Novo poglavlje u povijesti

Stoljeće otkako su Šveđanke dobile pravo glasa, za premijerku ove nordijske zemlje izabrana žena

Magdalena Andersson bila je ministrica financija u vladi sada već bivšeg premijera Stefana Lofvena.

Sto godina nakon što su žene u Švedskoj dobile pravo glasa, Šveđani su napokon, prvi put u 145 godina dugoj povijesti svog parlamentarizma, na mjesto premijera izabrali ženu.

Začudo, sve druge nordijske zemlje su taj iskorak prema potpunoj ravnopravnosti spolova učinile prije njih.

image

Aktualna ministrica financija i liderica socijal-demokratske stranke izabrana je za premijerku većinom glasova u Parlamentu Riksdagen.

IBL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nova švedska premijerka je Magdalena Andersson (54), dosadašnja ministrica financija u vladi sada bivšeg premijera Stefana Lofvena. Početkom studenoga preuzela je i vodstvo socijaldemokratske stranke, a potom je sa strankom ljevice ispregovarala da podrže njezin izbor za premijerku, obećavši im da će povećati mirovine najsiromašnijih umirovljenika.

Ekonomistica Andersson očito je dobra pregovaračica, što je vještina koju je počela brusiti kad se sa 16 godina učlanila u Socijaldemokratsku stranku. U mladosti se isticala i kao plivačica.

image

Prije samo tri tjedna Magdalena Andersson stala je na čelo socijal-demokratske stranke.

IBL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Obožava boraviti u prirodi, kao i njezin suprug Richard Friberg. Ploviti kajakom po stockholmskom arhipelagu, kampirati, šetati šumom i roštiljati, to je njihov ideal ljetnog odmora. Magdalena je supruga upoznala dok su oboje pohađali Stockholm School of Economics, gdje je Richard danas predavač, a vjenčali su se 1997. na farmi pokraj njezinog rodnog grada Uppsale i imaju dvoje djece: sina Björna (22) i kći Sagu (20).

Profesor Friberg je ravnopravno sa suprugom dijelio teret odgoja djece i kućanskih poslova, a sad kad mu je žena postala premijerka, morat će preuzeti i njezin dio tih obveza. Gospođa premijerka Andersson bit će prezauzeta rješavanjem gorućih švedskih problema, među kojima su najurgentniji izglasavanje novog proračuna i mjere za suzbijanje pandemije.

Linker
24. travanj 2024 10:53