Livio Andrijić
PLEŠI SA MNOM

Zlatni pir Saloona: Iskopali smo urnebesne fotke poznatih koji su davno zalazili u ovaj klub: 'Sjećam se mnogih dočeka zore i znakovitih pogleda'

Kultna zagrebačka diskoteka Saloon slavi 50. rođendan. Iako zatvoren zbog raznih pravnih komplikacija, to je klub koji se može pohvaliti listom od čak 2700 imena najznačajnijih domaćih i stranih gostiju kojima je on bio drugi dom.

Legendarna zagrebačka diskoteka - Saloon, otvorena je 1970. godine na inicijativu Pere Zlatara koji je sve prepustio Vlahi Srezoviću i Albertu Papi, ljudima koji su zaslužni za njegov kultni status.

Teško je nabrojati sva slavna imena koja su se ondje zabavljala. U pola stoljeća postojanja Saloon su posjetili Pierce Brosnan, Catherine Deneuve, Ali MacGraw, Costa Gavras, Paul i Linda McCartney, Bono Vox, John McEnroe, Alberto Tomba te mnogi drugi.

Izlaskom u kultnom klubu neki su objavili svoj ljubavni status, dok su drugi slavili najveće uspjehe karijere, poput Janice i Ivice Kostelića.

"Najviše pamtim iz tinejdžerskih dana upoznavanje svojih tadašnjih sportskih idola Dražena Petrovića i Zvonimira Bobana, a kroz godine sam upoznao skoro cijelu muzičku estradu. Također mi je bila čast upoznati Johna McEnroea i, naravno, neizostavne Janicu i Ivicu Kostelić’, rekao je jednom prilikom vlasnik kluba Maro Srezović.

Tijekom pola stoljeća postojanja Saloon je bio mjesto na kojem su se okupljale brojne poznate osobe. Među njima su i oni koji su, baš poput tog kluba, ušli u legendu - poput preminulog košarkaškog asa Dražena Petrovića, bivšeg nogometaša Zvonimira Bobana i drugih faca.

Zagreb, 170418.
Klub Saloon.
Maro Srezovic, vlasnik kluba Saloon.
Na fotografiji: Maro Srezovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Maro Srezović, vlasnik kluba Saloon.

Tuškanac je tijekom osamdesetih stekao status poznate destinacije celebrityja iz Hrvatske, svijeta, pa i prestižnog Hollywooda.

Prvenstveno je to bila zasluga koprodukcijskih pothvata Jadran filma, čime je Zagreb izrastao u jedan od najvećih filmskih centara Istočne Europe.

Tako su naš glavni grad pohodili glumica Ali MacGraw, nominirana za Oscara u nezaboravnom filmu "Ljubavna priča", koja je 1983. u Zagrebu snimala "Vjetrove rata", glumac Richard Chamberlain, u nas znan kao dr. Kildare iz poznate televizijske serije, koji je 1985. snimao film "Wallenberg: A Hero’s Story", pa vragolasti Jackie Chan, kineski glumac koji je 1986. snimao "Božji oklop", a svi su oni posjetili kultno mjesto za izlaske.


Najbolja muzika u gradu

"Saloon mi znači zaista puno, tu smo proveli mnoge dane i noći svoje mladosti, ovi zidovi mnogo toga pamte, pa se uvijek volim vratiti i želim se češće ovako družiti. Dolazim ovdje 31 godinu, od svoje 17, kada sam prvi put izašla i naplesala se. Uvijek je tu bila najbolja muzika u gradu i znala sam da ću uvijek sresti nekoga s kim sam si dobra. Sjećam se mnogih dočeka zore i znakovitih pogleda. Baš nam je bila lijepa mladost u Saloonu", rekla je jednom prilikom Sanja Doležal koja je jedna u nizu poznatih kuma ove diskoteke. Njezini novi Foslili dobili su tu čast ove godine...

Livio Andrijić


Sedamdesetih je kum bio megapopularni Mate Mišo Kovač i glumica Ana Karić, kasnije Bojana Gregorić Vejzović, Vanna, Severina i Zoran Mamić, Mia Begović i Dubravko Šimenc, Mila Elegović i Robert Prosinečki...

Fotografije Nine Badrić, Mirne Berend, Dine Dvornika, Ivane Banfić ... i brojnih ljubavnih parova, koji su tek na početku romanse osvježit će vam sjećanje na neka druga vremena... Indirine pletenice su hit, a i promocija albuma Sandija Cenova koji se u klubu i oženio...

Kultni klub otvara svoja vrata za 50. rođendan samo na taj dan, jer klubu nije izdala dozvolu za rad od provale u klub 2013.

"Da mi je netko rekao će Saloon u narednih deset godina biti zatvoren, otet, uništen i da ćemo se vratiti u srušen klub, postaviti spomen ploču pjesmi "Za dobra stara vremena", izdati foto monografiju, boriti se da ponovo klub radi (još uvijek nam uprava grada nedozvoljava) i slaviti 50. rodenđan - pola stoljeća rekao bih mu "dobar ti je scenarij za film", eto život je svoje napisao i scenarij je tu javite se filmaši osvajamo Oskara sigurno", rekao je uoči današnje proslave vlasnik Saloona Maro Srezović...

Linker
23. travanj 2024 12:40