BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
nisu dobrodošli

Kanađani ne žele Meghan i Harryja: 'Naša zemlja ne može postati vaš dom'

Vojvode od Sussexa trenutno su u nemilosti kod Britanaca, no čini se da ih niti Kanađani neće dočekati raširenih ruku. Jedne od najpoznatijih kanadskih novina poručile su im kroz kolumnu da tamo nisu dobrodošli.

"Harry i Meghan i zašto članovi kraljevske obitelji ne mogu živjeti u Kanadi" naslov je članka objavljenog u konzervativnoj tiskovini The Globe and Mail. U kolumni stoji da Kanada nije otvorena za članove kraljevske obitelji koji i dalje obavljaju svoje dužnosti jer se to protivi njihovom ustavu.

"U Kanadu su dobrodošli ljudi svake vjere, nacionalnosti i rase, ali ako ste visoki član kraljevske obitelji, ova zemlja ne može postati vaš dom", dio je teksta u kojem se spominje da je Kanada jedinstvena i osjetljiva monarhija. To znači da šesti po redu za nasljeđe u kraljevskoj obitelji ne može biti stanovnik Kanade te da se ujedno krši neizrečeni ustavni tabu. "Članovi naše kraljevske obitelji ne žive ovdje, oni vladaju izdaleka. Blizu našim srcima, daleko od naših ognjišta", navodi se.

NOTTINGHAM, ENGLAND - DECEMBER 01:  Prince Harry and his fiancee, US actress Meghan Markle, visit Nottingham for their first official public engagement together  on December 1, 2017 in Nottingham, England.  Prince Harry and Meghan Markle announced their engagement on Monday 27th November 2017 and will marry at St George's Chapel, Windsor in May 2018.  (Photo by Jeremy Selwyn - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

Posjeti kraljevske obitelji ovoj zemlji su prihvatljivi, no zbog odnosa Kanade i Velike Britanije i Kanade i Krune, njihovo preseljenje tamo nije poželjno, navodi se u kolumni. "Kanada nije rezervni dom za one koji žele pobjeći iz Velike Britanije, ali i dalje imati kraljevsku titulu", dio je teksta.

Megxit je bio neizbježan: Svega se odrekla zbog ljubavi, ali napadaji panike i tjeskobe su presudili

Također, ono što smeta građanima Kanade su troškovi koje će možda oni morati plaćati iz svog džepa. Za sada nije poznato kako će se vojvode financirati, samostalno ili će dio novca dolaziti od poreznih obveznika. Ljuti ih što se kanadska vlast ponudila plaćati im račune za osiguranje, što iznosi milijune funti godišnje.

London, UK  - The Prince Harry office has confirmed that he and his family will be spending
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nakon objave da napuštaju Veliku Britaniju, princ Harry ostao je u Londonu, dok je Meghan sa sinom Archiejem otputovala u Vancouver gdje boravi već neko vrijeme. Par je tamo proveo i božićne blagdane. Nekoliko dana prije Božića, kanadski premijer Justin Trudeau na Twitteru je napisao da su "Meghan, Harry i Archie više od prijatelja te da su uvijek dobrodošli", no sada su ga novine pozvale da na njihovu odluku o doseljenju kaže "ne".

London, UK  - The Prince Harry office has confirmed that he and his family will be spending
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Linker
17. travanj 2024 00:13