Spisateljica Alice Sebold

 LA VERDE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA
Dvije pretužne sudbine

Slavna spisateljica s nevjericom dočekala presudu čovjeku za kojeg je vjerovala da ju je silovao

Slavna američka spisateljica čiji su romani "Lucky" te "Ljupke kosti" prodani u milijunskim nakladama, uputila je javnu ispriku muškarcu osuđenom za njezino silovanje, zbog čega je on proveo 16 godina u zatvoru, a nakon što je proglašen nevinim, te je presuda poništena, a on izbrisan iz registra seksualnih prijestupnika.

Slavna američka spisateljica čiji su romani "Lucky" te "Ljupke kosti" prodani u milijunskim nakladama, uputila je javnu ispriku muškarcu osuđenom za njezino silovanje, zbog čega je on proveo 16 godina u zatvoru, a nakon što je proglašen nevinim, te je presuda poništena, a on izbrisan iz registra seksualnih prijestupnika.

Statua žene s povezom preko očiju, mačem i vagom u rukama idealiziran je i katkad neuhvatljiv prikaz pravde. Uvjerila se u to i Alice Sebold (58), slavna američka spisateljica čija će žarka želja za pravdom ostati neutažena zbog obrata u sudskom postupku kakav nije mogla ni zamisliti. Proslavila se knjigom "Ljupke kosti" po kojoj je Peter Jackson, redatelj "Gospodara prstenova" režirao istoimeni film, no ovih dana američka javnost pozorno propituje njezin prvijenac, autobiografiju "Lucky". I to djelo Alice Sebold trebalo je biti ekranizirano, kako piše Variety. Odabrana je i glumica koja će je tumačiti na malom ekranu - zvijezda Netflixove serije "You", Victoria Pedretti.

Naposljetku je sve palo u vodu, a spisateljica se ponovno, gotovo 40 godina od strašnog događaja koji je pretrpjela i sretnim čudom preživjela - opisanog u knjizi "Lucky" - vratila na početak mučne priče. Kao 18-godišnja brucošica na Sveučilištu Syracuse gdje je studirala književnost te pisanje, u svibnju 1981. silovana je i pretučena. Policijska istraga je zapela, činilo se da krivac nikad neće odgovarati no Alice ga je šest mjeseci poslije silovanja prepoznala na ulici u Syracuseu i alarmirala policiju. Uhićen je Afroamerikanac Anthony Broadwater koji je 1982. osuđen na 8,5 do 25 godina zatvora, od čega je odslužio 16 godina. Pušten je na slobodu 1998. godine od kada se borio osporiti spomenutu presudu.

image

Prince Charles i Alice Sebold na britanskoj premijeri filma snimljenog po njezinom romanu temeljenom na istinitoj priči.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA


Pobjeda na sudu

Otkako je uhićen, Broadwater je tvrdio da je nedužan. Isticao je da mu je činjenica što je bio u zatvoru zbog silovanja nakon puštanja onemogućila voditi normalan život. Promijenio je pet "pro bono" odvjetničkih timova (neki odvjetnički uredi uzimaju takve slučajeve zbog reputacije) sve dok ovog tjedna njegovi odvjetnici, David Hammond i Melissa Swartz, na Vrhovnom sudu države New York nisu uspjeli oboriti presudu tvrdeći da je Broadwater (61) osuđen zbog manjkavih dokaza.

Čudnim spletom okolnosti, materijalni dokazi na temelju kojih je prije 39 godina donesena presuda, nestali su 1989. godine.

