Matea Smolcic Senčar
#ostajemdoma

Ugledni zagrebački liječnik: 'Zaboravite čudotvorne lijekove i teorije zavjere, sada treba biti razborit'

U sklopu kampanje #ostajemdoma razgovarali smo sa poznatim dr. Milanom Mazalinom, liječnikom obiteljske medicine u zagrebačkom Domu zdravlja Centar. On apelira na sve da ne nasjedaju na laži i poluinformacije koje stižu iz neprovjerenih i nestručnih izvora te savjetuje što učiniti za vlastiti imunitet u ovo opasno doba.

Pandemija koronavirusa - nejasan termin i nepoznata situacija malo koga ostavlja mirnim pa izaziva razne reakcije, od panike do stvarne ili hinjene ravnodušnosti. Susret s nečim novim i nepoznatim izaziva strah, a strah, ako se javlja u umjerenom intenzitetu, djeluje pozitivno jer potiče na oprezno i promišljeno ponašanje. No, kad prelazi u paniku, postaje kontraproduktivan jer može izazvati neracionalne i štetne reakcije. Ova situacija u velikoj mjeri se odrazila na rad liječnika obiteljske medicine: mi smo prvi u doticaju s bolesnicima, pa tako i s onima zaraženim koronavirusom, a iskreno - dosta smo loše opskrbljeni zaštitnim sredstvima.


Uvijek je važnije ono 'tko govori nego što se govori'

Stoga apeliramo na sve da ne dolaze u ambulante bez prijeke potrebe, ali taj rad preko telefona i maila je naporniji i podložan improvizaciji. Mnogo je pitanja vezanih uz koronu i još više najrazličitijih odgovora, a svatko će dobivene informacije provući kroz filtere vlastitog znanja ili interesa, što onda i rezultira najrazličitijim reakcijama. Primjerice, pričama o teorijama zavjere, porijeklu virusa, interesima nekih zemalja ili farmaceutske industrije. Po društvenim mrežama brzo se šire informacije, ali i dezinformacije - nekad nenamjerne, a nekad namjerne i zlona mjerne lažne vijesti, u čijoj pozadini su neznanje, površnost, predrasude... Sve to može imati tragične posljedice za pojedince i zajednicu u cjelini.

Zato je uvijek važnije ono “tko govori nego što se govori“. Ovim putem bih apelirao na sve da se pridržavaju savjeta stručnih službi i institucija, koji su bazirani na znanstvenim spoznajama i trenutačno raspoloživim informacijama. Čuvajte se “provjerenih informacija” koje vam je javila tetkine tetke tetka, koja je najbolja frendica s nekim povjerljivim izvorom. Zanemarite te jalove priče i energiju usmjerite na sagledavanje situacije i prilagodbu vlastitog ponašanja u ovoj ozbiljnoj situaciji. Koronavirus je tu, među nama. Imajući to na umu, životne navike i ponašanje treba prilagoditi novonastaloj situaciji.

Kako za ovaj virus još nema cjepiva ni dokazano djelotvornog lijeka, glavno oružje u borbi protiv njega je preventiva, odnosno izbjegavanje infekcije. Dva su glavna preduvjeta da bi do nje došlo, a to su kontakt čovjeka s mikroorganizmom i nemogućnost imunološkog sustava da se obrani od njega. Stopostotne zaštite nema, ali preventivnim postupcima kao što su higijena, dezinfekcija, izolacija, izbjegavanje okupljanja većih skupina ljudi može se barem spriječiti kontakt s uzročnicima zaraze.

13.03.2020. zagreb
dr milan mazalin
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar

Zaboravite čudotvorne napitke

Zato je važno da se svi drže naputaka kriznog stožera jer se jedino discipliniranim i stalnim provođenjem tih mjera može smanjiti i usporiti širenje virusa. Sljedeći važan faktor koji utječe na to hoće li se i u kojem intenzitetu bolest razviti - jest stanje našeg imunološkog sustava. Njega čini složena mreža stanica, tkiva i organa čija je zajednička uloga zaštita od štetnih vanjskih utjecaja, uključujući i mikrobe. Za procjenu tog složenog sustava ne postoje mjerljivi parametri pa je teško odrediti njegovo stanje i istražiti u kojoj mjeri na njega može utjecati neki postupak ili unos određenih tvari. Stoga je besmisleno preporučivati kojekakve čudotvorne pripravke (betaglukan, ehinaceja…), megadoze raznih vitamina (najčešće C), supernamirnice (kurkumu, đumbir, chia sjemenke…).

