Komemoracija za gradonačelnika

Supruga i kći nisu mogle suspregnuti suze: ‘Dan Milana Bandića uvijek je trajao dulje od prosječnog‘

Nakon što se u nedjelju saznalo da nas je napustio najdugovječniji gradonačenik Zagreba, ne prestaju stizati reakcije. Danas se u Hrvatskom narodnom kazalištu dostojanstvenom komemoracijom od Milana Bandića oprostio njegov grad i proširen krug njegovih najbližih suradnika i štovatelja, kao i posebnih Zagrepčana.

Komemoracija za preminulog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića (65) organizirana u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu uz najužu gradonačelnikovu obitelj - suprugu Vesnu i kćer Ana-Mariju - okupila je i značajan broj njegovih suradnika, štovatelja i prijatelja.

image
Ožalošćene Vesna i Ana-Marija Bandić.
RONALD GORSIC/CROPIX

Nakon izvedbe gudača, na pozornici su se čule riječi koje je gradonačelnik svojedobno ispričao sam za sebe. "Svaki dan ustanem u šest sati, u 6:15 izvedem psa Rudija u šetnju, u 6:45 već sam pod tušem. Po mojoj računici delam 365 dana u godini. Zašto idem na sva događanja? Da pokažem ljudima da mi je stalo do njih", komadić Milanovog opisa svog radnog dana sjetno je pročitao Dražen Siriščević, koji je na ovoj komemoraciji vodio protokol oproštaja od prvog čovjeka metropole. Točno tim riječima otvorena je komemoracija za najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika koji nas je iznenada od posljedica srčanog zastoja napustio u noći sa subote na nedjelju.

image
Kraljevi ulice zasvirali su za pokojnog gradonačelnika.
RONALD GORSIC/CROPIX
image
Bandićev prijatelj i suradnik Duško Ljuština.
RONALD GORSIC/CROPIX

Čitajte i: Životni put Milana Bandića: Samozatajne i jake žene obilježile su mu život i uvijek mu bile na prvom mjestu

Čitajte i: Sjećanja samozatajne supruge Vesne Bandić: ‘Za mene je on savršen muškarac‘

Na pozornicu je zatim stupio i Ratko Marišić, dugogodišnji prijatelj prvog čovjeka Grada Zagreba te potom izrazio i sućut Bandićevoj supruzi Vesni i njihovoj kćeri jedinici.

image
Ljubo Jurčić kazao je da bi Bandić bio oslobođen svih optužbi da je poživio.
RONALD GORSIC/CROPIX
image
Vjekoslava Bach došla je odati počast preminulom gradonačelniku Zagreba.
RONALD GORSIC/CROPIX

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, čovjek iz njegovog rodnog kraja, nije prisustvovao komemoraciji, ali je poslao pismo koje je potom Siriščević pročitao na pozornici. "Brojna pisma pristižu, ne možemo ih sve pročitati. No jedno smo izdvojili, to je pismo Društva distrofičara Zagreb", čulo se s pozornice nacionalne kazališne kuće.

image
Vesna Bandić u Zagrebačkom HNK.
RONALD GORSIC/CROPIX
image
Ministrica kulutre Nina Obuljen Koržinek, došla je kao predstavnica Vlade RH.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Čitajte i: Reakcije na odlazak Milana Bandića: ‘Platio je cijenu jer nije znao stati na loptu, predahnuti i odmoriti se‘

Čitajte i: Ona će naslijediti gradonačelnika: Jelena Pavičić Vukičević slovila je uvijek za glas razuma

Posljednji pljesak

"U ime Vlade željela bih izraziti iskrenu sućut u povodu prerane smrti Milana Bandića. Najdugovječniji zagrebački gradonačelnik u 20 godina je surađivao s mnogim političkim opcijama. U zadnjih pet godina kao članovi Vlade surađivali smo s Bandićem, podupirali smo razvoj Zagreba. Kao ministrica zadužena za kulturu, susretala sam se s gradonačelnikom na brojnim događajima... Dan Milana Bandića uvijek je trajao dulje od prosječnog. Svi koji su ga poznavali sjećat će ga se upravo po toj njegovoj energiji", kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji se, baš kao što je bilo i najavljeno, na komemoraciji nije pojavio.

image
Građani okupljeni ispred zgrade HNK prijenos su gledali na video zidu.
RONALD GORSIC/CROPIX
image
Ibrica Jusić, komemoracija za Milana Bandića
RONALD GORSIC/CROPIX

Na pozornicu zagrebačkog HNK zatim se popela Bandićeva suradnica. "Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Zagrebački gradonačelnik koji će zlatnim slovima biti upisan u povijest grada. Napustio nas je čovjek u čijem srcu je bilo mjesta za sve", kazala je među ostalim Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, koja će tu dužnost obnašati do svibnja, odnosno novih izbora.

Pogledajte video


Nakon prikazivanja kratkog filma u kojem pokojni gradonačelnik trči, a uz zvukove otkucaja srca prikazani su objekti koje je obnovio ili napravio, malo tko nije zasuzio. Za posljednji pljesak svemu što je za svoj Zagreb napravio - supruga, kći i svi uzvanici ustali su sa svojih stolica i na taj način Milanu Bandiću odali počast.

Izmđu ostalih od preminulog gradonačelnika Milana Bandića na komemoraciji oprostili su se Duško Ljuština, Ljubo Jurčić, Vjekoslava Bach, Ibrica Jusić, Kraljevi ulice i brojni drugi poznait i nepoznati građani Zagreba.

Linker
25. travanj 2024 09:09