ROĐENDANSKI POKLON

Veliki dan za kraljevsku obitelj: Prinčevi Harry i William otkrili kip princeze Diane

Da nije bilo kobnog 31.8.1997. godine, princeza Diana danas bi slavila 60. rođendan. Povodom ovog posebnog dana, prinčevi Harry i William ponovno su se okupili.

Princ William i princ Harry, 60 godina rođenja Lady Di obilježili su otkrivanjem kipa svoje pokojne majke u vrtu Kensingtonske palače u samom središtu Londona.

Riječ je o spomeniku koji je naručen još 2017. godine, a statua je rad kipara Iana Ranka-Broadleya. Nalazi se u vrtu koji je dizajnirao Pip Morrison, a koji je ispunjen s više od 4000 sadnica omiljenog Dijaninog cvijeća i bilja - posebno potočnica koje je naprosto obožavala. Kako bi Sunken Garden ostavljao smirujuć i dostojanstven dojam, dostojan princeze Diane, radnici su proveli više od 1000 sati provodeći Morrisonovu ideju u djelo.

Čitajte i: Odnos Williama i Harryja nalazi se na velikoj prekretnici: Hoće li projekt u čast njihove majke Diane biti presudan?

„Naša je majka dotakla toliko života. Nadamo se da će kip pomoći svima koji posjete palaču Kensington da razmisle o svom životu i nasljeđu", izjavili su prinčevi kada su naručivali kip.

Cijeli projekt izrazito je dugo trajao, a Harry i William su aktivno sudjelovali u njegovom kreiranju, nastojeći da njihova posveta majci uistinu dočara njezinu bit.

image
Spomenik je naručen još 2017. godine.
DOMINIC LIPINSKI/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U skladu s tim čak je i osnovano povjerenstvo jer su prijepori oko kipa krenuli u samom startu, kako bi Dijana bila što autentičnije prikazana.

Rođendanski poklon majci okupio prinčeve

Nakon otkrivanja, prinčevi su objavili zajedničku izjavu: „Danas, na dan koji bi bio 60. rođendan naše majke, sjećamo se njezine ljubavi, snage i karaktera - osobina koje su je učinile snagom dobra u cijelom svijetu, kojima je promijenila nebrojene živote za bolje", krenuli su.

Čitajte i: Velika svađa kraljevske braće: Evo što je William u naletu bijesa rekao Harryju o njegovoj supruzi Meghan

"Svaki dan želimo da je još uvijek s nama i nadamo se da će ovaj kip zauvijek biti viđen kao simbol njezina života i naslijeđa", rekli su prinčevi.

Spomenik Diani princezu prikazuje fizički prilično vjerno, ali u svakodnevnoj, jednostavnoj odjeći.

Osim otkrivanja spomenika, bio je ovo vrlo važan trenutak za kraljevsku obitelj. Posljednjih 18 mjeseci, otkako se Harry udaljio od kraljevske obitelji sa suprugom Meghan Markle i sinom Archiejem, braća su jedva komunicirala.

image
Princ Harry i princ William posljednji su se puta vidjeli u travnju.
YUI MOK/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Posljednji put su se susreli na sprovodu svog djeda princa Philipa koji je pokopan 17. travnja. Kako doznaje Daily Mail, velika pobjeda reprezentacije Engleske nad Njemačkom u osmini finala Eura ponovno je nakratko povezala kontakt prinčeva. Tada su razmijenili nekoliko poruka, a sada se svi nadaju da će ih ovaj veliki dan dodatno povezati.

Čitajte i: Zadovoljni starijim bratom: Palača odobrava Williamov medijski istup kojim je branio obitelj

Ispred ograde Kensingtonske palače, nekadašnjeg Dijaninog, a sadašnjeg doma princa Williama i njegove obitelji, okupilo se mnoštvo građana koji su nosili natpise posvećene pokojnoj princezi, čestitke, cvijeće i balone.

image
Povodom rođendana princeze Diane okupilo se mnoštvo građana.
ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Sretan ti rođendan", "Nedostaješ nam", "Volimo te", samo su neki od natpisa građana u čast sjećanjima na pokojnu princezu. Na otkrivanju kipa pojavile su se i Dianine sestre Sarah i Jane te brat Charles.

Princ Charles, za kojeg se Diana udala 1981., a razvela 1996., ispričao se zbog drugih obaveza, dok je kraljica Elizabeta II. bila u posjeti Sveučilištu u Edinburgh.

Linker
17. travanj 2024 15:15