Kraljica Elizabeta II.
 Getty Images
Ponovno ćemo se sresti!

Baš kao u ratu, kraljica je svoj govor usporedila s onim koji je 1940. održala s pokojnom sestrom

Kraljica Elizabeta Britancima je u rijetkom obraćanju putem televizije Britancima poručila da će nadvladati pandemiju Covida-19 ako ostanu odlučni u poštivanju ograničavanja kretanja i samoizolacije.

U svojem tek petom izvanrednom obraćanju naciji putem televizije tijekom njene 68 godina duge vladavine, Elizabeta je pozvala Britance da pokažu odlučnost svojih predaka i pokažu da su dostojni prošlih naraštaja. "Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni", rekla je 93-godišnja kraljica u obraćanju iz dvorca Windsor gdje se nalazi sa svojim 98-godišnjim suprugom princom Filipom.

'Uspjet ćemo'

"Iako smo se i do sada suočavali s izazovima, ovaj je drugačiji. Ovoga se puta pridružujemo svim nacijama na svijetu u zajedničkom pothvatu, koristeći za izlječenje velike napretke u znanosti i naše nagonsko suosjećanje. Uspjet ćemo i taj će uspjeh pripadati svakome od nas".

n from the copyright holder.

Buckingham Palace handout image of Queen Elizabeth II during her address to the nation and the Commonwealth in relation to the coronavirus epidemic. The address was recorded at Windsor Castle.
Queen Elizabeth II address to the nation in relation to the coronavirus epidemic, Windsor Castle, UK - 05 Apr 2020, Image: 512505268, License: Rights-managed, Restrictions: NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permissio, Model Release: no, Credit line: Buckingham Palace/PA Wire / Shutterstock Editorial / Profimedia
Buckingham Palace/PA Wire / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica se obratila nekoliko sati nakon što su dužnosnici objavili da se u posljednja 24 sata broj umrlih od Covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu povećao za 621 na 4934, uz očekivanje velikog broja smrtnih slučajeva idućeg tjedna. Među onima koji su u samoizolaciji je i premijer Boris Johnson koji je bio pozitivan na testiranju na koronavirus i primljen je u bolnicu, a sam kraljičin sin, 71-godišnji Charles, oporavio se nakon što je imao blage simptome bolesti.

Na dvorima drame ne nedostaje: Najveće kraljevske svađe koje su šokirale javnost godinama

Poput mnogih europskih država, Ujedinjeno Kraljevstvo je stalo. Ljudima je rečeno da ostanu u kućama osim u najnužnijim slučajevima, a ministar zdravstva Matt Hancock je najavio da bi se mogle uvesti i strože mjere za sprječavanje širenja bolesti ako će se sadašnje izigravati. Elizabeta je zahvalila onima koji ostaju u svojim domovima i tako pomažu poštedjeti druge boli koje su neke obitelji već iskusile.

Puna divljenja za zdravstvene djelatnike

Također je odala priznanje zdravstvenim djelatnicima za njihov nesebičan rad i pohvalila ljude u cijelom Commonwealthu, na čijem je čelu, za dostavljanje hrane i lijekova potrebitima. Obraćanje u nedjelju bilo je iznimno rijedak događaj jer se kraljica obično naciji obraća porukom na Božić.

Kako bi se izbjegla bilo kakva opasnost po kraljicu, obraćanje je snimljeno u velikoj prostoriji kako bi se osigurao razmak između nje i snimatelja koji je nosio masku i rukavicu i bio jedini nazočan.

Kraljica je rekla da je situacija podsjeća na njeno prvo obraćanje putem radija 1940., kada su ona i njena pokojna sestra Margaret iz Windsora govorile djeci evakuiranoj zbog bombardiranja Engleske u Drugom svjetskom ratu.

Oct 26, 1953 - London, England, UK - The elder daughter of King George VI and Queen Elizabeth, ELIZABETH WINDSOR (named Elizabeth II) became Queen at the age of 25, and has reigned through more than five decades of enormous social change and development. For more than 50 years, during a period of great social change, The Queen has carried out her political duties as Head of State, the ceremonial responsibilities of the Sovereign and an unprecedented programme of visits in the United Kingdom, Commonwealth and overseas. PICTURED: QUEEN ELIZABETH II with her sister PRINCESS MARGARET., Image: 210131630, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Rekla je kako će se u budućnosti ljudi moći ponositi kako su se ponijeli pred izazovom i prekidom uobičajenog života. "Oni koji će doći poslije nas reći da je ova generacija Britanaca bila snažna kao i bilo koja druga", rekla je. "Ponos time što smo nije dio naše prošlosti, on određuje našu sadašnjost i budućnost". Britanska kraljica se referirala i na čuvenu pjesmu Vere Lynn "Ponovno ćemo se sresti" iz Drugog svjetskog rata koja je postala simbol nade Britanaca tijekom rata.

"Možemo se utješiti time što će, iako još moramo trpjeti, doći bolji dani. Ponovno ćemo biti s našim prijateljima, ponovno ćemo biti s našim obiteljima, ponovno ćemo se sresti", rekla je.

ČITAJTE I:

Najteža godina za kraljicu Elizabetu II.: Pamtit će je po Brexitu, rivalstvu svojih unuka i seksualnom skandalu koji je ozbiljno ugrozio monarhiju
Kraljica nudi posao iz snova: Daje 33 dana godišnjeg i besplatan smještaj, a ni plaća nije sića
Danas slave 72. godišnjicu: Tajna dugog braka kraljice Elizabete i Philipa je u - smijehu

Linker
19. travanj 2024 11:40