Žrtva prevare

Davor Meštrović: 'Iskoristili su me za lažnu reklamu, što je u glavi osobe koja je to smislila!?'

Televizijski voditelj neugodno se iznenadio kada su ga obavijestili da je njegovo ime i slika iskorišteno za prodaju sumnjivih lijekova na internetu, o svemu je progovorio za Gloria.hr.

Posljednji dani nisu laki omiljenom TV licu Davoru Meštroviću Meštru, nakon što je shvatio da se njegova slika i ime koriste u lažnom oglasu. "Ova reklama je laž", velikim crvenim natpisom prekrio je voditelj emisije "Dobro jutro Hrvatska" sliku s koje se smiješi upravo njegovo lice. Kao naslov lažnog članka piše "Milijarde na dijabetesu. Naša istraga otkrila je veliku zavjeru liječnika i ljekarnika protiv Hrvatske populacije".

"Ova reklama je laž, nikad nisam bolovao od dijabetesa, nikad nisam koristio ovaj lijek, nisam dao ovaj intervju, ne kupujte sumnjive lijekove preko interneta", poručio je zabrinuti voditelj na svojoj Facebook stranici.

U razgovoru za Gloria.hr Davor Meštrović je otkrio koliko mu je to iskustvo neugodno te što će napraviti po tom pitanju.

Tko vam je javio, kako ste saznali da je vaša slika i ime iskorištena za lažnu reklamu?

- Preko Facebooka sam dobio nekoliko poruka s pitanjem jesam li zaista ja probao taj lijek i svima sam odgovorio kako nisam. Intervju je vidjela jučer Karmela Vukov Colić, screenshotala ga i poslala mi u poruci.

Kažete niste nikad imali dijabetes, odakle ta ideja?

- Ne mogu znati što se krije u glavi osobe koja je kreirala tu bolesnu marketinšku laž.

Jeste li ikad čuli za tu tvrtku ili proizvod koji nude?

- Nikada... Nikada ne bih kupio lijek preko interneta. To je osnovno pravilo. Takve oglase jednostavno preskačem.

Facebook
Lažna reklama u kojoj je iskorišten lik i ime Davora Meštrovića.

Kako ste se osjećali kad ste to vidjeli, što vam je prvo palo na pamet?

- Nelagoda, jer svima moram objašnjavati kako nemam veze s tim, onda i nervoza jer će me i na poslu pitati o tome. Pazite, ja sam strogo protiv kupovanja lijekova protiv interneta - a onda neovlašteno koriste fotografije i moje ime kako bi prodavali sumnjivi “lijek” preko interneta. To je gorka ironija. I sama internet adresa oglasa je čudna - iskusni korisnici interneta već po tome mogu shvatiti da je prijevara u pitanju.

Koje ste korake poduzeli po tom pitanju, osim javnog prokazivanja?

- Zapravo ništa drugo. Provjerit ću na koji način se to prijavljuje policiji - iako ne vjerujem da će oni moći nešto učiniti. Ljudi u porukama i komentarima govore kako bi tužili oglašivača ali čini mi se to uzaludnim. Zapravo bilo bi lijepo da postoji neka uhodana odvjetnička praksa koja ima iskustva u tome i onda preko njih vidjeti sto bi donijela eventualna tužba.

Na žalost niste prva poznata osoba u Hrvatskoj koja je postala žrtva krađe identiteta/lažne reklame, jeste li se možda čuli s nekime od onih koji su to prošli?

- Pratim to i ne mogu vjerovati da netko tako može pokušati varati. Treba jasno i često govoriti kako se radi o prijevari i kako je kupovanje neprovjerenih lijekova preko interneta rizična praksa - od razočarenja jer su vam prodali lažnjak - najčešće talk puder koji naravno ne djeluje do mogućnosti da vas otruju. Ali prije svega bih se bojao za svoje zdravlje.

Pročitajte i:

Linker
24. travanj 2024 22:32