svaka čast!

Neočekivan potez buduće nizozemske kraljice: Iako na njih ima pravo, odbila je oko 12 milijuna kuna džeparca

Kako još ne može obavljati kraljevske dužnosti, nizozemska princeza odlučila je vratiti novac koji će stizati na njezin račun kada navrši 18 godina.

Princeza Catharina-Amalia od Nizozemske napravila je potpuno neočekivan potez kojim je pokazala da nije razmažena kraljevna. Najstarija kći kralja Willem-Alexandera i kraljice Maxime poslala je ručno pisano pismo nizozemskom premijeru Marku Rutteu u kojem ga je obavijestila da ne želi primati godišnji doplatak od oko 1.6 milijuna eura (oko 12 milijuna kuna).

Naime, na ovaj pozamašan iznos Catharina-Amalia ima pravo kada u prosincu ove godine navrši 18 godina, no ona ga ne želi primati dok ne preuzme službene kraljevske dužnosti. Rekla je da će vratiti novac koji će i dalje dolaziti na njezin račun dok bude studirala.

"Neugodno mi je uzimati novac dok ne dajem ništa zauzvrat i dok znam da je drugim studentima puno teže, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme", poručila je princeza.

Čitajte i: Kći Meghan i Harryja umjesto s dobrim željama, dočekana s pogrdama: Je li baka sve znala?

Inače, doplatak koji će dobivati iznosi 300.000 eura te oni idu direktno njoj, a još 1.3 milijuna eura dobiva za pokrivanje troškova osoblja.

Catharina-Amalia položila je sve završne ispite u srednjoj školi i planira uzeti godinu pauze prije odlaska na fakultet. U skladu s nizozemskom tradicijom, podigla je zastavu zemlje zajedno sa svojim ruksakom u videu podijeljenom na službenim profilima njezine obitelji na društvenim mrežama.

"Upravo su mi javili da sam položila ispit. Čestitam svim maturantima i ostalim kolegama koje čeka još posla", napisala je princeza uz video.

Nizozemski premijer čestitao je Catharini na završetku srednje škole i poručio joj da razumije i cijeni njezinu odluku.

Na kraljev dan (proslavi rođendana kralja Willem-Alexandera) početkom ove godine, princeza je otkrila zašto je odlučila pauzirati godinu.

Čitajte i: Luksuz za Lilibet Dianu! Meghan Markle kćerkicu rodila u bolnici u kojoj porod košta najmanje 87 tisuća kuna

"Želim malo putovati, otkrivati ​​svijet, raditi stvari koje možda neću moći za dvadeset godina", kratko i jasno je objasnila.

Ipak, njezina odluka o vraćanju novca možda proizlazi iz činjenice da je njezinoj obitelji u posljednje vrijeme pala popularnost jer su prošle godine putovali u Grčku usred pandemije. Nizozemska javnost bila je potpuno šokirana ovime pa je kraljevska obitelj prekinula odmor i vratila se kući.

Linker
19. travanj 2024 21:42