Getty Images
Sinonim za savršeni osmijeh

Tehnika koja se dugo čekala: Korigiranje estetskih nedostataka zuba bez prethodnog brušenja cakline

Non-prep tehnika izrade ljuskica neinvazivna je metoda korigiranja koja omogućava estetsku korekciju zuba bez prethodnog brušenja cakline.

Odlazak stomatologu nije namijenjen isključivo osobama koje imaju potrebu za liječenjem. Estetika je odavno veliki dio priče svih stomatoloških ordinacija, a zapravo i ona sama predstavlja funkcionalnost koja je potrebna našim zubima. Ljepši i zdraviji osmijeh uvijek sa sobom donosi i bolju kvalitetu života te veće samopouzdanje. No često se zbog straha od stomatologa, odnosno boli i neugodnog brušenja ne odlučujemo na određene zahvate koji bi naš osmijeh mogli učiniti ljepšim. Dobra je vijest da postoje tehnike koje dugoročno rješavaju estetske nedostatke poput nezadovoljavajuće boje, veličine ili razmaka zubi, bez boli i brušenja, piše magazin Appeal.

iStock
Neodoljiv osmijeh daje nam više samopouzdanja pa je samim time važan za naš sretniji i kvalitetniji život.

Riječ je o “non prep” kompozitnim ljuskicama izrađenim injekcijskom tehnikom uz pomoć koje prirodni zubi ostaju očuvani. Za razliku od krunica ili keramičkih ljuskica, koje nude slično estetsko rješenje, ali pritom uklanjaju dio zubnog tkiva, injekcijska tehnika je postupak kojim prirodni zubi u cijelosti ostaju očuvani. Također, postupak je reverzibilan, odnosno ako u jednom trenu više niste zadovoljni njihovim izgledom, u jednoj posjeti stomatolog može vratiti vaše zube u početno stanje.

Keramičke ljuskice poznato su rješenje, ali ne i najekonomičnije. Nepravilnosti vlastitih zuba ili neodgovarajuća boja ili veličina najčešća su problematika s kojom se susrećemo.

Uzimanjem odgovarajućeg odljeva i stvaranjem silikonskog ključa zub ostaje u potpunosti netaknut, a u manje od tri sata, koliko traje postupak, zubi poprimaju sasvim novi oblik, a osmijeh potpuno novu dimenziju. Studije pokazuju da kompozitni materijali smanjuju svoj zaostatak za keramikom i samim time nama daju dovoljno povjerenje da i našim pacijentima pružimo nešto novo, a samim time i ekonomičnije bez potrebe da je sama metoda nauštrb kvalitete – objašnjava dr. Med. dent. Ivan Kustec iz zagrebačke poliklinike Kustec koja je među prvima u Hrvatskoj započela s ugradnjom kompozitnih ljuskica. One se najčešće preporučuju mlađim pacijentima, s manjim estetskim nedostacima, dok su one keramičke rezervirane za pacijente s istrošenim zubima ili oni s većim estetskim nedostacima.

Privatni arhiv
dr. med. dent. Ivan Kustec

Nepravilnosti zuba, neodgovarajuća boja ili veličina najčešća su problematika s kojom se susrećemo

Ako smatrate da vam je potrebno uklanjanje dijastema (razmaka među zubima) ili pak uvećavanje vidljivosti i samim time veličine jednog ili više zuba, jednostavnim uzimanjem otiska stomatolog će definirati slučaj i započeti s izradom ljuskica. Nakon toga, od novog osmijeha dijeli vas svega tri sata.

Čitajte i:

Slatkica s juga: Dok je u bikiniju njezin osmijeh vidi se iz aviona

Kakav osmijeh! Najslađi princ slavi peti rođendan

Linker
10. travanj 2024 12:49