Konačno u dobrim odnosima: Donatella Versace s kćeri
 WireImage
NAKON GODINA BORBE - SA SOBOM

Allegra Versace: Povratak otpisane nasljednice u obiteljski biznis

Angažman većinske vlasnice kuće Versace u stiliziranju kampanje za liniju Versus mali je korak za tvrtku koja ove godine slavi 40. rođendan, no veliki za nećakinju Giannija Versacea jer se napokon odlučila baviti obiteljskim biznisom

Ima puno simbolike u nazivu jesenske kampanje Versaceove mladenačke linije Versus "Suprotno očekivanjima". Ne samo da je odjeća crno-bijela, za razliku od ženske kolekcije koja pršti bojama i uzorcima tipičnima za Versaceov dizajn, nego ju je stilizirala Allegra Versace (31), većinska vlasnica kuće, koja je još prije godinu dana izjavljivala da ne želi imati nikakve veze s modom.

Crno-bijelu kolekciju Versus za jesen/zimu Allegra je upotpunila plišanim medvjedićima, šiltericama i metalnim lancima

Naravno, daleko je to od angažmana njezine majke Donatelle Versace (63), potpredsjednice tvrtke i kreativne direktorice zadužene za žensku i mušku ready-to-wear kolekciju, liniju modnih dodataka i mladenačke odjeće te kolekciju odjeće od trapera. No svejedno ju je razveselila činjenica da kćerin luksuzno uređen ured, sav u staklu i mramoru i ukrašen mozaikom Meduze, logom kuće, u milanskoj ulici Borgospesso, više ne zjapi prazan.

NEW YORK, NY - MAY 05:  Designer Donatella Versace (L) and Allegra Versace attends the
WireImage
Konačno u dobrim odnosima: Donatella Versace s kćeri

Allegra se, naime, otkako se s dvadeset godina preselila u New York da bi studirala francuski, povijest umjetnosti i kazališnu umjetnost, veoma rijetko pojavljivala u uredima tvrtke. "Jednom Versace, uvijek Versace", izjavila je novinarima dizajnerica u povodu lansiranja kćerine Versusove kampanje. A upravo je ta izjava ponajbolja "dijagnoza" svih problema s kojima se suočavala Allegra Versace. "Želim biti anonimna", često je govorila svojoj obitelji i prijateljima pa se stoga predstavljala kao Allegra Beck, koristeći prezime svojeg oca, Amerikanca Paula Becka, bivšeg Versaceova manekena.

Njezina životna drama počela je 15. srpnja 1997., onog trenutka kad je voljenog ujaka Giannija Versacea, osnivača kuće koja ove godine slavi četrdeseti rođendan, na stubama vile u Miamiju ubio Andrew Cunanan. Jedanaestogodišnja Allegra upravo se tog dana s ujakom dogovarala da mu ona i tri godine mlađi brat dođu u posjet. "Gianni je s nama provodio jako puno vremena; majka i on su se znali šaliti da smo mi više njegova djeca, nego njezina", rekao je Donatellin sin Daniel. Sjeća se kako su ujak i Allegra, koja ga je odmila zvala jednostavno "genijalac", zajedno obilazili muzeje diljem svijeta.

Desetogodišnja Allegra s dvije godine mlađim bratom Danielom i voljenim ujakom Giannijem Versaceom

Njegova smrt toliko ju je potresla da danima nije izlazila iz sobe, odbijala je hranu i bilo kakvu komunikaciju s članovima obitelji. I dvadeset godina poslije nerado govori o tome pa su na zahtjev njezine majke sve scene s dizajnerovom nećakinjom izrezane iz finalne verzije TV serije "Ubojstvo Giannija Versacea: Američka kriminalistička priča", koja se emitirala početkom ove godine. Da i dalje misli na njega, pokazala je i u Versusovoj kampanji: plišani medvjedići koji vise s lančića i remenja kao privjesci te veliki medo kao torba, podsjećaju je na one koje joj je ujak poklanjao za svaki rođendan. Gianni Versace oporučno joj je ostavio 50 posto udjela (druga polovica je podijeljena na brata Santa i sestru Donatellu u omjeru 30:20) u tvrtki koja danas vrijedi oko sedamsto milijuna eura. Allegra Versace naslijedila je paket dionica na svoj osamnaesti rođendan, no ono što je trebalo biti slavlje, pretvorilo se u fijasko. Na zabavi priređenoj u čast punoljetnosti engleski glazbenik sir Elton John, prijatelj obitelji, suočio je Donatellu Versace s njezinom ovisnošću o kokainu i prisilio je da ode na rehabilitaciju. To je bio još jedan udarac za Allegru, nakon čega slijede godine borbe s depresijom i anoreksijom, potraga za vlastitim identitetom izvan obitelji Versace - borba koja je, barem zasad, prekinuta pomirbom i povratkom u okrilje obitelji.

Linker
28. ožujak 2024 12:07