Kršenje mjera

Građani negoduju: Buduća nizozemska kraljica tulumarila dok su na snazi stroge mjere zbog velikog broja zaraženih

Nizozemski kralj Willem-Alexander javno se ispričao, no to je drugi takav gaf koji je u pandemiji izvela njegova obitelj.

Princeza Amalia prošli je tjedan proslavila osamnaesti rođendan, a punoljetnost buduće nizozemske kraljice bila je velika vijest u nizozemskim medijima. No proslava je ovih dana ponovo postala vijest dana jer je otkriveno da je kćer nizozemskog kralja Willema- Alexandera pozvala puno više ljudi nego što je tamošnja vlada propisala zbog rastuće pandemije covida 19, odnosno njegove varijante Omikron. Naime, preporuka je da se u vlastiti dom ne smije pozvati više od četiri osobe od jednom dok je na njezinom partyju bilo njih 21.

Kraljevski dvor odmah se ispričao javnosti na tom nesmotrenom potezu, ali je pronašao opravdanje da se slavlje održalo u vrtu, a ne u dvorcu te da su svi prisutni morali doći s negativnim PCR testom. No to nije nimalo ublažilo bijes Nizozemaca koji moraju poštivati stroge mjere koje trenutno vladaju u toj zemlji. Čak su se i nadležne službe oglasile oko njezinog rođendana.

image

Princeza Amalia s ocem, kraljem Willemom-Alexanderom i mamom, kraljicom Maximom na ulazu u Senat

SHUTTERSTOCK /PROFIMEDIA

"Dok se mi u bolnicama borimo za slobodni krevet, u kraljevskoj kući koja bi morala biti uzor građanima, odražavaju se tulumi'', napisali su.

U Nizozemskoj posljednjih tjedana dnevno ima oko 18 tisuća oboljelih, na snazi su puno strože mjere tako da kafići, restorani i dućani neophodni za svakodnevni život rade samo do 17 sati uz preporuku socijalnog distanciranja i obavezno nošenje maski starijima od 12 godina u svim javnim prostorima.

Kralj Willem- Alexander putem svog glasnogovornika javno je priznao da to i nije bila najbolja ideja i da razumije negativne reakcije. A to je drugi put da se nizozemska kraljevska obitelj suočava s kritikama zbog kršenja covid mjera.

Čitajte i: Kraljica Elizabeta ne odustaje od tradicionalne blagdanske večere: Harry i Meghan nisu na popisu

Krajem 2020. u jeku pandemije otputovali su na odmor u svoju kuću u Grčkoj kada je svim Nizozemcima bilo savjetovano da ne putuju van domovine. Shvativši da svojim ponašanjem potkopavaju odluku vlade, ubrzo su se i vratili.

Linker
19. travanj 2024 19:10