Profimedia
Loša praksa

Surogat majke i posvojenja! Naš primjer pokazuje da istospolni partneri lakše postaju roditelji u svijetu

Nakon što je Hrvatsku obišla sretna vijest da je prvi gay par dobio pravnu bitku i uspio udomiti dvoje djece, prisjetili smo se još nekoliko njih koji u istospolnoj zajednici bez predrasuda odgajaju buduće naraštaje.

Čak tri godine je prošlo od početka borbe Ive Šegote i Mladena Kožića, gay para koji je na sve načine pokušavao posvojiti dijete, no nemilosrdni sustav stalno je nalazio razloge za odbijenicu. Zbog neuspjelih pokušaja čak su tužili i državu, a Ustavni sud u veljači ove godine objasnio je kako je izostavljanje istospolnih parova iz Zakona ustavno neprihvatljivo.

Par je prošao sva psihosocijalna testiranja te u ni jednom trenutku nije bila sporna ni njihova seksualna orijentacija, a ni sklopljeno životno partnerstvo. No, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske onemogućilo je Šegoti i Kožiću pristup procjeni za udomitelje. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, njihovo rješenje je poništio Upravi sud, a kasnije i Vrhovni te je par konačno mogao udomiti dvoje djece koja sada konačno imaju roditeljsku ljubav i pažnju.

Zagreb, 211219.
Udruga Roda, Zerjaviceva 10.
Ivo Segota i Mladen Kozic razgovarali su s novinarima  povodom presude Upravnog suda o udomiteljstvu.
Na fotografiji: Mladen Kozic i Ivo Segota.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Mladen Kožić i Ivo Šegota konačno su uspjeli udomiti dvoje djece. Njihova borba traje već tri godine, no dočekali su pravdu.

Teški i mukotrpni putevi do roditeljstva

I dok su se u Hrvatskoj "lomila koplja" po pitanju prava na udomljivanje djece kad su u pitanju istospolne zajednice, u svijetu primjera roditeljstva u istospolnim zajednicama ima napretek. Neki su se odlučili na roditeljstvo pomoću surogat majke, a drugi su prošli kroz proces posvajanja djece.

Odgajamo ih da budu kreativni i samostalni.

Glumac Matt Bomer tako je postao otac trojice dječaka. S partnerom Simonom Hallsom sinove je dobio pomoću surogat majke. Čim su dobili prvo dijete, odlučili su Matt i Simon biti roditelji koji će poticati kreativnost svoje djece pa je poznato da se dječaci odijevaju sami, baš onako kako im se sviđa.

BGUK_1566622 - Various, UNITED KINGDOM  - Celebrity social media photos!

Pictured: Matt Bomer, Simon Halls



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*,Image: 429871490, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: NIJO / Backgrid UK / Profimedia
NIJO / Backgrid UK / Profimedia
Glumac Mtt Bomer s partnerom Simonom Hallsom odgaja trojicu sinova.

Jillian Michaels želi prave uzore za svoju djecu

Slavna trenerica Jillian Michaels posvojila je prije nekoliko godina dvoje djece. U život joj je prvo stigla djevojčica Lukensia, a potom i dječak Phoenix. Budući da je poznata po svom aktivnom i zdravom načinu života, ne čudi što je Jillian jedva čekala da joj se sin "skine" iz pelena - sve kako bi obiteljski mogli ići na što više aktivnosti. Usto, svoju djevojčicu uči da zdravo gleda na vlastito tijelo i ne teži iskrivljenim idealima.

Jillian Michaels enjoyed a picnic with kids Phoenix, 7, and Lukensia, 10, and galpal Deshanna Minuto in Malibu, CA. The mom of two also watched her kids do handstands.
15 Apr 2020
 The mom of two also watched her kids do handstands.,Image: 513949899, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Marksman / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Marksman / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Jillian Michaels sa svoje dvoje djece nije zapustila zdrav način života ni tijekom karantene zbog koronavirusa.

Iznimno zabavno je u domu slavnog glumca

Poznati glumac Neil Patrick Harris, koji je i ove godine uživao na Hvaru, sa svojim partnerom Davidom Burtkom prije nekoliko godina postao je otac blizanaca - Harper i Gideona. Neil i David postali su roditelji pomoću surogat majke, a otkako su klinci stigli u njihov život - svi snovi su im se ostvarili. Poznato je da Neil posjeduje i mađioničarske vještine pa je djeci, ne sumnjamo, kod kuće iznimno zabavno.

Želimo da nam djeca budu s nogama na zemlji!

Legendarni Elton John kasno je postao otac, no time je sreća još veća. Dugo je čekao na stabilan obiteljski život, a uz partnera Davida Furnisha konačno je ostvario i san o dvoje djece. Pomoću anonimne surogat majke Elton i David postali su roditelji dva dječaka.

Bloger i kolumnist Perez Hilton ne govori o svom ljubavnom životu, no poznato je da je pomoću surogat majke postao ocem troje djece. U odgoju mu pomaže njegova majka, a on svjedoči da ga je roditeljstvo poprilično omekšalo.

EXCLUSIVE: EXC.

Elton John's husband David Furnish is spotted taking their kids Elijah Joseph Daniel Furnish-John, Zachary Jackson Levon Furnish-John for a stroll in Spanish Steps during a roman holiday, when they dangerously lean out the top terrace of Spanish Steps they are scolded by a traffic warden policewoman and one of the kid starts crying so the policewoman approach them to apologize and let the crying child try her hat on, after a while they stop to pose and joke with the ancient roman impersonators and one of them put a crown on one of the kids head. The end up the walk by joining Elton John for lunch at the Bolognese restaurant.
24 Mar 2018,Image: 366832500, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: MEGA / The Mega Agency / Profimedia
MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Dsavid Furnish i Elton John sa svojim klincima obožavaju putovati diljem svijeta pa su Elijah i Zachary već vidjeli niz svjetskih desetinacija.

Majka, suprug, četvero djece - pune ruke posla (i sreće) za Rickyja Martina

Glazbenik Ricky Martin ima pune ruke posla sa svoje četvero djece, koje je pomoću surgat majke dobio s partnerom Jwanom Yosefom. Nedavno je u intervjuu otkrio kako je s četvero djece, suprugom i svojom majkom provodio dane karantene u Los Angelesu.

"Imamo pune ruke posla s dvije bebe i dva dječaka koja će uskoro ući u pubertet. Između pelena i rada na albumu, dezinficiram sve što ulazi u naš dom", kroz smijeh je nedavno za britanski Vogue Ricky ispričao sve o obiteljskoj svakodnevnici u 'novom normalnom'.

*EXCLUSIVE* Los Angeles, CA -  Ricky Martin arrives at LAX airport with his two boys Valentino and Matteo Martin today.  Ricky exits LAX with both boys following close, pulling their matching roller bags.          April 18, 2014,Image: 191244095, License: Rights-managed, Restrictions: NO Brazil, Model Release: no, Credit line: - / Backgrid USA / Profimedia
- / Backgrid USA / Profimedia
Pomoću surogat majke glazbenik je sa svojim partnerom Jwanom dobio četvero djece.

Čitajte i:

Poznati muškarci o gay udomiteljima: 'Dokle god ima djece po domovima, svaka obitelj je bolja od ustanove'

Digla glas za napuštenu djecu u domovima! Marta Divjak u naručje majke, ministrice Blaženke, stigla s tri godine

Poznati domaći voditelj i supruga posvajaju dijete: 'Pa da vidimo koliko će nam trebati!'

Linker
18. travanj 2024 06:20