BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
Sapunica se nastavlja

Britanija u šoku: Novi ispad Harryja i Meghan je sramotan, uopće ne poštuju kraljicu, a bit će još gore

Princ Harry i njegova supruga, glumica Meghan Markle, oglasili su se neobičnim priopćenjem na svojoj službenoj stranici Sussex Royal, gdje su napisali kako "Kraljica ne posjeduje riječ 'kraljevski' u cijelom svijetu" i izazvali lavinu negativnih reakcija u javnosti.

Povod je, sigurno znate, kraljičina odluka da se Harryju i Meghan Markle zabrani korištenje brend Sussex Royal koji ih je stajao desetke tisuća funti, uključujući i internetsku stranicu te vrlo popularan profil na društvenoj mreži Instagram.

Iako se Meghan, kako je objavljeno, hvalisala prijateljima kako ne postoji nikakava zakonska prepreka za to - kraljica je odlučila suprotno.

"S obzirom na posebne propise britanske vlade o korištenju riječi 'Royal', dogovoreno je da se njihova neprofitna organizacija koju će javnosti predstaviti na proljeće neće zvati Fond Sussex Royal. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa neće se koristiti oznakom 'Sussex Royal' ni na kojem području nakon proljeća 2020." istaknula je glasnogovornica.

Tako će par ipak trebati odustati od odabranog naziva od proljeća nakon što su odlučili odstupiti sa svojih kraljevskih dužnosti. Iako je bivša glumica naglasila kako joj je dosta drame i glasina, priopćenje koje je izdala s Harryjem šokiralo je Veliku Britaniju.

Izjavu koja je objavljena na stranici Sussex Royal mnogi su protumačili kao neprijateljsku, a njezino značenje kao nepoštivanje kraljice.


Bit će još gore

Naime, britanska javnost smatra kako njihovo priopćenje na dijelovima ima neprijateljski ton.

U tom priopćenju Harry i Meghan dodaju kako će zadržati prefikse ispred svoga imena - "His/her royal highness" (u prijevodu: njegovo/njezino kraljevsko visočanstvo) jer je to dogovoreno u siječnju, no nakon što od proljeća prestanu biti članovi kraljevske obitelji, te naslove više neće aktivno koristiti.

length coat and purple coloured hat leaves after the opening the new premises of the Royal National Throat, Nose and Ear hospital and Eastman Dental Hospital in central London.
19 Feb 2020, Image: 499652781, License: Rights-managed, Restrictions: NO Argentina, Australia, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Finland, France, Georgia, Hungary, Japan, Mexico, Netherlands, New Zealand, Poland, Romania, Russia, South Africa, Uruguay, Model Release: no, Credit line: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

"Iako ne postoji jurisdikcija monarhije ili kabineta oko upotrebe riječi 'kraljevski' s druge strane oceana, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ne namjeravaju koristiti 'Sussex Royal' ni bilo koji oblik riječi 'kraljevski' na bilo kojem teritoriju (bilo u Ujedinjenom kraljevstvu ili izvan njega) nakon tranzicije u proljeće 2020." stoji u priopćenju u kojem par zahtijeva i učinkovitu zaštitu za sebe i sina Archieja.

Stručnjaci za kraljevsku obitelj tvrde da se radi o još jednoj PR katastrofi ovog para.

Naime, dok kraljevski komentator Richard Fitzwilliams ističe da su ove izjave bile potpuno nepotrebne, biograf princa Charlesa Tom Bower iznio je oštriji stav.

"Meghanini komentari o kraljičinoj odluci odjekuju bijesom i pakošću. Bojim se da će postati samo još gore."

Sve u svemu, umjesto da uživaju u toliko željenoj slobodi, izgleda da se Harry i Meghan zapravo ne mogu odlučiti što žele, ali zato učinkovito grade imidž omraženog para. I to ne samo u Velikoj Britaniji.

Linker
19. travanj 2024 07:30