In memoriam

Zauvijek je zaspala Vesna Bosanac: Pamtit ćemo je kao humani simbol Vukovara

Nakon duge i teške bolesti, u 74. godini preminula je Vesna Bosanac, humani simbol Vukovara. Bila je ravnateljica vukovarske bolnice tijekm Domovinskog rata, vodila ju je u najtežim mogućim uvjetima, pod neprestanim granatiranjem, bez hrane i lijekova.

Nije napuštala bolnicu sve do sloma obrane rodnog grada, u koji se vratila 1997. godine, te opet preuzela staro radno mjesto.

Mnogima će nedostajati ta samozatajna, uvijek odmjerena pedijatra koja je svojom odvažnoću, postojanošću i stručnošću zadužila sugrađane. Rođena je u Subotici, a kao dijete doselila je u Borovo naselje.

image

Vesna Bosanac 2011. godine u vukovarskom rodilištu s Tatjanom Alavanjom i njezinom tek rođenom kćeri Lanom, dr. Renatom Sunskim i dr. Vladimirom Barna te medicinskim sestrama Ivankom Garvanović, Ružicom Đurić i Dinkom Miholjčanin

PETAR JURICA/ARHIVA GLORIA

Medicinski fakultet završila je 1972., a na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar, postavljena je u ljeto 1991. godine. Nitko ne zna kako je uspijevala omogućiti rad liječnika i medicinskih sestara u neljudskim uvjetima, brinuti se za ranjenike, bolesnike, trudnice, djecu, a zbog stava da nitko neće napustiti nezinu bolnicu bez da mu je pružena najbolja moguća skrb, s obzirom na uvjete, u Vukovaru slovi za legendu.

Pa i kad je nakon rata sve došlo na svoje mjesto, a Vukovarci su se vratili u svoj grad, bolnica je obnovljena, a ona je otišla u mirovinu. Za sugrađane je uvijek bila "naša Vesna", koja je do samog kraja bila utjelovljenje humanosti i dobrote.

Linker
24. travanj 2024 04:36