Velika tuga nakon premijere

Slavni dramatičar Ivo Štivičić preminuo je samo nekoliko sati nakon što je njegova kći dobila ovacije za predstavu po njezinoj drami

Autor kultne serije ‘Kuda idu divlje svinje‘ umro je u u svom domu u Zagrebu u 86. godini.

Kao da su se anđeli pobrinuli da dramatičarka Tena Štivičić sinoć u zagrebačkom HNK-u u potpunosti uživa u premijeri predstave '64' rađenoj po njezinom dramskom tekstu i čestitkama brojnih oduševljenih uzvanika. Naime, samo nekoliko sati kasnije, u 86 godini, preminuo je njezin otac, proslavljeni dramatičar i scenarist Ivo Štivičić, autor kultne serije 'Kuda idu divlje svinje' te pisac scenarija za brojne adaptacije Krležinih romana.

Dugo godina radio je Ivo na HRT-u gdje je bio i urednik Dramskog programa, a predavao je i dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Njegova kći jedinica više je nego dostojna nasljednica njegovog talenta, a vješto baratanje rijačima i zanimljiv odabir dramskih tema oboma je donijelo brojne nagrade i priznanja.

image
Otac Ivo svojoj je kćeri jedinici bio velika podrška.
LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

Ivo Štivičić izuzetno je bio ponosan na profesionalni put svoje kćeri jedinice, zajedno s njezinom mamom Mirjanom Rački Štivičić, lektoricom i velikom zaljubljenicom u kazalište bio joj velika podrška u njezinom profesionalnom putu, ali i na svakoj premijeri njezine drame sve dok ga prije nekoliko godina nije izdalo zdravlje. Prije četiri godine, uoči praizvedbe njezine drame 'Nevidljivi' progovorila je o tome kako se ustvari zaljubila u profesiju koja ju je svrstala među naše najizvođenije dramatičarke.

- Za moj profesionalni put više je zaslužna moja mama nego tata. Ona je od malih nogu zaljubljenica u kazalište i mene je počela voditi sa sobom dok sam bila još jako mala. Moji roditelji uvijek su prvi čitali moje tekstove dok sam pisala na hrvatskom, a mama je neke i lektorirala. Oboje uživaju u svakom uspjehu i sudjeluju koliko god mogu. Bili su na predstavi 'Tri zime' postavljene u londonskom National Theatru, na predstavama u Sloveniji, Srbiji, Njemačkoj... Veseli me da im je u njihovim zrelim godinama moj uspjeh na taj način donio neke nove uzbudljive doživljaje i poznanstva - rekla je tada Tena Štivičić koja je roditelje posebno razveselila rođenjem njihove jedine unučice, danas petogodišnje Anje koju je dobila u braku sa škotskim glumcem Douglasom Henshallom s kojim živi u Glasgowu.

image
Ivo Štivičić i supruga Mirjana snimljeni 2016. godine
ARHIVA CROPIX

I u neku ruku je sreća da se Tenina premijera održala noć prije nego što je njezin otac zauvijek zaklopio oči, jer je to bio razlog zašto je naša spisateljica nakon nekoliko mjeseci ponovo stigla u Zagreb pa sada u toj svoj tuzi može biti uz majku koja je uz svog supruga bila do posljednjeg daha.

Čitajte i:

Poznate dame zablistale u zagrebačkom HNK: Arija Rizvić oduševila ljubičastim izdanjem, a Severina suptilnim detaljima

Tena Štivičić o svom iskustvu s izvantjelesnom oplodnjom: ‘Nije bilo lako, ali isplatilo se...‘

Linker
01. travanj 2024 16:52