Suđenje desetljeća

Prijeti joj 35 godina robije: Zloglasna bogatašica konačno sjela na optuženičku klupu!

Gotovo 17 mjeseci nakon uhićenja i više od dvije godine od smrti milijardera i pedofila Jeffreyja Epsteina, započelo je suđenje njegovog bivšoj partnerici Ghislaine Maxwell koju se tereti da mu je bila desna ruka u gnjusnom lancu pedofolije i prostitucije maloljetnica.

Od početka ovoga tjedna okrivljenički stolac Savezne sudnice južnog okruga New York rezerviram je za trenutačno najomraženiju osumnjičenicu u Americi, 59-godišnju Ghislaine Maxwell. Kako je prvi izvijestio Vanity Fair tužilaštvo je nakon višemjesečnih priprema spremno za suđenje koje je već proglašeno sudskim procesom desetljeća - što zbog obiteljskog utjecaja i bogatstva okrivljene, a što zbog nastranosti zločina. Kći pokojnog medijskog mogula Roberta Maxvella, koja je rođena u Francuskoj, a odrasla u Engleskoj, pred porotom će se braniti za šest kaznenih djela s prefiksom seksualnog iskorištavanja i podvođenja malodobnih osoba.

Ako tužilaštvo dokaže njezinu krivnju čeka je zatvor od čak 35 godina, što znači da će iza rešetaka provesti ostatak svog života budući da će na Božić napuniti 60 godina.

image

Crtež Ghislaine Maxwell sa saslušanja u travnju 2021.

MONA SHAFER EDWARDS/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

U mogućnost da se Maxwellica nekako izvuče ili da joj sud odredi manju kaznu trenutačno vjeruje jedino njezina obitelj. Kad je lanjskog srpnja uhićena i odvedena u kaznionicu u Brooklynu, otpečaćen je niz dokumenata iz sudske parnice iz 2015. koju je protiv Maxwellice podignula jedna od žrtava, Amerikanka Virginia Roberts​Giuffre. Sporni dokumenti, čiji je dio na uvid dan godinu ranije, nakon uhićenja Epsteina, Maxwellicu izravno optužuju za podvođenje mladih djevojaka muškarcima, ali i prisiljavanje na odnos s okrivljenom.

- I ona i Epstein su svaki dan orgijali sa svojim seksualnim robinjama koje su prisiljavali da spavaju i s drugim muškarcima - posvjedočila je Giuffre, koja je prva među žrtvama službeno optužila predatorski dvojac.

Tužilaštvo je već prvi dan zaigralo na najjaču kartu - da je riječ o organiziranom lancu pedofilije i prostitucije koji je trajao deset godina. Prvi slučajevi dogodili su se još početkom devedesetih - točnije 1994., kratko nakon što su se Epstein i Maxwell upoznali i postali par pa se smatra kako je broj žrtava mnogo veći od liste s kojom raspolaže tužilaštvo. Mlade žene, od kojih su neke u vrijeme kad su upale u njihovu zamku imale jedva 14 godina, iskorištavali su na najodvratniji način, obećavajući i posao u zamjenu za seks, a svoje prljave rabote većinom su organizirali na Epsteinovom privatnom otoku Little St. James u Djevičanskom otočju.

Pedofilska jazbina, kako su otok prozvali mediji, proteže se na 28 hektara, na njemu je nekoliko luksuznih zdanja, a pristupiti mu se može samo helikopterom ili brodom.

image

Epstenova ‘pedofilska jazbina‘ na njegovu prvatnom karipskom otoku.

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ne staju nevolje za kraljevsku obitelj: Protiv princa Andrewa podignuta optužnica na sudu u New Yorku

“Kako bi se žrtve osjećale dužnima Epsteinu, Ghislaine Maxwell bi poticala žrtve da prihvate njegove ponude financijske pomoći, uključujući ponude za plaćanje putnih ili obrazovnih troškova”, navodi se u optužnici.

U uvodnoj riječi tužilaštvo je kao otežavajuću okolnost Maxwellici iznijelo i činjenicu da je bježala pred rukom pravde. Nakon što je u srpnju 2019. uhićen Epstein, koji je par mjeseci kasnije u zatvoru počinio samoubojstvo (mnogi sumnjaju da je bila riječ o suicidu), njegova dugogodišnja intimna i poslovna partnerica nekoliko je puta mijenjala adrese i brojeve telefona. Kad je uhvaćena 2. srpnja 2020. skrivala se na raskošnom imanju u Bradfordu u američkoj državi New Hampshire. Zbog toga joj je i odbijena jamčevina od čak 28,5 milijuna dolara. Maxwellovi odvjetnici su, naime, predložili da svu svoju imovinu, kao i imovinu svog supruga, bogatog poduzetnika Scotta Borgersona za kojeg se tajno udala 2016., stavi na jedan račun te tako svoje bogatstvo ne bi mogla koristiti za bijeg.