Svakako bi se trebalo suzdržati od populističko-duhovitih priloga i komentara tipa: "Ja se štitim špekom, lukom i rakijom… To je samo vrsta gripe… To je širenje panike da bi zaradila farmaceutska industrija…"

Imunološki sustav, naime, kompleksan je i raznorodan i za njegovo dobro funkcioniranje treba mnogo više preduvjeta. U najkraćim crtama, to bi bili poznati obrasci zdravog življenja - pravilna i izbalansirana prehrana, fizička aktivnost, dovoljno odmora, izbjegavanje stresa, alkohola i duhana. To su mjere koje treba provoditi trajno i usvojiti kao uobičajene životne navike, a ne samo prigodno, kada se pojavi ugroza poput koronavirusa. Ipak, iako nisam pobornik alternativnih metoda, moram priznati da neke mogu djelovati stimulativno pa se vjerom u moć takvih pripravaka mobiliziraju vlastiti zaštitni mehanizmi i jača se tijelo za borbu protiv bolesti. Na tome počiva placebo efekt, a u ovakvim situacijama dobrodošlo je sve što će pridonijeti ozdravljenju.

13.03.2020. zagreb
dr milan mazalin
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolcic Senčar

Slušajte savjete struke

U ovom trenutku najvažnije je slušati savjete struke i ne nasjedati dezinformacijama. Svakako bi se trebalo suzdržati od populističko-duhovitih priloga i komentara tipa: “Ja se štitim špekom, lukom i rakijom… To je samo vrsta gripe… To je širenje panike da bi zaradila farmaceutska industrija…”. Možda se to nekome čini duhovitim ili pak demokratičnim pravom na vlastito mišljenje, ali u vrijeme posvemašnje zbunjenosti može otkloniti pažnju od bitnoga i stvoriti lažni osjećaj zaštićenosti. Mene osobno najviše nerviraju teorije zavjere po kojima već postoji cjepivo te da je virus pušten kako bi netko na tom cjepivu zaradio veliku lovu. To su vjerojatno isti oni koji protestiraju protiv cijepljena uopće i zbog kojih danas imamo povratak nekih gotovo zaboravljenih zaraznih bolesti. Spremnost uplitanja pojedinaca i grupa u stvari o kojima nemaju pojma je ne samo besramna nego i opasna. Situacija je ozbiljna i zahtijeva odgovornost svakog pojedinca. Osnovni savjet je prilagoditi ponašanje novonastaloj situaciji i tako izbjeći nepotrebne komplikacije. Razumno i bez panike.

REDOVITA DEZINFEKCIJA RUKU MNOGO JE DJELOTVORNIJA METODA ZAŠTITE OD ‘PIJENJA TOPLE VODE’, ‘ISPIRANJA GRLA’ I SLIČNIH SAVJETA KOJI SE NEKRITIČNO ŠIRE INTERNETOM.

Ako se zatvaraju škole i uredi, to ne znači da su to ferije i godišnji odmor pa hajdemo se družiti. Nužno je maksimalno smanjiti nepotrebna okupljanja i grupiranja, ali pritom ne treba zanemariti tjelesnu aktivnost. Naravno, ne u teretanama i sportskim dvoranama - usmjerite je na kuću i otvorene prostore! Redovito pranje i dezinfekcija ruku su mnogo učinkovitiji od brojnih neprovjerenih, nedjelotvornih pa i opasnih metoda zaštite, koje se potpuno nekritično šalju po portalima i društvenim mrežama - kao što su pijenje tople vode, grgljanje grla Hexoralom, zaštitne maske nakapane propolisom, do pijenja alkohola (zbog čega se u Iranu otrovalo 27 ljudi). Potrebno je sačuvati zdrav razum i logično prosuđivanje, izbjeći paniku, histerično stvaranje zaliha hrane i lijekova. Treba pratiti informacije i savjete Kriznog stožera jer jedino suradnjom stručnih službi i čitave javnosti možemo minimizirati štetu. A onima koji misle da su mjere prestroge, poručio bih da je bolje da u budućnosti kažemo da smo pretjerivali nego da nismo učinili dovoljno.

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
15. travanj 2024 22:09