nikad, kaže, nije požalila što se vratila. Radeći u školi, vodila je novinarske grupe, debatni klub i puno radila s djecom i mladima. Bila joj je to izvrsna praksa za odgoj sinova, danas 14-godišnjeg Ivana i 12-godišnjeg Filipa. No, njima čitanje lektire nije baš omiljeno, priznaje da su im nogomet i druženje draži od knjiga. Njoj se iz djetinjstva pak najviše u pamćenje urezala knjiga “Heidi”, kako zbog priče, tako i zbog ilustracija koje je, kaže, mogla upijati danima. Prije nekog je vremena tu staru, trošnu knjigu iz roditeljskog doma prebacila u vlastiti stan i povremeno je prelista. Njezina je kućna biblioteka organizirana slično kao i knjižnica u kojoj radi. Slaže knjige na policama po kategorijama, među kojima svoje mjesto imaju kuharice i putopisi.

Kulturno središte grada

- I meni i suprugu Denisu Treskanici, fotografu i grafičkom dizajneru, strast su putovanja, a gdje god da odemo, uvijek obilazimo knjižnice i knjižare. Skupljam sve vodiče, letke, mape, kupujem knjige na putovanjima. Omiljene destinacije su mi Island i Portugal, u kojem sam kupila zbirku pjesama njihova poznatog pjesnika Fernanda Pessoe. Slabost su mi i kuharice, stare, nove, moderne, tradicionalne... Kuhanje mi je hobi, istražujem stalno nešto novo. Zadnje veće putovanje bilo nam je u Italiju pa sam nakon povratka odmah morala napraviti svoje raviole. Sama sam radila tjesteninu, pokušala rekonstruirati recept jela koje sam kušala u Firenci i odmah pozvala prijatelje na večeru - govori Aleksandra čiji poriv za pisanjem trenutačno miruje.

image
Novi Odjel za mlade i multimediju u potkrovlju zgrade.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Piše samo dnevne i tjedne obaveze u rokovnik, a ima i četiri bilježnice prepune svojih recepata koje su, kaže, mozaik svih njezinih kulinarskih iskustava. Trenutačno ne putuje po svijetu, ali vikendom se često uputi biciklom po brdima Požeške kotline kamo povede i starijeg sina, a veseli je što vidi da se puno ljudi ondje rekreira. Ta su brda blago kako njezina grada tako i cijele Slavonije.

- Moja Požega neprestano raste u duhovnom i kulturnom smislu. Imamo kazalište, muzej, svu infrastrukturu. Osjećam i da je posljednjih nekoliko godina afirmacija dio mog profesionalnog poslanja, dala sam si za cilj da knjižnica postane novo kulturno središte grada, ali to se nije dogodilo preko noći - kaže Aleksandra, sretna što se pomaci vide i što zna da ih čeka svijetla budućnost.

Linker
19. travanj 2024 11:18