godišnja tradicija

Kraljičin prvi Božić bez princa Phillipa: Blagdane će provesti uz Charlesa i Camillu, a poslala je i dirljivu božićnu čestitku

Kraljica tijekom svog govora nosi dirljivu počast svom suprugu - broš od safirne krizanteme koji je nosila za fotografiranje na svom medenom mjesecu 1947. godine.

Princ William (39) i Kate Middleton (39) ove se godine neće pridružiti Kraljici Elizabeti (95) za Božić, prenosi Daily Mail.

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea umjesto toga će sa svoje troje djece; prinčevima Georgeom (8) i Louisom (3) te princezom Charlotte (6) blagdane provesti u Norfolku, gdje će im se pridružiti i neki članovi obitelji Middleton.

Vjeruje se da će svi provesti blagdane u Brille Hallu, u domu Williama i Kate na imanju Sandringham.

Vojvode od Cambridgea nisu slavili Božić s Middletonovima od 2016. godine, kada su William, Kate, George i Charlotte posjetili crkvu u Buckleburyju. I iako neće biti s kraljicom na Božić, William i Kate vidjet će je tijekom božićnog razdoblja, prenosi Mirror.

Kraljica će ove godine provesti i svoj prvi Božić bez svog pokojnog supruga princa Philipa koji je preminuo u travnju, nakon duge 73 godine provedene u braku.

Princ Harry i Meghan Markle također ostaju u SAD-u za praznike, što znači da kraljica još neće upoznati svoju novu unuku Lilibet.

Međutim, kraljica na Božić neće biti sama, u dvorcu Windsor pridružiti će joj se princ Charles i Camilla. Vjerojatno će im se pridružiti princ Andrew i njegova bivša supruga Sarah, vojvotkinja od Yorka, te njihove dvije kćeri, princeza Beatrice i princeza Eugenie.

Očekuje se da će tamo biti i grof i grofica od Wessexa, sa svojom djecom, Jamesom, vikontom Severnom i lady Louise - ali njena kći Anne neće prisustvovati zbog toga jer je njezin suprug Timothy Laurence obolio od Covida. Umjesto toga, Anne će se sa svojim mužem izolirati u Gatcombe Parku, njihovom imanju u Gloucestershireu.

Planovi Charlesa i Camille bili su nejasni do jutros - a prošli su Božić proveli u Highgroveu, svom seoskom imanju u Gloucestershireu.

No, njihov je glasnogovornik danas potvrdio: 'Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla bit će s Njezinim Veličanstvom Kraljicom na Božić.'

Kraljica je već odlučila ovaj tjedan otkazati svoju predbožićnu večeru u Windsoru za svoju širu obitelj zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa, a u ponedjeljak je otkriveno da je također odlučila odustati od planova da za Božić otputuje na svoje voljeno imanje Sandringham u Norfolku.

image

Božićna čestitka princa Williama i Kate Middleton s djecom.

KENSINGTON PALACE/PA/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kraljevska božićna čestitka, svake je godine sve ljepša: Ovoga puta iza nje stoji posebna priča!

Izvori su naveli da je kraljica smatrala da je njezinoj obitelji i osoblju 'preteško' sigurno se kretati između rezidencija, imajući na umu molbe Vlade da javnost bude oprezna.

Jedan je izvor otkrio: "Njezino Veličanstvo uvijek vodi svojim primjerom. Umjesto toga, planira provesti svoj Božić u tišini u Windsoru, prvi bez supruga Philipa".

Na fotografiji samo suprug

Kraljica Elizabeta je u subotu uoči Božića nastavila i jednu od svojih najpostojanijih tradicija emitiranjem svog božićnog govora, a ovo je ono prvo bez njenog voljenog supruga, princa Phillipa, piše People.

Na prvoj fotografiji govora objavljenoj u četvrtak, kraljica, nosi dirljivu počast svom suprugu, broš od safirne krizanteme koji je nosila za fotografiranje na svom medenom mjesecu 1947. godine.

Kraljica je također nosila isti broš za proslavu dijamantne godišnjice braka para 2007. godine. Na fotografiji svog govora, ona sjedi pored slike nje i princa Philipa s proslave godišnjice u Broadlands Country House.

image

Kraljica Elizabeta II.

AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraljica ne odustaje od tradicionalne blagdanske večere: Meghan i Harry nisu na popisu

Kraljica obično ima razne osobne obiteljske fotografije izložene na svom stolu tijekom svog govora, ali ove godine ta fotografija stoji sama, a odjenuvši crvenu haljinu, izgled je upotpunila jednostavnom bisernom ogrlicom i odgovarajućim naušnicama.

Gledanje kraljičinog govora na Božić blagdanska je tradicija u mnogim domovima diljem svijeta i koja je izdržala test vremena.

Otac kraljice Elizabete, kralj George VI., započeo je tradiciju božićnog obraćanja 1932. preko radija. Svoje prvo božićno obraćanje održala je putem radija 1952. i prvi put putem televizije 1957. u dobi od 26 godina, samo nekoliko mjeseci nakon smrti svog oca i prije svoje krunidbe.

Linker
20. travanj 2024 12:44