U ČAST KRALJICE

Prvi put nakon dugo vremena s ostatkom kraljevske obitelji: Meghan Markle zablistala u bijelom

Harry i Meghan su došli, ali kraljica nije. Jučer joj nije bilo dobro pa danas cijelu svečanost prati na televiziji.

Proslava povijesnog jubileja britanske kraljice nastavlja se misom zahvalnosti u čast kraljičine vladavine. Elizabeta II. ujedno je i poglavar Anglikanske crkve i ima titulu braniteljice vjere, stoga današnji događaj na kojem je slavljenicu zastupao budući kralj, princ Charles sa suprugom Camillom, vojvotkinjom Cornwalla, Britancima mnogo znači.

Oglasilo se i najveće od 12 zvona na katedrali ( najveće je i u Ujedinjenom Kraljevstvu), a prije nego što je stigao budući kralj, stepenicama na ulazu u katedrali prodefilirali su uglednici, od bivšeg premijera Tonyja Blaira sa suprugom Cherie, gradonačelnika Londona Sadiqa Khana u pratnji supruge Saadiye do premijera Borisa Johnsona i supruge Carrie - čiji je dolazak zbog korona skandala, popraćen glasnim negodovanjem.

image

Meghan Markle u Londonu

STEFAN ROUSSEAU/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Kako je najavljen dolazak Harryja i Meghan, mnoge je zanimalo hoće li ih bivši sugrađani ugledati kako se penju stepenicama do glavnog ulaza u katedralu ili će ih protokol prošvercati na stražnji? Naposljetku je sve prošlo kako dolikuje, vojvode od Sussexa ušli su poput ostalih, na glavni ulaz. Nakratko su se zaustavili kod lorda Londona, osobe u povijesnoj odori koja u ovakvim prilikama dočekuje članove kraljevske obitelji, kratko porazgovarali i potom su se pridružili uglednicima u crkvi.

Primirje u katedrali

Meghan je izabrala neutralni kostim svijetle boje s pripadajućim svijetlosivim šeširom koji je isticao njezinu tamnu kosu. Djelovala je opušteno, ali i svjesna činjenica da je zvijezda proslave kraljica, a ne ona, premda Elizabeta II. nije nazočila misi.

image

Meghan Markle i princ Harry

KIRSTY O‘CONNOR/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Princ Harry trudio se ostaviti dojam da je potpuno cool, ali njegov usredotočen izraz lica i duboka bora na čelu otkrivali su da je napet. Bilo je to njihovo prvo službeno pojavljivanje u javnosti od 2020., kad su razbjesnili Britaniju i otišli u Ameriku gdje su dali svima znani intervju Oprah Winfrey.

Ako se pribojavao glasnog negodovanja okupljenog mnoštva i neukusnih dobacivanja, za to nije bilo potrebe. Dočekani su uljudno, kako je i red s obzirom na prigodu i u skladu s kraljičinom željom da proslava prođe glatko, bez natezanja i skandala.

image

Meghan Markle

FOTOGRAFIJE: MATT DUNHAM/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Sve oči bit će uprte u njih: Charlotte, George i Louis imat će posebnu ulogu u proslavi Platinastog jubileja svoje bake

Nestrpljivo se iščekivao dolazak princa Williama i Catherine, vojvotkinje od Cambridgea. I njih je pozdravio isti ceremonijal majstor, kratko su popričali, a za razliku od Meghan koja je pratila Harryja i pazila da uglednicima tek nakon njega pruži ruku ( htjela je izbječi kritiku da je neodgojena Amerikanka), Kate je ruku ležerno pružila prva.

image

Kate Middleton

FOTOGRAFIJE: GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Samouvjerena i prelijepa u žutom, već nošenom kompletu Emilije Wickstead i već viđenom šeširu Philipa Treacyja u istom tonu, izgledala je kao je rođena za ulogu kraljice u kojoj će jednog dana naslijediti Camillu. Svi su zamijetili da nosi kraljičine naušnice koje je imala i na posljednjem ispraćaju princa Philipa prošle godine, piše Daily Mail i tako je baki svog supruga odala priznanje.

image
KIRSTY O‘CONNOR/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Sigurno će se susresti s Harryjem i Meghan: budući da im je kraljica naredila da si pruže ruke, vjeruje se da će braća pokušati izgladiti nesuglasice. Ako ništa drugo, primirje će trajati preko vikenda dok se vojvode od Sussexa ne vrate u Ameriku.

Linker
17. travanj 2024 01:10