Nije bilo iznenađenje

Još prije pet godina Camillia je trebala biti promaknuta u kraljicu, suprugu kralja

Odluka je donesena ranije nego što se mislilo, čekao se pravi trenutak za objavu, a platinasti jubilej idealna je prilika za to.

Odluka kojom je britanska kraljica nedavno promaknula Camillu, vojvotkinju od Cornwalla u kraljicu, suprugu kralja, s tim da će titulu formalno dobiti kad njezin najstariji sin, princ Charles, postane kralj, donesena je još prije pet godina, tvrde britanski mediji. Iznenadila je samo podanike krune, ali ne i kraljevsku obitelj, tvrdi engleska novinarka i spisateljica Angela Levin, autorica knjige "Camilla, Duchess of Cornwall: A Royal Survivor" čiji se dolazak u knjižare očekuje u rujnu ove godine.

''Kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste pružili meni. Moja je iskrena želja da, kada dođe vrijeme, Camilla postane kraljica, supruga kralja dok nastavlja svoju vjernu službu," napisala je prošlog mjeseca 95-godišnja kraljica. Teško da je oduvijek promišljena i odmjerena Elizabeta II. donijela impulzivnu odluku, bez razgovora sa svima na koje se taj potez odnosi.

image

Camilla će prema želji Eliabete II postati kraljica, kada princ Charles postane kralj.

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

Iznimna čast

Kako uvijek važe riječi, to što je u istoj rečenici spomenula nekad omraženu snahu i sebe pozivajući sunarodnjake da ju podrže na isti način, pohvala je i javni čin prihvaćanja ravno kruni koju će Camilla nositi.

Naime, otkako se 2005. udala za Charlesa (kum mu je bio stariji sin, princ William) vojvotkinja niti jednom nije pogriješila. Strpljivo je i požrtvovno podržavala supruga, trpjela prijekorne poglede sunarodnjaka, izvršavala sve zadatke koje bi joj namijenili u Tvrtki, od otvaranja sajma cvijeća do odlaska na najpoznatiji konjički događaj, Ascott. Znala je kako pristupiti sugovornicima, pričala je podjednako otvoreno i šarmantno s korisnicima pomoći dobrotvornih udruga u čijem radu sudjeluje do uzvanika na gala večerama u Buckinghamskoj palači prije pandemije. Nikada se nije bunila i stvarala probleme pa ni kad je zbog pijeteta prema Diani te poštovanja prema onome što je značila Britancima, prihvatila titulu vojvotkinje premda je, kao Charlesova supruga, imala pravo biti princeza od Walesa.

image

Ova odluka iznenadila je javnost, no ne i kraljevsku obitelj.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Žena koja je dobila sve što je željela! Britansko prijestolje uzdrmala je puno prije Meghan Markle

Da se njezin odnos s kraljicom mijenja na bolje, vidjelo se 2012. na proslavi Dijamantnog jubileja: bila je sa svekrvom u istoj kočiji, što je iznimna čast.

"Svi oni vjeruju da je kraljičina odluka ispravna stvar. Camilla je učinila puno dobra za kraljevsku obitelj. Uvijek je bila tu za princa Charlesa. Moji izvori da svi u obitelji vjeruju da je ovo ispravna odluka", izjavila je za Fox News Kerene Barefield, izvršna producentica kanala True Royalty TV.

image

Kraljica i vojvotkinja od Cornwalla u istoj kočiji, prizor je koji je iznenadio javnost

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Svi? Ne baš. Princ Harry još se nije oglasio o odluci svoje bake. On je, koliko je poznato, s nekadašnjom očevom ljubavnicom komunicirao trudeći se da svi primijete distancu među njima. Njegova je šutnja nakon objave o Camilli, kažu upućeni, znakovita. Možda se Harry drži poslovice prema kojoj je, kad ne možeš reći nešto dobro, šutnja najbolje rješenje?

Linker
14. travanj 2024 15:58