Nakon dvije godine

Ne zna se koliko ostaje: Španjolska javnost šokirana povratkom bivšeg odbjeglog kralja

Juan Carlos zbog brojnih skandala, pritiska javnosti i ‘dobrohotnog‘ savjeta svog sina, kralja Felipea, već dvije godine živi u izbjeglištvu u Abu Dhabiju.

Bivši španjolski kralj Juan Carlos (84), vratio se u Španjolsku nakon dvije godine dobrovoljnog egzila kojeg je proveo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tamo je pobjegao pod teretom optužbi za utaju poreza i pranje novca što je naštetilo ugledu kraljevske obitelji, a s obzirom na to da mu to nije prvi skandal (ubijao je divlje zaštićene životinje, imao ljubavnice…), u dogovoru sa sinom, današnjim kraljem Felipeom, otišao je iz zemlje kako bi se javnost malo primirila.

Juan Carlos je za luksuzno izbjeglištvo odabrao Abu Dhabi gdje živi sam u vili sa šest spavaćih soba dok je njegova supruga Sophia ostala u Madridu uz djecu i unučad. Nešto mekšeg srca bile su njegove kćeri Elena i Cristina koje su ostarjelog oca navodno dva puta posjetile u njegovoj rezidenciji u Abu Dhabiju, a infanta Elena dočekala ga je i na aerodromu u Pontevedri gdje je sletio privatnim avionom.

image

Bivši kralj sa sinom Felipeom, kraljicom Letiziom i suprugom Sofiom nekoliko mjeseci prije odlaska u Abu Dhabi

261/CUESTA/CORDON PRESS/CORDON PRESS/PROFIMEDIA

A kako su sudovi u Španjolskoj i Švicarskoj prije nekoliko mjeseci odgodili sudske istrage, bivši kralj se u domovinu vratio bez straha od progona. Njegov odlazak iz Španjolske te 2020. šokirao je javnost, kao što se to događa i sada s njegovim povratkom. No njegov boravak u domovini bit će kratak, a dogovoren je sa sinom, kraljem Felipeom koji će također prvi put vidjeti oca nakon skoro dvije godine.

Čitajte i: Skandal trese španjolske dvore: Princeza se rastaje od muža preljubnika nakon što je uhvaćen s ljubavnicom

Obitelj na okupu

Bivši će kralj ovaj vikend, kako je planirano, provesti u gradiću Sanxenxo na sjeveroistoku Španjolske gdje se održava jedriličarska regata u kojoj će sudjelovati i brod 'The Bribon' za čijim se kormilom Juan Carlos na istoj regati natjecao 2017.

Nakon Sanxenxa, Juan Carlos odlazi u Madrid u kraljevsku palaču Zarzuela gdje će neko vrijeme provesti s obitelji.

image

Bivši španjolski kralj s kćerkom infantom Elenom na Roland Garrosu 2019.

ALFONSO JIMENEZ/ SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Javnost je oko povratka bivšeg kralja krajnje podjeljena i to između onih ravnodušnih kojima je veća briga gola egzistencija zbog recesije te protivnika, koji ga zbog brojnih skandala smatraju toksičnim teretom za kraljevsku obitelj i Španjolsku. Pa je jedan od lijevih parlamentarnih zastupnika na svom twitteru profilu svoje protivljenje pokazao na taj način da je uz vijest dolaska Juana Carlosa obavijestio i – policiju.

Linker
24. travanj 2024 07:39