Oproštaj od obitelji i domovine

Nije prošlo bez skandala: Princezu Mako napali što seli u Ameriku i što na dan vjenčanja nije nosila kimono

Princeza Mako udala se za ljubav svog života, pučana Keija Komuru iako je zbog pritisaka sa svih strana dobila PTSP: odrekla se titule, odlučila započeti novi život s odabranikom u Americi i nimalo je nije briga za miraz od milijun dolara koji je odbila uzeti. Iako vođena srcem, javnost joj štošta zamjera.

Japanska carska obitelj dobila je svog “Harryja i Meghan”. Točnije, njihov Harry 30-godišnja je princeza Mako, nećakinja bivšeg japanskog cara Akihita koji se 2019. povukao s prijestolja krizantema poslije 30 godina vladavine. Iako je odluka da ga na tronu zamijeni sin Naruhito, čija je Mako nećakinja, mnoge zatekla, zbog povlačenja bivšeg cara nitko nije prosvjedovao. Ali ono što car smije - donijeti nepopularnu odluku zbog osobnih razloga - ne odobrava se princezi Mako, samozatajnoj povijesničarki umjetnosti koja se ovog tjedna udala za Keija Komura (30), ljubav svog života.

Čitajte i: Zabranjena ljubav je pobijedila: Japanska princeza udala se unatoč svemu što joj stalo na put, a vjenčanica je sve iznenadila

Ispred vijećnice u Tokyju u kojoj je u utorak sklopila građanski brak sa svojim dugogodišnjim dečkom, okupili su se nezadovoljni građani buneći se protiv “skandaloznog” vjenčanja, piše BBC.

Mladoženji je zamjereno što je kosu svezao u repić, a princeza ih je naljutila jer se udala za pučanina, odbacila titulu te sve što uz nju ide, ali i zato što je ignorirala složenu ceremoniju prema kojoj članice najstarije neprekinute nasljedne monarhija na svijetu sklapaju brak. Nije im "sjelo" ni što je nosila decentnu, ali elegantnu isvjetloplavu haljinu, a ne svečani kimono.

Najteže im je ipak pala odluka da sa suprugom, odvjetnikom u jednoj američkoj tvrtki, živi u Americi.

Presretan par je poslije vjenčanja održao tiskovnu konferenciju i, prvi put otkako su se 2012. upoznali tijekom studija na Internacionalnom Kršćanskom Sveučilištu u Tokiju, javno progovorio o svojoj ljubavi.

- Žalim ako je bilo tko imao neugodnosti zbog moje odluke i zahvalna sam svima koji su cijelo vrijeme podržavali. Što se tiče Keija - on mi je nezamjenjiv. Za nas dvoje brak je bio jedina mogućnost - izjavila je. A on je pred svima rekao koliko je voli.

- Imamo samo jedan život i želimo ga provesti s onima koje volimo. Jako mi je žao što je Mako podnosila veliki pritisak zbog optužbi koje su dolazile na moj, ali i na njezin račun - izjavio je mladoženja.

Čitajte i: Tko je japanska princeza Mako, koja se zbog ljubavi odrekla svega? Izgubila titulu i novac, no to joj nije nimalo važno

Nije izrijekom spomenuo da je njegova draga dobila PTSP boreći se za njihovu ljubav, ali ni tada nije htjela popustiti.

Premda Mako ima pravo na izdašnu novčanu isplatu od milijun dolara koliko japanska kraljevska obitelj daje ženskim članicama kad se udaju i napuste obitelj, zahvalila im se na ponudi i postala prva princeza koja se odrekla svega zbog ljubavi. Naime, i njezina teta Sayako ostala je bez titule kad se udala za gradskog službenika u Tokiju 2005. no prihvatila je ponuđeni novac.

Podsjetimo, Kei je zaprosio Mako u prosincu 2013. godine, no zaruke su, baš kao i vezu tajili do 2017. kad su oprezno najavili da se kane vjenčati. Zbog vala osuda koji se obrušio na zaljubljen par, prolongirali su vjenčanje na 2018., a potom su ga odgodili na 2020. Tada je u službenom priopćenju javnosti pojašnjeno da "par treba više vremena za planiranje ceremonije". Napokon su se uspjeli vjenčati iz trećeg pokušaja, 26. listopada 2021. Princezu je taj dan iz palače ispratila njezina obitelj. S roditeljima, princem Fumihitom i princezom Kiko pozdravila se naklonom, kako nalaže tradicija, dok ju je mlađa sestra, princeza Kako, čvrsto zagrlila. Potom se uputila u gradsku vijećnicu, potpisala vjenčani list i započela novi život.

image
Princeza Mako na dan svojeg vjenčanja.
MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK

Među razlozima zbog kojeg je njezin suprug ocijenjen nepodoban, spominje se i ljubavna veza njegove majke s bivšim zaručnikom.

Našla se u financijskim problemima pa se s bivšim sporila oko novca... Za japanske tradicionaliste bio je to velik problem no Mako ih je ignorirala. Stamenim stavom i taktikom "tiha voda brege dere" izborila se za svoju sreću.

Linker
19. travanj 2024 03:26