Getty Images
Mentalno zdravlje

Samoća u izolaciji ne mora biti loša stvar: Uz ove aktivnosti možemo pobijediti usamljenost

Provođenje vremena u vlastitom društvu nužno je kako bismo posložili misli i opustili dušu, no što kada ostanemo sami u svoja četiri zida u doba pandemije kao sada? Umjesto da se sklupčate na kauč i pokrijete preko glave, fokusirajte se na aktivnosti koje vam mogu uljepšati vrijeme u izolaciji.

Ako izolaciju provodite s najdražim osobama, pravi ste sretnici jer mnogo osoba zatvoreno je u svoja četiri zida bez igdje ikoga. Društvena izoliranost može dovesti do usamljenosti koja pak vodi u depresiju, što nam definitivno ne treba, ni sada ni ikada.

U slučaju da ste u drugoj skupini, nemojte očajavati jer postoje brojne aktivnosti uz koje možete ostati društveno i kreativno aktivni i napraviti nešto pozitivno za sebe.

Planirajte svoje vrijeme

Otkako smo stalno kod kuće, granica između radnih dana i vikenda sve je tanja. Kako se ne biste pogubili, strukturirajte svoje vrijeme: odredite vrijeme za posao, video pozive s obitelji i prijateljima, čišćenje kuće, hobije i ostalo.

Organizirajući početak, sredinu i kraj dana spriječit ćete da se dani stope jedan u drugi i stvorit ćete osjećaj svrhe.

Ostanite aktivni

Vrlo je lako prepustiti se letargiji i ležati ispred televizora kada vam nema tko tjerati na vježbanje. Ali jako dobro znate da je važno ostati aktivan kako lijenošću ne biste prouzrokovali zdravstvene probleme u starijoj dobi. Čak i trening od pet minuta u dnevnoj sobi ili kratka šetnja oko kvarta doprinosi boljem osjećaju i zdravlju cjelokupnog organizma.

Mijenjajte odjeću

Znamo, trenirka je za boravak kod kuće najudobnija i nema smisla nositi išta drugo. Međutim, nošenje jedne te iste odjeće može u vama stvoriti osjećaj nezadovoljstva i anksioznosti i kao da se ne mičete s mjesta. Ako baš volite trenirke, nosite jednu ujutro, a drugu rezervirajte za večer. Isto tako, s vremena na vrijeme se sredite, barem onda kada virtualno komunicirate s dragim osobama.

Stay home during pandemic
Getty Images
Prepuštanje letargiji je najlakše, ali i najopasnije, ne činite si to.

Fokusirajte se na posao

Ako ste od onih sretnika koji još imaju posao i možete ga obavljati od doma, dajte od sebe koliko god možete. Naravno, razumljivo je da zbog brige zbog budućnosti vaša produktivnost ne može biti ista kao prije pandemije, ali to ne znači da se ne biste trebali truditi i dalje.

Kada sve ovo prođe, postavit će se pitanje tko je marljivo radio u doba najveće krize, što vam može donijeti plus kod nadređenih.

Isto tako, komunicirajte s vašim kolegama kako se ne biste osjećali izolirano. Razgovarajte i o stvarima nevezanima uz posao, šalite se i međusobno si olakšajte radno vrijeme.

Ostanite povezani

Kako se sada moramo suzdržavati od posjećivanja rodbine i prijatelja, ostaju nam samo virtualna druženja. Društvenim aktivnostima poput razgovora na daljinu, virtualnih večera ili zajedničkog vježbanja na video pozivu održavamo svoje mentalno zdravlje koje je u ovakvoj izvanrednoj situaciji često narušeno. To što ste silom prilika sami, ne morate biti i usamljeni!

