CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
ništa više nije isto

Prizor koji para srce: Kraljica Elizabeta II. na tronu sjedi sama, bez svog ‘oslonca i snage‘

Kraljica je odradila svoj prvi službeni angažman izvan dvorca Windsor od smrti supruga princa Philipa. Službeno je otvorila zasjedanje parlamenta, sama, ali dostojanstveno i mirno, kao i uvijek.

Prošlog je tjedna Velika Britanija imala lokalne izbore, a danas je britanski parlament ponovo počeo sa zasjedanjem. Kako to nalaže tradicija, svečano ga je 'otvorila' kraljica Elizabeta II. Iako je u velikoj, zlatnoj stolici sjedila ponosito, a opet blago i mirno, mnoge je taj prizor posve ražalostio i to zbog jednog detalja.

Čitajte i: Preminuo princ Philip! Nije uspio dočekati svoj 100 rođendan

image
Kraljica je umjesto svečane odore i krune nosila svoju uobičajenu odjeću.
CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Naime, pored nje nije sjedio njezin suprug princ Philip koji je preminuo 9. travnja 2021., samo nekoliko tjedana prije svog 100. rođendana.

Zbog njegove smrti u parlamentu je maknut njegov zlatni tron te na njegovo mjesto stavljen stol prekriven crvenim baršunastim stolnjakom i ukrašen zlatnim vezom.

image
Nešto dalje od kraljice Elizabeta II. sjedili su princ Charles i supruga Camilla.
CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prizor usamljene kraljice bez svoje 'snage i oslonca', kako je nazivala Philipa, bio je težak za gledati, no ona je svoju dužnost odradila dostojanstveno, kao i uvijek. U parlament je radije došla u kaputu boje lavande s odgovarajućim šeširom, nego s kraljevskim plaštem i krunom, tako suptilno poručujući da nakon Philipove smrti više ništa nije isto.

Čitajte i: Jedinog muškarca kojeg je istinski voljela Kraljica je ispratila mirno, sama - daleko čak i od svoje razjedinjene obitelji

Ipak, do parlamenta su je pratili njezin sin i nasljednik, princ Charles sa svojom suprugom Camillom pa je osjećaj usamljenosti bio barem malo manji.

Iako se nakon smrti princa Philipa šuškalo da bi Kraljica zbog tuge i umora mogla abdicirati i prepustiti prijestolje Charlesu, ljudi bliski kraljevskoj obitelji tvrde da do toga nikada neće doći.

"Kraljica nikada neće abdicirati zbog dužnosti i časti, a javna služba je duboko usađena u nju, kao što je bila i u Philipu. Njezina obitelj je uz nju, ali ona će morati nastaviti dalje. Razumije da mora obaviti posao, a Philip bi to također želio. Ta to je učinila kad se on povukao iz javnog života", objasnio je bivši viši pomoćnik u palači.

Linker
22. listopad 2021 09:27