Problem je bio i što je Alice Sebold Broadwatera identificirala tek na sudu, piše People. Naime, književnica je prilikom identifikacije na policiji pokazala pogrešnu osobu. Tako se isticala i išla mu u prilog činjenica da je uzorke za forenzičku analizu dao dobrovoljno, kao i to da je tijekom suđenja bio jedini Afroamerikanac u sudnici. Sudac je uvažio njihove argumente, tužitelj se složio i presuda je izbrisana. Nestao je i Broadwaterov profil na popisu seksualnih prijestupnika u državnom registru: u očima zakona kao da nikada nije bio osuđen. Uslijedit će parnica zbog odštete od države: vodit će je David Hammond i Melissa Swartz.

image

Autobiografski roman Alice Sebold

FOTOGRAFIJE: PRESS/AMAZON


Nema ažuriranja

Međutim, priča o osudi za silovanje Alice Sebold time ne završava, nego tek počinje. Žena koja je preživjela silovanje na osobito okrutan način ovih dana ponovno prolazi kroz pakleno iskustvo. Ona nema normalan život, nije ga imala i teško da će ga imati. Njezin roman "Lucky" dobio je naziv prema onome što joj je poslije traumatičnog događaja ispričao policajac uključen u istragu: još jedna žena silovana i raskomadana na istom mjestu, u sirakuškom Thornden parku, stoga joj je rečeno da se treba smatrati sretnicom.

Međutim, njen život je sve osim sretnog iako je njen autobiografski prvijenac objavljen 1999. prodan u više od milijun primjeraka dok su "Ljupke kosti" objavljene 2002. prodane u 10 milijuna primjeraka.

Za sporednu ulogu u istoimenom filmu holivudski glumac Stanley Tucci nominiran je za Oscara, a u njemu glumi zvjezdani cast: Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Rachel Weisz te Susan Sarandon. No spisateljici to nije utjeha jer nije dobila pravdu. Nije dobila epilog koji bi joj vratio povjerenje u pravni sustav, ljude, poštenje, život.

Glasnogovornik njezinog njujorškog izdavača "Scribner" izjavio je za The Guardian da "ni Alice Sebold ni Scribner nemaju komentara na poništenje presude. Scribner u ovom trenutku ne planira ažurirati knjigu "Lucky". U kratkim crtama, evo kako je u tom romanu opisan događaj koji joj je zauvijek promijenio život - prema internetskoj stranici www.supersummary.com sa sažecima popularnih naslova.

image

Saoirse Ronan u ulozi u filmu "Ljupke kosti".

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA


Što piše u romanu?

"U ranim jutarnjim satima 8. svibnja 1981. brucošica Sveučilišta Syracuse, Alice Sebold, brutalno je pretučena i silovana dok je šetala parkom nedaleko od kampusa. Napadač ju je upozorio da će je ubiti ako vrišti. Alice je svejedno vrištala. Napadač joj je prijetio nožem, a zatim ju je zgrabio za kosu i bacio na tlo. Izgubila je svijest no probudila se dok je silovanje još trajalo, sigurna da će je napadač ubiti. Neprestano ponavlja da je djevica. Vrlo kratko nakon što je preživjela napad, Alice prijavljuje zločin policiji. Vraća se u Pennsylvaniju svojoj obitelji: njezin otac je osuđuje jer nije smjela biti sama u parku i zato je, prema njegovu mišljenju, kriva za napad. U međuvremenu mjeseci prolaze, a policija još uvijek nema tragova o napadaču. Alice se vratila na sveučilište u jesen 1981. i posvetila studiju koliko je moguće. Dok je jednom prilikom hodala pločnikom, ugledala je svog napadača. Toj osobi, koju je u romanu nazvala Gregory Madison, nije neugodno vidjeti je na ulici. Madison se ruga Alice: kaže da je prepoznaje "odnekud" pokušavajući je uplašiti i zastrašiti. No ona odbija biti uplašena. Pozvala je obližnjeg policajca koji ga je uhitio. Kako bi zbunio Alice, Madison poziva svog prijatelja koji mu izgledom nalikuje da mu se pridruži u policijskoj postaji, u redu za identifikaciju. Ona je pokazala prema pogrešnoj osobi i Madison je pušten na slobodu. Kasnije je, međutim, ponovno uhićen nakon što je policija utvrdila da njegov DNK odgovara onom s kose pronađene na Alice poslije napada. Madison je osuđen na zatvor. To ljeto Alice je odlučila ostati u na sveučilištu umjesto da se vrati kući. Cimerica joj je mlada žena, Lila. Jedne večeri Alice ju je u njihovoj sobi pronašla pretučenu i silovanu. Cimerica tvrdi da je njezin napadač spomenuo Alice, što je navelo policiju da zaključi kako je Madison organizirao napad iz zatvora kao osvetu za osudu", stoji u sažetku romana "Lucky".

