Noblesse oblige

Tko je Beatrice Borromeo: Manekenka, novinarka, ljevičarka i aktivistica

Talijanska novinarka i aristokratkinja Beatrice Borromeo koja se 2015. udala za nećaka monegaškog vladara, gorljiva je ljevičarka, zagovornica ženskih prava i ekologije te najbolje odjevena pripadnica kraljevske obitelji.

Kako je britanski dvor od svih kraljevskih kuća u javnosti najpopularnijii, za očekivati bi bilo da za najbolje odjevenu pripadnicu vladarske obitelji bude proglašena snaha ili barem jedna od unuka kraljice Elizabete II. No, izbor urednika kultnog britanskog časopisa Tatler, pao je na Beatrice Borromeo (36), suprugu Pierrea Casiraghija (34), najmlađeg sina monegaške princeze Caroline te nećaka princa Alberta II, aktualnog vladara Monaka.

image

Pierre Casiraghi i Beatrice Borromeo vjenčali su se u Italiji

MM PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIA

Talijanska novinarka i manekenka ovu je titulu osvojila zbog elegantnih, ženstvenih i profinjenih odjevnih kombinacija koje joj ističu vitku figuru i graciozno držanje, a kako je pritom i plave kose, mnogi ju uspoređuju s nikad prežaljenom monegaškom princezom Grace Kelly, bakom svog supruga. S obzirom da je odrasla okružena modom, teško da je moglo biti drugačije.

Njena je majka, naime, pripadnica grofovske obitelji Marzotto, talijanskih tekstilnih industrijalaca koji se bave proizvodnjom luksuznih tkanina od vune, pamuka, svile i lana. Njihova kompanija Marzotto Group je od 2002. do 2012. bila vlasnik modne kuće Valentino a njen ujak, grof Matteo Marzotto, glavni direktor. Stoga se Beatrice tijekom posjeta majčinoj obitelji sprijateljila s osnivačem tog brenda Valentinom Garavanijem, te drugim dizajnerima koji su redovito posjećivali obiteljsku palaču u Milanu ili ljetovali s njima u vilama u Napulju i Marrakechu: Giorgijem Armanijem, Giambattistom Vallijem, Margheritom Missoni i Annom Molinari iz brenda Blumarine. Baka po majci, Marta Marzotto, bila je pak poznata talijanska dizajnerica odjeće i nakita, koja je zbog istančanog smisla za modu i ekstravagantnih kreacija slovila za modnu ikonu sve do svoje smrti u 86. godini.

image

Iako joj je majka u tekstilnom biznisu, Beatrice nije željela postati dizajnerica

SPLASH NEWS/SPLASH/PROFIMEDI

Unatoč tome, Beatrice nije nikad poželjela biti modna dizajnerica, već se sa 15 godina odlučila okušati u manekenskim vodama. Majka je njenu karijeru povjerila obiteljskom prijatelju Pieru Piazziju, vlasniku agencije Tomei. Kako je bila visoka, vitka i lijepa, pa još i 'plave' krvi, nije trebalo dugo da potpiše ugovore s kućom Chanel, Trussardi, Blumarine i, naravno, Valentino. Premda se sada bliži četrdesetima te je majka dvojice sinova, Stefana Ercolea Carla Casiraghija (5) i Francesca Carla Alberta Casiraghija (4), njena karijera modela traje i dalje - lani je postala zaštitno lice francuske modne kuće Dior.

image

Supružnici su u braku dobili dva sina

CRY-OLIVIER HUITEL-LUIS SANCHEZ CRY-OLIVIER HUITEL-LUIS SANCHEZ

Usprkos manekenskom uspjehu, Beatrice nije zapostavila obrazovanje. Nakon privatne klasične gimnazije Giovanni Berchet u Milanu, upisala je studij prava na sveučilištu Bocconi. Tamo je 2008. upoznala budućeg supruga koji je studirao menadžment i ekonomiju. Vjenčali su se sedam godina kasnije, u ljeto 2015., a događaj se sastojao od dvije službene ceremonije na dva različita mjesta u razmaku od nekoliko dana. Beatrice je stoga umjesto jedne, imala čak pet vjenčanih haljina, a sve su bile kreacije kućnih prijatelja. Na civilnoj ceremoniji u vrtu palače u Monacu, imala je vjenčanicu Valentino, a te je marke bila i haljina u koju se presvukla nakon službene ceremonije.

Crkveno vjenčanje je održano na otočiću San Giovanni u vlasništvu očeve obitelji Borromeo, grofova od Arone, koji posjeduju brojne nekretnine diljem Italije i Europe. Za tu je priliku Beatrice odjenula Armanijeve kreacije, kako za vjenčanje, tako i za kasnije svečano primanje. Svadbena je zabava održana i dan prije crkvenog vjenčanja, a za tu je priliku mlada nosila kreaciju Alberte Ferretti. Tim je dizajnerima vjerna do danas, a redovito nosi i kreacije Marte Ferri, supruge njenog starijeg brata Carla Ludovica Borromea koja je također dizajnerica.

image

Valentino Garavani i Beatrice Borromeo

THEODORE WOOD/CAMERAPRESS/PR

I premda od djetinjstva živi okružena luksuzom u društvu bogatih i slavnih kojima su prijemi, svečane večere i domjenci dnevna rutina, a život joj se odvija između imanja u južnoj Francuskoj na kojem živi sa suprugom i djecom, vladarske rezidencije u Monacu i raskošnih palača u vlasništvu oca i majke, Beatrice je po opredjeljenju ljevičarka, ateistica i - aktivistica. U sklopu vlastite producentske kompanije Astrea priređuje seriju dokumentaraca o klimatskim izbjeglicama te ženama i okolišu, a u tome ima punu podršku supruga Pierrea. On je i sam istaknuti aktivist koji je 2019. pratio klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg u plovidbi preko Atlantika na konferenciju o klimi u New Yorku, a tu je avanturu Beatrice ovjekovječila u slikovnici za djecu Capitan Papaia e Greta. Beatrice je, naime, nakon studija prava magistrirala novinarstvo te kao reporterka u rimskom dnevnom listu Il Fatto Quotidiano objavila mnoge škakljive priče, kao što je skandal o pronevjeri novca iz europskih fondova koji je iskorišten za izbor Miss Italije.

image

Beatrice i suprug Pierre Casiraghi slove za najskladniji par monegaške obitelji

PEOPLE PICTURE/WILLI SCHNEIDER/PEOPLE PICTURE/WILLI SCHNEIDER /

Intervjuirala je talijanskog pisca Roberta Saviana, autora knjige Gomorrah o napuljskoj mafiji, američkog književnika Jamesa Ellroya, političara Marcella Dell'Utrija, osnivača talijanske desničarske stranke Forza Italia... Zbog predgovora koji je napisala za knjigu o Vittoriju Emanueleu di Savoi, kontroverznom unuku posljednjeg talijanskog kralja Umberta II, zaradila je tužbu njegove obitelji - sud ju je na koncu obacio, a Beatrice su mnogi zamjerili da napada pripadnike vlastite društvene klase. No, srčana aristokratkinja ne mari za komentare – smatra da je njena dužnost kao pripadnice aristokracije prokazivati, kako sama kaže, korov društva. 'Noblesse oblige', plemstvo obavezuje, rekla je Beatrice, koja smatra njen društveni status znači društevo odgovorno djelovanje, a ne (samo) povlastice.

Linker
09. travanj 2024 06:55