Sad je sve jasno

Kraljica Letizia napokon je otkrila koja je dijeta zaslužna za njenu vitku liniju i lice bez bora

Riječ je o nesvakidašnjem planu prehrane gurua zvijezda iz zabavljačke industrije kojim se bore popunjavaju iznutra, bez estetskih zahvata, čemu se nekadašnja novinarka ionako protivi.

Iako je jesenas, skromno i u najužem obiteljskom krugu, proslavila 48. rođendan, ljepota Letizije od Španjolske ne blijedi. Pravilne crte lica, diskretan make up i građa tijela na kojoj bi joj mogle pozavidjeti i upola mlađe djevojke, čine njezin svaki styling savršenim, nosila ona formalnu odjeću u protokolarnim prigodama ili omiljene Zarine modele u svakodnevnim situacijama. Kako je malo što u životu kraljica slučajno, ni plan prehrane supruge španjolskog kralja Felipea VI., s kojim ima kćeri Leonor i Sofiju, nije iznimka. No, poseban je zbog detalja kojim je, zahvaljujući dijeti svjetski znanog američkog liječnika i autora priručnika o mršavljenju, Nicholasa Perriconea, uspjela zadržati i vitku liniju i mladoliko lice. Radi se o nesvakidašnjem planu prehrane gurua zvijezda iz zabavljačke industrije kojim se bore popunjavaju iznutra, bez estetskih zahvata, čemu se nekadašnja novinarka ionako protivi.

image
Kraljica Letizia pazi na unos antioksidansa.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


Plan prehrane

Lijepa kraljica, tako, dan započinje namirnicama bogatim antioksidansima poput bobičastog voća te omega-3 masnim kiselinama. Stoga bira osvježavajući smoothie s omletom od bjelanjaka i kriškama dimljenog lososa. Kad god ne mora ručati izvan palače, objeduje grilanu bijelu ribu, sezonsku salatu s maslinovim uljem i limunovim sokom, koji je još jedan moćni antioksidans. Uz to ispija oko 12 čaša vode na dan, a uživa u i šalicama zelenog čaja, još jednim moćnim oružjem protiv bora. Plan prehrane Perricone brani alkohol, no kako ga kraljica ionako izbjegava - osim kad sa suprugom u službenim prigodama mora nazdraviti šampanjcem ili vinom - nema problem s tom stavkom dijete.

image
Pridržavajući se ove dijete, kraljica je iz prehrane izbacija sve rafinirane šećere.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


Kako do energije

S obzirom na to da joj je dan ispunjen obavezama, za čije joj je izvršavanje potrebno mnogo energije, obnavlja je međuobrocima poput lješnjaka, običnog jogurta (bez dodataka punih prikrivenih šećera), zelenih jabuka (nisu preslatke) te bobičastog voća. Pritom poseže i za zasitnim maslinama bogatim blagotvornom mononezasićenom oleinskom masnom kiselinom, ali pazi da ne pretjera s količinom.

image
Tajna njezine ljepote je i u dovoljnom unosu tekućine u organizam.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


Što izbjegava

Kraljičin plan prehrane strogo brani rafinirane šećere, zasićene masti, kruh, govedinu (konzumacija povećava stvaranje anaboličkog hormona IGF-1 koji može ubrzati starenje) te kalorijama bogate tvrde sireve. Prema ovoj dijeti, šećer je najveći neprijatelj zdravlja i mladolikog izgleda jer izaziva upalne procese koji, pak, na ključnim mjestima smanjuje razinu kolagena, što lijepa kraljica uspijeva izbjeći.

Linker
01. travanj 2024 16:15