Otvorite profil na dejting aplikacijama

Da, sada je vrlo teško vrijeme za biti single, ali to možete okrenuti u svoju korist. Instalirajte aplikaciju za dejtanje i upoznajte neke nove ljude. To ne znači da morate odmah uskočiti u vezu (to nije ni preporučljivo bez upoznavanja uživo), ali možda nađete nekoga s kim se možete povezati i, naposljetku, i naći kada prođe karantena.

Stay home during pandemic
Getty Images
Jesmo u izolaciji, ali to ne znači da ne postoje drugi načini komunikacije.

Probudite kreativnost

Svi smo mi kreativni, samo ne iskorištavamo vlastiti potencijal. Znamo da vam možda na živce idu svi savjeti kako iskoristiti slobodno vrijeme, ali oni nisu tu bez razloga. Kada se vratimo "normalnom" životu, mnogi od nas će se ponovno izgubiti u svakodnevici i ponovno odgađati svoje snove.

Dakle, počnite se baviti onime čime ste se cijelo ovo vrijeme željeli baviti jer kada ćete ako ne sad?! Pišite poeziju, crtajte, sadite cvijeće, naučite kako se izrađuje makrame, osvježite stari namještaj...bilo što što vas veseli.

Isplanirajte projekt

Ostava vam je natrpana od vrha do dna? Ispraznite je, pobacajte ono što vam ne treba i posložite ono što kanite zadržati. Ormar vam se plače od količine odjeće u njemu? Napravite generalku i riješite se odjeće koju više ne nosite. Ne trebate ovu izolaciju iskoristiti da kuću ili stan okrenete naglavačke, ali sigurno postoji nešto što možete popraviti, očistiti ili organizirati. Uredniji životni prostor jednako sretniji život.

Obnovite poznanstva iz prošlosti

Kada ste se posljednji put čuli s prijateljicom iz djetinjstva? Javite joj se na društvenim mrežama ili je nazovite da čujete što ima novo kod nje. Čak i ako ste se s godinama udaljile, ne znači da ne možete obnoviti prijateljstvo.

Ne zaboravite na osobni rast

Svrha ili cilj osobnog rasta je rad na sebi, što prvenstveno podrazumijeva rješavanje ustaljenih obrazaca i uvjerenja koje vam samo štete, kao i emocionalnih ožiljaka iz prošlosti, podizanje samopouzdanja i smanjenje ega koji nas koči u razumijevanju svijeta. Što vam može pomoći? Knjige o samopomoći, TED razgovori inspirativnih ljudi, meditacija, pozitivne autosugestije ili pak vođenje dnevnika zahvalnosti. Jer zahvalnost je temelj duhovnog i materijalnog obilja i istinske sreće.

Čitajte i:

Ostati društveno aktivan u ovo vrijeme važno je za mentalno zdravlje: Imamo osam genijalnih ideja

Uslijed epidemije koronavirusom (COVID-19) nastupile su preventivne mjere koje su značajno promijenile naš svakodnevni život. Strah i neizvjesnost, dugotrajni boravak u kući i ograničena mogućnost kretanja mogu negativno djelovati na naše mentalno zdravlje.


U očuvanju mentalnoga zdravlja i psihološke dobrobiti mogu nam pomoći sljedeće aktivnosti:

Učite nove stvari: dugotrajni boravak kod kuće idealna je prilika za stjecanje novih znanja i vještina. Učenje novih stvari može povećati vaše samopouzdanje i biti jako zabavno. Možete, primjerice, eksperimentirati u kuhinji i isprobati neke nove recepte, učiti novi jezik online ili unaprijediti znanje nekim od dostupnih online tečajeva, učiti nove plesne korake.

Povežite se: podržavajući odnosi izrazito su važan zaštitni mehanizam u nošenju sa stresom te mogu dovesti do veće sreće i poboljšati samopouzdanje. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, možete organizirati online kavu s prijateljima, poslati podržavajuću i ohrabrujuću poruku ili nazvati dragu osobu. Možete međusobno podijeliti što ste danas učinili za svoje zdravlje i psihološku dobrobit.

