S kraljevskih dvora

Borba za japanski tron: Princeza zbog koje je skrojen novi zakon ipak je ostala bez prijestolja

U tradicionalnom Japanu, prijestolje uvijek nasljeđuje muško dijete, što je godinama bio izuzetno veliki problem jer sinovi cara Akihita godinama nisu imali muško dijete. Pravila su se zamalo promijenila zbog princeze Aiko, a onda se dogodilo - čudo.

Ceremonijalnim proglašenjem princa Fumihita (54) za nasljednika svog starijeg brata, cara Naruhita (60), početkom je mjeseca napokon završena saga o nasljeđivanju carskog trona koja je proteklih desetljeća izazivala zabrinutost japanske javnosti.

U zemlji u kojoj se tradicija itekako poštuje, prijestolje uvijek nasljeđuje muško dijete, a sinovi cara Akihita (86), koji je abdicirao prošle godine, dugo nisu imali muško dijete, ma koliko to svi priželjkivali. Naruhitova supruga Masako ostala je u drugom stanju tek nakon šest godina braka, ali je pretrpjela spontani pobačaj i onda 2001. rodila kćer Aiko, a poslije više nije mogla imati djece.

Fumihito je pak u to doba već imao dvoje: kćer Mako, koja danas ima 29 godina, i Kako, danas 25-godišnjakinju, ali ne i sina.

U carskoj palači, a i u vladi, već se počela pripremati promjena zakona i uvođenje primogeniture, tako da tron nasljeđuje prvorođeno dijete bez obzira na spol, što bi značilo da će Aiko jednog dana postati japanska carica.

image
Princeza Aiko s ocem Naruhitom i majkom Masako.
KYODO/NEWSCOM/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Premijer Junichiro Koizumi osnovao je 2005. komisiju sastavljenu od pravnih stručnjaka koja je trebala skrojiti nacrt novog zakona, a onda je početkom 2006. Fumihitova supruga, princeza Kiko, treći put ostala trudna i dok je cijeli Japan željno iščekivao, u rujnu rodila sina Hisahita.

image
Fumihitov sin, princ Hisahito, jednog će dana naslijediti prijestolje.
HANDOUT/AFP/PROFIMEDIA

Naravno, od novog zakona se odmah odustalo, no dvojbe treba li ga ipak mijenjati su ostale - sve do početka ovog mjeseca, kada je Fumihito i službeno predstavljen kao nasljednik trona krizantema i budući, 127. japanski car.

Linker
19. travanj 2024 06:07