Prema pisanjima Vanity Fair nema sumnje da će odjek suđenja Maxwellici biti bombastičan zbog umiješanosti mnogih moćnika. Fotografije snimljene na spornom otoku s kojima raspolaže tužilaštvo jasno pokazuju da su tamo boravili glumac Kevin Spacey, bivši predsjednici Amerike Bill Clinton i Donald Trump te princ Andrew. Doduše, američki mediji dvoje hoće li se njihova "krivnja" dokazati. Tijekom nedavnog pripremnog ročišta tužitelji su odbacili sva nagađanja da bi ona uskoro mogla dati informacije o mnogim poznatim muškarcima za koje se tvrdi da su igrali neku ulogu u Epsteinovom lancu trgovine ljudima.

image

Epsteina su na njegovu otoku posjećivali Bill Gates, Donald Trump, Bill Clinton i princ Andrew.

JOHN LAMPARSKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Osramoćenoj bogatašici koja je prije veze s Epsteinom bila poznata kao pripadnica britanskog višeg sloja, tzv. socialite, sudi okružna sutkinja Alison Nathan, svojevremeno savjetnica bivšeg predsjednika Baracka Obame. Karijera gospođe Nathan "čista je kao suza", a kako bi odstranila svaku mogućnost nepristranog suđenja od porotnika je tražila da se izjasne što misle o bogatim ljudima.

Suđenje desetljeća trebalo bi trajati oko šest tjedana, a osim tima odvjetnika Maxwellovica ima veliku podršku obitelji. New York Post izvještava kako su njezini najbliži nedavno tražili od Ujedinjenih naroda da joj se omoguće ljudski uvjeti u zatvoru. Njezin stariji brat Ian, koji nastupa kao glasnogovornik moćne obitelji, ispričao je kako ona u Metropolitanskom pritvorskom centru u Brooklynu navodno spava na betonu, ćeliju dijeli sa štakorima te kontinuirano doživljava fizičko zlostavljanje. Obitelj je javno iznijela i neke detalje iz njihovog djetinjstva nadajući se da će time pridobiti djelomično razumijevanje za njezino devijantno ponašanje, a kao ključni događaj istaknuli su smrt najstarijeg brata Michaela. Nesretni mladić umro je dva dana poslije njezinog rođenja nakon što je osam godina bio u komi zbog ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreće kad je imao 15 godina.

image

Jeffrey Epstein i njegova suradnica i ljubavnica Ghislaine Maxwell na poziv tadašnjeg predsjednika Billa Clintona, bili su i u Bijeloj kući.

THE WILLIAM J. CLINTON PRESIDENT/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Skandalozni princ Andrew planira opet oženiti bivšu suprugu? Ona mu vjeruje da je potpuno ‘čist‘ od optužbi za zlostavljanje

Prema Ianovim riječima njihovi su roditelji bili toliko shrvani tugom da su ignorirali Ghislaine sve do njezine pete godine života.

Suosjećanje javnosti pokušala je pridobiti i sama okrivljenica koja je nedavno u zatvoru dala intervju.

- Slaba sam i krhka. Nemam snage. Umorna sam. Nemam čak ni cipele svoje veličine. Hrane me trulom hranom, dali su mi jabuku koja je imala crve. Nije mi dopušteno vježbati - požalila se Maxwell, koja je inače najmlađe od devetero djece pokojnog medijskog mogula. U jednom od iskaza rekla je i da zadnjih desetak godina nije bila u nikakvoj vezi s Epsteinom, no da je to laž odale su je poruke koje je izmijenila s njim kad je uhićen. Istina je da javnost o njihovoj intimnoj priči ne zna puno, osim da su polovinom devedesetih bili jedan od najutjecajnijih parova u New Yorku, kamo se ona doselila iz Britanije.

Zbog pandemije korone broj osoba u sudnici je ograničen pa mediji razvoj situacije prate iz susjedne prostorije, kao što je bilo i na čitanju optužnice na kojoj se omražena bogatašica izjasnila nedužnom po svim točkama. Maxwellici neskloni američki mediji uoči početka suđenja nisu zaboravili pripomenuti kako ona tada nije djelovala nimalo zabrinuto za svoju budućnost. Štoviše, tijekom čitanja bila je toliko opuštena da je slala poljupce članovima njezine obitelji.

image

Ghislaine Maxwell, ako bude optužena zbog svega što joj se stavlja na teret, za svog života možda nikad više neće izaći na slobodu.

CHRIS ISON/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Još se čeka službeno izvješće o prvom danu suđenja koje je počelo u ponedjeljak, no mnogi su ionako već uvjereni u njegov negativan ishod po okrivljenicu. Očekuje se da će četiri tužiteljice koje su raskrinkale perverzni život Epsteina sada svjedočiti protiv Maxwella. Obrana je uoči suđenja signalizirala da namjerava narušiti vjerodostojnost ovih svjedoka. No, smatra se da time neće ništa postići. Ta taktika nije bila od velike koristi ni filmskom producentu Harveyju Weinsteinu i glazbeniku R. Kellyju koji su ove godine pred lice pravde također izvedeni zbog seksualnih zločina. Oboje su proglašeni krivima i sada gule doživotnu kaznu.

Linker
20. travanj 2024 07:07