RANKO SUVAR/CROPIX
tužni odlazak

Zbogom, draga Milka: Aleksandar Stanković podsjetio nas je kakvu smo damu zauvijek izgubili

Novinarka i atletičarka preminula je 26. prosinca 2020., u 93. godini života. Tužni su se od Milke Babović u Velikoj dvorani zagrebačkog Krematorija oprostili njezini bliski suradnici i štovatelji, među kojima i Aleksandar Stanković, Jura Ozmec, Morana Paliković Gruden te ostali prijatelji, kolege i članovi obitelji.

U Zagrebu je posljednji put ispraćena velika atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović. U Velikoj dvorani Krematorija u Zagrebu njezin kolega i prijatelj Aleksandar Stanković obratio se okupljenima, a isto su učinili i novinarka Morana Paliković Gruden te Jura Ozmec. Svi su bili prijatelji i štovatelji lika i djela pokojne novinarke i atletičarke.

"Milka. Kao bolničarka je pomagala u sanitetu na srijemskom frontu. Bilo joj je samo 16 godina. Govorila je da joj je najstrašnije bilo sjećanje na operacije u živo, kad su se borcima na frontu amputirali prsti i udovi. Bila je još dijete." započeo je svoj oproštaj od legende sportskog novinarstva Aco dodajući, između ostalog, još jednu crticu iz njezina života: "Za vrijeme posljednjeg rata 67 je izbjeglica prošlo kroz njihovu kuću, a istovremeno je njegovala staru majku, ali joj nije bilo teško primiti sve te ljude u svoj dom."

Prisjetio se Stanković i svima nam dobro znane anegdote kad je Milka odbila ponudu jedne telekomunikacijske kompanije od 50 tisuća kuna za snimanje reklame. "Nije imala veliku mirovinu, ali NE. Kakv bi to ona primjer bila mlađim generacijama."

Svoj oproštaj od Milke, Aleksandar Stanković je završio prisjećajući se njezinih riječi: "Unatoč svim profesionalnim uspjesima i slavi koju je u jednom dijelu života imala, njezina životna filozofija je bila otprilike ovakva: 'Sve sam vidjela i svugdje sam bila, ali kad god se vratim kući u svoju Sigečicu odmah odjurim na ugao Rapske i Murterske da vidim jel pekar Martinović još uvijek peče onaj stari dobri mekani kruh od kojeg miriše cijela ulica..."

image
RANKO SUVAR/CROPIX

Podsjetimo, Milka Babović preminula je 26. prosinca 2020. u 93. godini života. Posljednje mjesece života Babović je bolovala od boljki uobičajenih za ljude njezinih godina te je hospitalizirana u KB Dubrava. Bolovala je, potvrđeno je, i od koronavirusa.

Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skopju, a u Zagrebu je živjela od 1948. godine gdje je studirala kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.

image
RANKO SUVAR/CROPIX
image
RANKO SUVAR/CROPIX

Kao članica Mladosti bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na EP-u u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, a dvaput prvakinja Balkana.

image
RANKO SUVAR/CROPIX
Linker
18. siječanj 2021 16:14