Screenshot
#ostajemdoma

Psihoterapeut o strahu zbog pandemije: 'Okružite se onima koji vas smiruju, a ne onima koji potenciraju strah'

U sklopu kampanje #ostajedoma razgovarali smo sa poznatim psihoterapeutom Laszlom Pinterom koji nam je dao nekoliko odličnih savjeta kako se nositi sa strahom na koji nitko nije imun.

Pandemija koronavirusa, restrikcije, samoizolacija i nemogućnost života na kakav smo navikli u nama stvara strah. Strah koji je itekako opravdan jer se bojimo za svoj život, život najmilijih i ne znamo koliko će cijela situacija trajati i kako će utjecati na naše društvo.

Psihoterapeut Laszlo Pinter, suosnivač Centra za integrativni razvoj i EABP terapeut, tvrdi da trenutno strah raste u društvu, a pojačavaju se i stari strahovi koji su evolucijski utemeljeni te se između ljudi prenose razgovorom.

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Iako strah ne možemo izbjeći (onaj tko kaže da se uopće ne boji vjerojatno laže), možemo njime ovladati ako se koncentriramo na nekoliko stvari.

"Važno je biti racionalan u ovoj situaciji i fokusirati se na relevantne izvore informacija. Dakle, ne stalno visjeti na društvenim mrežama i ignorirati medije", istaknuo je Pinter.

Također, kaže, trebamo se okružiti ljudima koji nas smiruju, a ne potenciraju taj strah, a možemo si pomoći i tehnikama disanja koje smanjuju proizvodnju hormona stresa - duboki udisaj iz pluća u trbuh te spori izdisaj.


Strah i panika nisu isto

"Strah je prirodna ljudska emocija, a panika je reakcija na strah novim strahom, kada naš autonomni živčani sustav pretjerano reagira", objasnio je psihoterapeut.

U cijelom ovom kaosu mnogima je najteže biti cijelo vrijeme u kući, no reakcija, kaže, ovisi jesmo li introverti ili ekstroverti. "Introverti će na ovakve situacije reagirati s manje straha, nego ekstrovertirani pojedinci. Oni su usmjereni na kontakt s drugima jer im to pomaže regulirati njihova emocionalna stanja. Oni koji su više usmjereni na sebe, introverti, njih to neće jako dirati već će se osjećati kao da su 'došli na svoje'", rekao je psihoterapeut.

Poznati sociolog o utjecaju ove pandemije na društvo: 'Mogući su baby boom, ali i više razvoda'

Posljedice ove pandemije, tvrdi Pinter, ovise o općoj društvenoj klimi koju ćemo zajedno stvoriti, ali siguran je da iz ovoga možemo izaći kao bolji ljudi, suosjećajniji te zdravije usmjereni na sebe i na kontakte s pozitivnih ljudima.

Linker
18. travanj 2024 14:35