Nova uloga

Zvijezda ‘Downton Abbeyja u novom filmu glumi zaljubljenog robota: ‘Vjerujem da će roboti moći osjećati ljubav‘

Dan Stevens, kojeg se sjećamo iz popularne britanske serije, tumači robota Toma koji zadovoljava sve prohtjeve svoje vlasnice, a počinje pokazivati i znakove zaljubljenosti.

Prije desetak godina britanski je glumac Dan Stevens (38) zasjao u povijesnom TV serijalu ‘Downton Abbey’, gdje je glumio naočitog vojnika Matthewa Crawleyja, a na ovogodišnjem Berlinaleu, koji se održava u virtualnom izdanju od 1. do 5. ožujka, pokazao je kako bi mogla izgledati budućnost.

U njemačkoj romantičnoj komediji ‘Ich bin dein Mensch’ (Tvoj sam muškarac), redateljice Marije Schrader, tumači robota Toma koji je umjetnom inteligencijom usavršen da zadovoljava sve prohtjeve svoje vlasnice.

Gdje ste naučili tako dobro govoriti njemački?

- U osnovnoj školi smo mogli birati hoćemo li učiti njemački ili španjolski. Svi ostali su odabrali španjolski, a ja sam htio biti drugačiji i uzeo sam njemački. Do danas nisam požalio. Često sam mu se vraćao, ali nisam ga usavršio sve do prošlog ljeta kada smo snimali film. Ispalo je da je dobro što nisam izvorni govornik. Moj je lik robot pa nekako odgovara da ima malo drugačiji naglasak.

Mislite li da robot, kad prikupi dovoljno podataka, doista može početi osjećati ljubav?

- Nadam se da je tako. Većina filmova koja se dosad bavila umjetnom inteligencijom uvijek je pokazivala robote kao opasnost, kao nekoga tko će nam uzeti poslove i živote, a ja volim vjerovati da i iz vrhunske tehnologije može nastati nešto tako lijepo kao ljubav.

image
Dan Stevens u seriji 'Downton Abbey'.
CARNIVAL FILMS - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

Gledaju li muškarci i žene drugačije na ljubavne robote?

- Godinama sam na hladnjaku imao karikaturu na kojoj je iznad muškarca samo jedan prekidač, a iznad žene niz žica i prekidača. No, ne treba generalizirati. I s muške i sa ženske strane bilo bi osoba koje bi to obožavale, ali i onih koji bi od toga bježali glavom bez obzira.

Mislite li da bi vaša supruga voljela da joj se sa snimanja vratio robot Tom, koji ispunjava sve želje, a ne glumac Dan?

- Ne vjerujem da bi supruga htjela robotsku verziju mene. Kada bi uzimala androida, onda bi se odlučila za nekog puno boljeg.

Kako danas gledate na popularnost stečenu u serijalu ‘Downton Abbey’?

- Ne znam kako bih ikad mogao reći nešto loše o tome. Taj je serijal prekrasno iskustvo, zapravo temelj moje karijere. Zbog te sam uloge postao poznat diljem svijeta, dobio sam brojne glumačke ponude, bez nje vjerojatno ne bih danas bio ovdje.

Linker
15. travanj 2024 20:55