Angela Merkel 2018.
 REUTERS
30 godina od pada

Angela Merkel o životu iza Željezne zavjese: 'Da zid nije pao, živjela bih svoj američki san'

Od pada Berlinskog zida prošlo je 30 godina, što je značio kraj jedne ere i slobodniji život za stanovnike Istočne Njemačke. Kako je život iza Željezne zavjese aktualna tema u Hrvatskoj, ali i svijetu, njemačka kancelarka Angela Merkel otkrila je kako bi izgledao njezin da Berlinski zid nikad nije bio srušen.

Tijekom nedavnog posjeta SAD-u, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako je "rođena iza krive strane Željezne zavjese", a njezina izjava snažno je odjeknula u javnosti. Kako će Njemačka 9. studenog obilježiti 30 godina od pada Berlinskog zida, njemačka kancelarka Angela Merkel (65) u intervjuu za Der Spiegel također se osvrnula na svoj život iza zavjese.

Merkel je tada živjela u Demokratskoj Republici Njemačkoj (DDR) koja je bila podijeljena na Istočnu i Zapadnu, a na pitanje što bi napravila sa svojim životom da se Berlinski zid zadržao do danas, rekla je da bi konačno mogla ostvariti svoj američki san. "U Istočnoj Njemačkoj žene su u mirovinu odlazile sa 60 godina, što znači da bih već prije pet godina mogla dobiti putovnicu i otputovati u SAD. Tko više nije potreban kao socijalistički zaposlenik, mogao je ići van", rekla je Merkel.

German Environment Minister Angela Merkel smiles prior to a environmental ministers conference at Albrechtsburg castle in Dresden, March 23. Ministers from 21 countries will attend the annual conference to discuss environmental issues.

GERMANY - RP1DRICZETAC

Putovanje u Ameriku, dodala je, nije značilo da prvo ne bi istražila Zapadnu Njemačku, ali život preko bare privlačio ju je zbog njezine veličine, raznolikosti i, naravno, kulture. "Vidjeti Rocky Mountains, voziti se okolo automobilom i slušati Brucea Springsteena. To je bio moj san", otkrila je Merkel. Međutim, vožnja u američkom automobilu nije se uklapala u tu viziju jer je "oduvijek bila fan manjih automobila, no nešto bolje od Trabanta sigurno bi trebalo biti".

Odrastanjem u manje razvijenoj Istočnoj Njemačkoj, Merkel je ušla u politiku tek u srednjim tridesetima. Iako je život tada bio težak, Merkel kaže da nezadovoljstvo vladajućima ne daje pravo ljudima na mržnju. "Znam da je za mnoge Istočne Nijemce nakon pada zida život postao slobodniji, ali ne i jednostavniji. No, jedno je jasno: ako niste zadovoljni javnim prijevozom, medicinskom skrbi, državom ili vlastitim životom, to vam ne daje pravo na mržnju i prijezir", objasnila je kancelarka.

"Postoji jedna stvar koju Zapadni Nijemci još uvijek ne mogu shvatiti: da se čak i u diktaturi mogao voditi uspješan život. Istočni Nijemci imali su prijatelje i obitelj s kojima su slavili rođendane i Božić te dijelili tragedije, naravno, pod budnim okom države. Budući da ovu stranu našeg života Zapadni Nijemci ne percipiraju ili čak zanemaruju, reakcija Istočnih Nijemaca danas ide do romantizacije, pod motom: nitko nam ne može oduzeti život u DDR-u", kazala je.

Mnogi Istočni Nijemci razočarani su u kancelarku, pogotovo zbog toga što nije željela zatvoriti njemačke granice uoči migrantske krize 2015. i zato glasaju za desne populiste iz AfD-a. Njezini protivnici ovu su odluku proglasili opasnom jer je prema njima dovela do povećane polarizacije među njemačkim pučanstvom.

"Živimo u slobodi, ljudi se mogu slobodno izražavati i birati. Na početku svoje političke karijere bila sam četverostruka pripadnica manjine u svojoj stranci CDU: mlada, žena i protestantica i Istočna Njemica. U međuvremenu sam 14 godina u ulozi kancelarke Savezne Republike Njemačke i moram služiti svim ljudima. Stav da bih se prije svega trebala baviti Istočnim Nijemcima pogrešan je. Ako ga zastupate, naravno da će vas dovesti do razočaranja", poručila je Merkel koja smatra da bi se Nijemci s obje strane trebali uložiti trud koji vodi k međusobnom razumijevanju.

FILE PHOTO: Syrian refugee Anas Modamani takes a selfie with German Chancellor Angela Merkel outside a refugee camp near the Federal Office for Migration and Refugees after registration at Berlin's Spandau district, Germany September 10, 2015.  A German court will on February 6, 2017 hold its first hearing in the case of a Syrian refugee who is suing Facebook after the social networking site declined to remove all posts linking him to crimes and militant attacks.  REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo - RC1CB84EA810
REUTERS
Merkel sa Sirijskim migrantom 2017.

Kako tvrdi Merkel, upravo je njemačko jedinstvo dovelo do mirne revolucije i rušenja Berlinskog zida. "Građani DDR-a učinili su to s puno hrabrosti i tu bi njihovu ulogu trebalo više cijeniti. A znam da u Zapadnoj Njemačkoj u to vrijeme nisu živjeli samo hrabri ljudi. Sjećam se kako je nekima bilo previše i ako bi nam trebali prokrijumčariti neku knjigu preko granice", prisjetila se kancelarka.

Stanje u današnjoj Njemačkoj prema Merkel nije dobro jer već godinama pokušava komunicirati s Lijevom strankom, nasljednicom nekadašnje vladajuće stranke u DDR-u, ali je teško zbog različitih svjetonazora. Osim toga, ističe kako nitko iz Istočne Njemačke ne vodi nijedno njemačko sveučilište, a uz nju jedino je ministrica Franziska Giffey članica vlade iz Istočne Njemačke. "Gotovo u svim oblastima, situacija je slična, To nije samo čudno, to je pravi deficit. Predstoji nam mnogo posla", zaključila je Merkel.

Linker
22. travanj 2024 20:13