Platinasto slavlje

Kraljica Elizabeta II. dočekana ovacijama na prvom službenom događanju povodom njezinog jubiljea

Britanskoj vladarici uz damu Helen Mirren, odao je počast i holivudski glumac Tom Cruise koji ju je nazvao nevjerojatnom povijesnom osobom te dodao kako mu je iznimna čast što je dio njezine proslave

Nenajavljeni dolazak kraljice Elizabete II. na otvorenje Kraljevske konjičke izložbe na njezinom imanju Windsor, nakon što je iz javnosti izbivala skoro dva mjeseca, očito nije bio samo izoliran slučaj. Kraljica se u nedjelju navečer, popraćena ovacijama prisutnih, pojavila na završnom showu ''Galop kroz povijest'' koji je ujedno bio i prvi događaj posvećen proslavi njezinog platinastog jubileja - 70 godina na britanskom tronu. Radilo se o veličanstvenom showu u kojem je sudjelovalo 1200 umjetnika, 500 konja i orkestar Kraljevske mornarice.

Laganog koraka, u sjajnoj sivoj haljini ogrnuta sivim kardiganom sa šljokicama i sa širokim osmijehom na licu 96-godišnja vladarica došetala je do svoje lože, a štap koji joj pomaže kod hodanja - dodala je svojoj službenoj pratnji. Tako je opovrgnula sva nagađanja o svom lošem zdravstvenom stanju na veselje široke britanske javnosti koja s nestrpljenjem očekuje službenu proslavu njezinog nevjerojatnog jubileja koji će se održati od 2. do 5. lipnja.

image

Glumac Tom Cruise bio je jedan od mnogih koji su zapljeskali kraljici.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Slavni posjetitelji

Među slavnim osobama koje su sudjelovale na showu bili su Dame Helen Mirreen i Tom Cruise koji je najavio nastup Kraljevske konjske artiljerije. A on nije krio oduševljenje kraljicom.

''Prava je čast i privilegija biti dio proslave Kraljičinog platinastog jubileja. Njezino postignuće kroz sedam desetljeća vladavine je zaista povijesno. Upoznala je brojne svjetske predsjednike i čelnike, ljude iz raznih sfera života. Cijeli svijet pa i mi Amerikanci dobro poznajemo njezino dostojanstvo, odanost i dobrotu. To je i ono što ja prema njoj osjećam'', kazao je slavni američki glumac.

image

Oduševljena vladarica uživala je u svakoj minuti veličanstvenog showa.

EYEVINE/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nakon niza odgođenih obveza, kraljica Elizabeta II. ponovo u javnosti: Razlog su njezini najdraži ljepotani

A kraljica je uistinu srela i nadživjela cijelu plejadu svjetskih čelnika od kojih čak 13 američkih predsjednika od kojih je prvi bio Harry Truman

Susretala sa brojnim promjenama svjetskih režima, upoznala je i omražene diktatore, družila sa najutjecajnijim znanstvenicima i ljudi iz svih sfera života, a njezin platinasti jubilej za sada je treći po dužini svjetskih okrunjenih glava. Dulje su stolovali samo Louis XIV. koji je Francuskom vladao 72 godine i 110 dana te tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej sa 70 godina 126 dana. A da ga prestigne, kraljici Elizabeti II. nedostaje još samo nešto više od dvadesetak dana. Sudeći prema njezinom sve boljem zdravstvenom stanju ,nema sumnje da će se uskoro naći na drugom mjestu iza francuskog kralja iz 17 stoljeća.

Linker
24. travanj 2024 08:49