DAVOR PONGRAČIĆ/CROPIX
Velika tuga

Aco Stanković dirljivo se oprostio s Milkom: ‘Starost je grozna i trebalo bi nalupati svakoga tko tvrdi drugačije‘

Sportska novinarka i urednica Milka Babović preminula je u 93. godini u bolnici u kojoj je bila dva mjeseca, a bila je zaražena i koronavirusom. Njezini kolege i prijatelji dirljivo su se oprostili s legendarnom novinarkom među kojima su i voditelji Aleksandar Stanković i Mirna Zidarić.

Odlazak legendarne sportske novinarke, urednice i bivše atletičarke Milke Babović rastužio je mnoge njezine kolege, prijatelje i suradnike koji su joj kao posljednji pozdrav posvetili dirljive izjave na društvenim mrežama. Aleksandar Stanković, urednik i voditelj emisije "Nedjeljom u dva", i privatno je poznavao Milku te je shrvan ovim gubitkom.

U 93. godini preminula legendarna atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović

"Jedna od najboljih novinarki koje je imala HTV, nekada Televizija Zagreb. Veliki radnik, iznimno poštena osoba, enciklopedijsko znanje. Volio sam je zbog toga što ju nitko ničime nije mogao kupiti, uvijek joj je amaterski sport bio na prvom mjestu. Falit će mi kave i kolači s Milkom", potreseno je za Gloria.hr izjavio Stanković.

Na Facebooku je ispričao kako je upoznao Milku i što ga je posebno oduševljavalo kod nje.

"Dopisujemo se mailom. Ona najčešće pošalje neku Generalićevu naivu za uljepšavanje dana, a ja joj pišem o djetetu, kako raste i kako joj je svijet svakim danom sve veći.

Milku Babović upoznao sam 2006., nećkala se hoće li mi doći u emisiju. Poslije smo postali prijatelji, povjerila mi se kako ju je emisija izvukla iz depresije, nekoliko puta pili smo kavu u Mercator centru i tu sam o Milki doznao svašta. Kao mlada cura, gotovo dijete, bila je bolničarka u Rumi, u rukama držala limenu zdjelu u koju su padali gnjili partizanski prsti, koje su doktori borcima sjekli kada bi se vraćali s fronta.

Doznao sam i da se zaljubila u nekog Bugarina, pobjegla s njim u Bugarsku, postala mu ženom i vratila se u Jugoslaviju kada je shvatila da su snovi negdje drugdje; ispostavilo se u atletici i sportskom novinarstvu. Nakon toga o Milki se više-manje sve zna, a ne zna se možda još samo da je nakon umirovljenja odbila ponudu moćne telekomunikacijske kompanije da za pedesetak tisuća kuna snima reklame, uz obrazloženje: „Znate, ja jesam u mirovini, ali na neki način još uvijek sam obavezna svojoj matičnoj kući HRT-u, koji ne dopušta djelatnicima da snimaju reklame pa ću vas morati odbiti, jer kakav bih ja to primjer bila mlađim kolegama“.

Naravno da Milku HRT više ničime ne obvezuje, ali to je takav soj ljudi, nema ih puno, pravilno su raspoređeni, kao martiri na nemirnom moru, što pokazuju gdje su luke i utočišta.

A što se tiče same emisije, dosita se napričasmo Milka i ja, ali mi je posebno legla brutalna iskrenost u odgovoru na pitanje kakva je starost. „Dragi gospodine Stankoviću, starost je grozna i po dupetu bi trebalo nalupati svakoga tko maloj djeci tvrdi drugačije.“

I, eto, dok je starost grozna, Milku smo i dalje gledali u Plesu sa zvijezdama, kako svake godine u mirovini dobiva novinarske nagrade, prenosi iskustva na mlade novinare. U Plesu mi nisu bile drage marame s cvjetnim uzorkom, smijao sam joj se kad je kamera zatekne nespremnu dok pokazuje ocjenu plesačima, i volio sam je. U stvari lažem. Volim je. Ne znam trebam li sada nešto dodatno objašnjavati. Jednostavno je volim", napisao je Stanković.

"Profesionalna, pedantna, pristojna"

I televizijska voditeljica Mirna Zidarić također se oprostila od Milke Babović te joj na Instagramu posvetila par redaka.

"Rijetki su ljudi čijih pet slova u imenu tvore mit. Mit o bezvremenskom djelu i pionirskim potezima koje mnogi nisu razumjeli, ali su bili hrabri slijediti. Osim sjajne sportašice bila je osnivačica i do danas jedina urednica Sportske redakcije HRT-a. Mnogo to govori o njoj, ali i društvu u kojem živimo.

Profesionalna, pedantna, pristojna, ali nikad dražesna i umiljata, decentna, vrijedna, erudit, učiteljica, dama, ali i bijesna lavica, ranjiva, ali i beskrajno snažna i ponosna. Ima na što i biti.

Neponovljiva Milka.

Hvala." napisala je Zidarić.

Hrvatska skijašica Nika Fleiss na svom je Facebook profilu podijelila legendarnu izjavu Mile Babović:

"Sretan Vam odlazak draga Milka i hvala Vam za sve što ste napravili za hrvatski sport, sportaše, za nas žene

“Sport je najjeftinija kozmetika" Milka Babović", napisala je Nika.

Linker
21. listopad 2021 06:56