TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK
BLIŽI SE I TAJ DAN

Njima kraljica vjeruje! Specijalni zadatak za princa Williama i vojvotkinju od Cambridgea

Uoči proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete II. objavljeno je kakve je zadatke britanska monarhinja delegirala djelatnim članovima svoje obitelji.

Uoči proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete II. objavljeno je kakve je zadatke britanska monarhinja delegirala djelatnim članovima svoje obitelji.

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea predvodit će uvodne svečanosti u proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete II., koji će se u svibnju održati diljem Ujedinjenog kraljevstva.

image

Princ William sa suprugom Catherine, vojvotkinjom od Cambridgea

JEFF SPICER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Princu Williamu i njegovoj suprugi Kate Middleton je prema odluci dvora pripala uloga domaćina svečanosti u Walesu, dijelu Velike Britanije u kojem im je bila baza prvih godina nakon vjenčanja. Princeza Anne bit će domaćica svečanosti u Škotskoj, dok je princu Edwardu i njegovoj supruzi Sophie, vojvotkinji od Wessexa, ista dužnost delegirana u Sjevernoj Irskoj.

U službenom priopćenju glasnogovornika Buckinghamske palače navodi se da će uoči središnje velike proslave u Londonu početkom lipnja članovi kraljevske obitelji posjetiti sve zemlje i nacije Ujedinjenog kraljevstva na otoku i sudjelovati u protokolarnim dužnostima vezanim uz uvodne svečanosti.

Čitajte i: GODINA SLAVLJA ZA TONČIJA HULJIĆA: ‘JEDVA ČEKAM UNUČICU, MOJ SLJEDEĆI SPOT ĆE BITI POSVEĆEN NJOJ!‘

Prilikom proslava svog zlatnog i dijamantnog jubileja, prije dvadeset i deset godina, kraljica Elizabeta II. je sa suprugom princom Philipom vlakom proputovala Veliku Britaniju, ali trenutačno u dobi od 96 godina, premda iznimno vitalna, za takve napore više nema snage. Zbog toga će se u očekivanju središnje londonske proslave posvetiti manje napornim dužnostima u dvorcu Windsor.

image

Obiteljski odlazak na Usrsnu misu u kapeli St. George‘s u dvorcu Windsor

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK

Zasad nisu komunicirani datumi i lokacije uvodnih proslava izvan Londona, ali je poznato kako će središnja proslava kraljičinog platinastog jubileja započeti u četvrtak 2. lipnja tradicionalnom paradom Trooping the Colour, u kojoj sudjeluje 1400 pripadnika pješačkih pukovnija britanske vojske, dvjesto konjanika i 400 vojnih glazbenika. Paradi će prisustvovati i princ Harry sa suprugom Meghan Markle, ali oni nisu pozvani da nakon ceremonije pozdrave okupljeno mnoštvo s balkona Buckinghamske palače.

image

Princ William, vojvotkinja od Cambridgea s princezom Charlotte i princom Georgeom u Londonu u ožujku ove godine

SHUTTERSTOCK

"Supružnici će svečanostima prisustvovati kao članovi obitelji, ali nemaju obaveza i prava kao djelatni članovi kraljevske obitelji", navodi se u priopćenju.

U protokolu neće sudjelovati niti princ Andrew, kojem je to pravo suspendirano zbog upletenosti u seks skandale s pokojnim američkim financijašem Jeffreyjem Epsteinom.

"Nakon pažljivog promišljanja kraljica je odlučila kako će se 2. lipnja na balkonu Buckinghamske palače s njom pojaviti samo oni članovi kraljevske obitelji koji trenutačno obavljaju dužnosti u njezino ime", izjavio je glasnogovornik palače.

image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Na balkonu će toga dana uz slavljenicu biti mjesta za princa Charlesa i njegovu surpugu Camillu, vojvotkinju od Cornwalla, princa Williama i vojvotkinju od Cambridgea s njihovo troje djece, princezu Anne i princa Edwarda, vojvotkinju od Wessexa i njezino dvoje djece, vojvodu od Kenta, vojvodu i vojvotkinju od Gloucestera i princezu Alexandru.

Linker
26. travanj 2024 17:13