Photo of a young woman coping with loneliness and isolation during CoVid 19 outbreak
Getty Images
Ako trebate pomoć i ne osjećate se dobro, u svakoj županiji su dostupni telefoni za pružanje psihološke pomoći.

Odvojite trenutak: svijest o vlastitoj okolini i iskustvima poboljšava samospoznaju i samorazumijevanje, koji doprinose poticanju pozitivnog mentalnog zdravlja. Zato, primjerice, odvojite vrijeme za uživanje i opuštanje, odvojite vrijeme bez mobitela, pišite dnevnik ili slikajte, povremeno odvojite trenutak za nekoliko dubokih udaha i izdaha ili obratite pozornost na to kako dišete.

Budite aktivni kod kuće: aktivnost smanjuje stres, povećava energiju i jača imunološki sustav. Plešite, uređujte vaš prostor za stanovanje, vježbajte. U tome vam mogu pomoći naše preporuke:

Uzvratite: pomaganje, dijeljenje i ljubaznost prema drugima promiče osjećaj vlastite vrijednosti, emocionalno nas ispunjava te jača osjećaj zajedništva. Zahvalite prodavačici u trgovini, uzvratite ljubaznošću i zahvalnošću onima koji vas ohrabruju, pružaju podršku i brinu za vas, brinite o starijima u vašem okruženju.

Zagreb, 220120.
Rockfellerova 12.
Dr. sc. Ljiljana Muslic, profesorica psihologije i savjetnica za zdravo zivljenje, odjela za promicanje mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Ne zaboravite, ako vam je teško, osjećate se bespomoćno i beznadno, povlačite se, imate napadaje bijesa ili vas preplavljuje tjeskoba i strahovi, postoje stručnjaci za mentalno zdravlje koji razgovorom mogu pomoći. U svakoj županiji su dostupni telefoni za pružanje psihološke pomoći (web stranica Hrvatske psihološke komore i Hrvatskog Crvenog križa te županijskih zavoda za javno zdravstvo).

I na kraju, ne zaboravite - i ovo krizno vrijeme će proći. Imajte na umu kako je trenutna situacija prilika za rast i razvoj te mogućnost da iz ovoga izađemo bolji i snažniji nego što smo bili.

ČITAJTE I:

Karantena nam je uništila kožu, kosu i nokte: Osim na mentalno, ostavlja tragove i na fizičko zdravlje

Čišćenje ormara ne mora biti gnjavaža: Znamo kako brzo i jednostavno odlučiti što zadržati, a što baciti

Ostati društveno aktivan u ovo vrijeme važno je za mentalno zdravlje: Imamo osam genijalnih ideja

VIDEO | Znate li pravilno oprati ruke? Donosimo jedini ispravni vodič - korak po korak

Kako pošteno dezinficirati dom u vrijeme korone: Koja sredstva koristiti i koliko često?

Izbjegnimo negativne misli: Ugledna psihijatrica ističe što nam u ovoj situaciji može pomoći

Psihoterapeut o strahu zbog pandemije: 'Okružite se onima koji vas smiruju, a ne onima koji potenciraju strah'

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Probudimo kreativnost uz ove genijalne ideje kojima možemo urediti dom ili napraviti nešto korisno

Izbjegnimo negativne misli: Ugledna psihijatrica ističe što nam u ovoj situaciji može pomoći

Karantena nam je uništila kožu, kosu i nokte: Osim na mentalno, ostavlja tragove i na fizičko zdravlje

Psihoterapeut o strahu zbog pandemije: 'Okružite se onima koji vas smiruju, a ne onima koji potenciraju strah'

Savjetujte se sa stručnjacima ako se nalazite u samoizolaciji ili karanteni!

Čišćenje ormara ne mora biti gnjavaža: Znamo kako brzo i jednostavno odlučiti što zadržati, a što baciti

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
18. travanj 2024 23:24