S konja do naslovnica

Svi pričaju o njoj: Modnoj zvijezdi plave krvi život je obilježila prerana smrt oca, a sreću je pronašla tek u drugom braku

Charlotte Casiraghi kći je princeze Caroline koja je od svoje majke i bake naslijedila raskošnu ljepotu pa je već dobro znano ime u svijetu mode. No, unatoč unosnim ugovorima i moćnom prezimenu, mlada žena najradije se predstavlja kao ‘građanka‘, a njezin izbor mirnog obiteljskog života, daleko od očiju javnosti, mnogi povezuju s velikom tragedijom iz Charlottina djetinjstva.

Nakon što je na Tjednu visoke mode u Parizu bila posebno iznenađenje i jašući na konju otvorila reviju luksuzne francuske modne kuće Chanel, Charlotte Casiraghi na internetu je najguglanija pripadnica monegaške dinastije. Mediji podsjećaju da je riječ o unuci pokojne holivudske princeze Grace Kelly, koja gracioznošću od svih ženskih članova kneževine Monako najviše podsjeća na slavnu baku. No, za razliku od neprežaljene plavokose miljenice Hollywooda koja je sanjala da postane princeza i to je ostvarila, Charlotte ima posve drugačije životne ambicije.

Danas 35-godišnja Charlotte starija je kći Caroline, princeze od Hanovera, a po svom pokojnom ocu, industrijalcu Stefanu Casiraghi je Talijanka. Punim imenom Charlotte Marie Pomeline Casiragh rođena je 3. kolovoza 1986., kao drugo Carolinino dijete. Uz dva brata, dvije godine starijeg Andrea i godinu mlađeg Pierra, ima i brata i sestru iz majčinog trećeg braka s princom Ernestom Augostom od Hanovera.

image

Pierre Casiraghi i supruga Beatrice Borromeo, princeza Caroline od Hanovera, Karl Lagerfeld iCharlotte Casiraghi.

CRYSTAL PICTURES/PROFIMEDIA

S obzirom da je jedanaesta u redu za prijestolje Monaka, Charlotte se navodno samovoljno odrekla svih kraljevskih titula, u nadi da će tako moći voditi "normalan" život, bez da ju se stalno povezuje s njezinom čuvenom obitelji Grimaldi.

"Mnogo mi je draže da me se predstavlja kao spisateljicu, urednicu, novinarku, filmsku producenticu i humanitarku", izjavila je svojedobno Charlotte u jednom od rijetkih intervjua.

Odmak od monarhije

Charlottina želja da se odmakne od slave monegaške monarhije, mnogi vide u njezinoj traumi iz djetinjstva. Kad je, naime, imala svega četiri godine njezin je otac Stefano poginuo u nesreći na moru. Nesretni Talijan sudjelovao je u utrci motornih čamaca, a kad je stradao imao je samo trideset godina.

image

Charlotte Casiraghi jaše konja po Chanelovoj pisti.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Izbezumljena Caroline tada se s obitelji preselila u selo Midi Saint Remy-de-Provence u Francuskoj, gdje su Charlotte i njezina braća odrastala zaštićena od znatiželjnih očiju novinara. Za malu Charlotte to je bila spasonosna odluka, između ostalog tada se strastveno zaljubila u jahanje u kojem je godinama postizala zapažene rezultate, a danas joj je omiljena rekreacija.

Čitajte i: Neočekivan gost: Unuka Grace Kelly jašući konja otvorila posljednju reviju na Pariškom tjednu visoke mode

Njezina majka u siječnju 1999. udala se za dugogodišnjeg obiteljskog prijatelja princa Ernsta od Hannovera s kojim se preselila u pariško predgrađe Fontainebleu zbog čega Charlotte danas uz francuski, talijanski i engleski jezik govori i njemački.

Uz konje, otmjena Charlotte zarana se zaljubila i u filozofiju, a stručni studij završila je na Sorboni, gdje je studirala i njezina majka. Tijekom studentskih dana zainteresirala se za novinarstvo te filmsku industriju pa je kao mlada djevojka uređivala publikaciju namijenjenu održivoj modi, a 2012. osnovala je filmsku tvrtku Swoon Productions.

image

Jared Leto i Charlotte Casiraghi na reviji Guccija.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Moda kao sudbina

Unatoč silnoj želji da ostane izvan svijeta glamura, svestranoj Charlotte modna karijera bila je predodređena. Čim je odrasla, modni svijet u njoj je prepoznao gracioznost njezine pokojne bake Grace Kelly te joj je 2010. talijanski brend Gucci ponudio suradnju. Ugovor je navodno bio nemoralno visok, a igrali su na kartu koju Charlotte nikako nije mogla odbiti - promovirala je liniju za jahače. Nakon toga širom joj se otvorio svijet luksuznih brendova pa je 2018. snimila kampanju za Yves Saint Laurent, a prije dvije godine Chanel ju je uzeo za svoju ambasadoricu.

Čitajte i: Unuka Grace Kelly kreira neobične modne komade: 'Inspiraciju pronalazim u ženama iz moje obitelji'

Prerani gubitak oca reflektirao se i na Charlottin ljubavni život i s 27 godina ludo se zaljubila u kanadskog stand-up komičara i glumca marokanskog podrijetla Gada Elmaleha kojemu su tada bile 42 godine.

Njihova veza dugo je bila tema tabloida zbog razlike u godinama, ali i u društvenom statusu.

Par je zajedno ostao dvije godine, do 2015., a zajedno imaju sina Raphaela koji je bio star svega 17 mjeseci kad je ostao živjeti samo s majkom.

image

Dimitri Rassam u braku je s Charlotte od 2019.

STARFACE/PROFIMEDIA

Od 2019. Charlotte je u braku s Dimitrijem Rassamom, libanonsko-francuskim producentom i sinom francuske glumice Carole Bouquet, s kojim je godinu ranije dobila sina Balthazara Rassama Casiraghija.

Dimitri je očito Charlottin princ iz snova budući da su po tradiciji njezine obitelji imali dva vjenčanja. Na civilnoj svadbi koja je održana na istom mjestu gdje su bračne zavjete izrekli njezina baka i djed, Grace Kelly i princ Rainer, Charlotte je nosila netipičnu vjenčanicu s potpisom modne kuće Saint Laurent. Samo mjesec dana kasnije par se i crkveno vjenčao. Ovoga puta Charlote je odjenula raskošnu vjenčanicu luksuznog brenda Giambattista Valli kreiranu isključivo za nju, a ceremonija je održana u Provansi, u blizini mjesta gdje je odrasla.

Linker
19. travanj 2024 00:17