Drama sa sretnim krajem

Pola stoljeća nijekao očinstvo: Bivši belgijski kralj prvi put u goste pozvao izvanbračnu kćer

Nakon dugog sudskog postupka princezu Delphine njezin je otac konačno priznao u siječnju ove godine, a sada ju je konačno i službeno upoznao.

Bivši belgijski kralj Albert II. u nedjelju je prvi put upoznao svoju izvanbračnu kćer, princezu Delphine Boël koju je dobio u 20 godina dugoj aferi sa Sibylle de Selys Longchamps. Albert i njegova supruga, bivša belgijska kraljica Paola ugostili su Delphine u svojoj kući u Laekenu u Belgiji.

U službenom priopćenju Belgijske palače, njihov susret, kako su rekli, označava novo poglavlje, prepuno osjećajima, duševnim mirom, razumijevanjem i nadom.

image
AFP/AFP/PROFIMEDIA

"Tijekom susreta u dvorcu Belvedere, svatko od nas je imao mogućnost izraziti svoje osjećaje i iskustva u spokoju i empatiji. Nakon teškog razdoblja previranja, patnji i povreda, sada je vrijeme za oprost, izlječenje i pomirenje. Zajedno smo odlučili krenuti novim putem, a za to će trebati strpljenja i truda, ali odlučni smo u svojoj namjeri. Ovo su ti prvi koraci na tom putu kojim ćemo ići u miru", stoji u priopćenju. Njihov susret predstavlja posljednji korak u desetljećima dugoj borbi da se Delphine priznaju jednaka prava koja imaju i preostala Albertova djeca - prinčevi Philippe i Laurent i princeza Astrid.

Dvadeset godina afere

Boël, danas 52-godišnja umjetnica, u intervjuu 2005. godine prvi je put javno priznala da joj je Albert otac, a njezina majka rekla je da je s bivšim kraljem bila u vezi u razdoblju od 1966. do 1984. godine, dok je on još bio princ Albert od Liegea. Belgijom je vladao od 1993. do 2013., kada je abdicirao u korist svog starijeg sina Philippea (59). Punih 50 godina nijekao je očinstvo, no rezultate DNK testa ipak nije mogao zanijekati.

Prošle godine Albert je odbio podvrgnuti se DNK testu, ali je izgubio žalbu, no testirao se u svibnju 2019. nakon što je dobio novčanu kaznu od 5000 eura dnevno.

image
Mučan sudski postupak konačno je okončan, a Delphine ima pravo na titulu i kraljevsko prezime.
AV PRESS/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

"Njegovo veličanstvo kralj Albert obaviješten je o rezultatu DNK testa kojemu se podvrgnuo na zahtjev žalbenog suda u Bruxellesu. Znanstveni zaključci upućuju da je biološki otac Delphine Boël", stoji u službenom priopćenju. Delphine je nakon cijelog mučnog postupka dobila pravo na titulu princeze od Belgije i prezime Saxe-Coburg, a to pravo može prenijeti i na svoju djecu, kćer Josephine (16) i sina Oscara (12).

"Delphine je oduševljena sudskom odlukom kojom je okončan dugi postupak koji je bio jako mučan za nju i njezinu obitelj. Ova pobjeda nikada neće zamijeniti očevu ljubav koju je trebala imati, ali pruža osjećaj pravde", izjavio je njezin odvjetnik Marc Uyttendaele.

Iako neki izvori tvrde da Delphine ima pravo na četvrtinu očeva nasljedstva, ona ipak neće primati apanažu te nema pravo na prijestolje jer je rođena u izvanbračnoj zajednici.

Linker
22. travanj 2024 16:17