promo
ne odgađajte preglede

Onkologinja Ljerka Eljuga: 'Strah od pregleda mogao bi znatno povećati broj oboljelih i umrlih od raka'

'Ne izbjegavajte odlaske na preglede i kontrole već poštujte mjere i obavljajte ih sigurno. Jedino tako ćete zaista očuvati svoje zdravlje', poručuje doktorica...

Ugledna onkologinja prim. dr. Ljerka Eljuga, koja se nalazi na prvoj crti nove dimenzije rata, ističe kako bi situacija u proteklom razdoblju te strah od odlaska na preglede mogli rezultirati povećanim brojem otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi i posljedičnim povećanjem stopa smrtnosti.

promo

"Informacije o koronavirusu koje su stizale iz nama susjednih zemalja svakako su izazvale značajan strah. U ordinacijama se osjetno smanjio broj dolazaka pacijenata na redovne preglede i kontrole." - ističe prim. dr. Ljerka Eljuga te dodaje: "Brojne žene nalaze opravdanje da preskoče planirani pregled i možda se sužive sa simptomima koje imaju. Strah od dijagnoze nekima će dobro doći da se ne javljaju svojim liječnicima što će imati za posljedicu otkrivanje raka u uznapredovaloj fazi bolesti pa će liječenje u tom slučaju biti iznimno složeno s neizvjesnim ishodom. Tu su i liste čekanja za preventivne preglede koje se zbog ove epidemije značajno produljuju što je dodatna opasnost od ponovnog porasta stopa smrtnosti primjerice žena od raka dojke koje su srećom zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj u blagom padu."

promo

Ugledna onkologinja iz Poliklinike Eljuga otkriva i kako se snaći u brojnim novim mjerama te pravilima rada s kojima ćemo zajedno morati naučiti živjeti: "Smanjili smo broj pacijentica u čekaonici držeći se pravila o preporučenoj distanci. Ako pacijentica dođe s pratnjom, osoba je mora pričekati izvan poliklinike. Svaka pacijentica treba ispuniti upitnik, oprati i dezinficirati ruke te staviti masku. Ako nema vlastitu, dobije je na recepciji. Osoblje ima zaštitne maske, a nakon svake pacijentice slijedi dezinfekcija. Tako mogućnost zaraze svodimo na minimum."

U teškoj situaciji koja je uz sve ostale pogodila i zdravstvenu djelatnost Ljerka Eljuga zahvalna je vladinim mjerama za poticaj gospodarstva koje su značajno pomogle u očuvanju radnih mjesta.

"Zahvaljujući mjerama u poliklinici nismo morali otpustiti niti jednog djelatnika koje iznimno cijenimo već smo našli način da posao pružimo dvojici novih." – naglašava dr. Eljuga i zaključuje: "Očuvanje zdravlja te zdravstvena djelatnost koja nam u tome pomaže danas su prioritet i moramo učiniti sve da budu na najvišoj mogućoj razini. Ne izbjegavajte odlaske na preglede i kontrole već poštujte mjere i obavljajte ih sigurno. Jedino tako ćete zaista očuvati svoje zdravlje."

doktorica Ljerka Eljuga, zagreb, 080918
Ines Stipetić

Čitajte i:

Onkolog Egidio Ćepulić sam si je otkrio rak: 'Kolege su govorili da haluciniram i dali mi antibiotik'

Top forma u zlatnim godinama: Tajna vitalnosti Nade Abrus, Ljerke Eljuge, Nade Šurjak i Almire Osmanović

Linker
29. prosinac 2021 20:52