image

Steven Spielberg, glavna glumica Saoirse Ronan i redatelj Peter Jackson na američkoj premijeri 2009.

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA


Život bez slobode

Alice Sebold nekako je uspjela diplomirati. Preselila se u New York gdje joj se život počeo raspadati. Pokušava pisati, međutim, ne ide joj. Uzdržava se kao konobarica, a u očaju se okreće alkoholu i heroinu, sve dok se ne suoči sa činjenicom da se sa svojim posttraumatskim stresnim poremećajem bori na pogrešan način. Odlučila se preseliti u Kaliforniju gdje je neko vrijeme živjela u kolibi u šumi i tamo napokon počinje pisati. Potresna knjiga njezina je terapija, pojas za spašavanje da ne skonča zbog predoziranja. Ono što se kasnije dogodio poznato je. Proslavila se, postala literarna zvijezda ali još uvijek nema najvažnije, slobodu. Zacijelo je i dalje talac prošlosti s kojom se ne može pomiriti dok se krivac za zlo koje je pretrpjela, radilo se o oslobođenom Afroamerikancu ili ne, šeta slobodan.

Dakako, ne treba zanemariti ni tužnu sudbinu osuđenog muškarca kojemu je poništena presuda pod pretpostavkom da je doista nevin proveo tolike godine u zatvoru.

Suze i nevjerica skromno odjevenog Afroamerikanca šezdesetih godina popratile su riječi suca okruga Onondaga u državi New York kako odsad može živjeti bez tereta nedokazane krivnje. Njima je i formalno oslobođen osude za silovanje donesene prije 39 godina. Zbog navale emocija s kojima se nije mogao nositi, muškarac se tresao i plakao, kao da ne vjeruje da je pretrpljenoj muci kraj, piše magazin People.

"Već danima niz lice mi cure suze radosnice od olakšanja. Ushićen sam što je napokon kraj" rekao je za Associated Press.

Koliko je propatio možda najbolje govori činjanica da se uspio oženiti ženom koja je vjerovala u njegovu nevinost, međutim na jedno - što je drugim parovima potpuno normalno i nekako očekivano - nikako nije želio pristati.

“Ponekad smo se jako svađali oko djece, a ja sam joj rekao da nikad, nikad ne bih mogao dopustiti da donesem djecu na ovaj svijet sa stigmom na leđima”, rekao je.


Hrabra i u boli

Epilog svega stigao je tjedan dana nakon odluke. Unatoč svemu, spisateljica je pronašla snagu preispitati se i opet u mislima proći kroz traumatičan proces kojim je stvarala literarni prvijenac. Tjedan dana nakon što je osoba za koju je smatrala da ju je prije gotovo četrdeset godina neizrecivo povrijedila i formalno oslobođena optužbe, javno se ispričala Anthonyju Broadwateru.

- Iskreno mi vas je žao i duboko žalim zbog onog što ste prošli. Najviše mi je žao što vam je život koji ste mogli voditi nepravedno oduzet. Od mnogih stvari koje vam želim jest i to da ćete vi i vaša obitelj dobiti vrijeme da ozdravite - rekla je u izjavi koju prenosi magazin People žena kojoj je životna radost na drugi način oduzeta. I nikad joj neće biti vraćena.

Linker
26. travanj 2024 02:17