Getty Images for Farm Sanctuary
Kristi Funk

Angelina Jolie povjerila se u njezine ruke: Omiljena liječnica zvijezda napisala knjigu 'Dojke: priručnik za vlasnice'

Američka onkologinja Kristi Funk, čija je knjiga o zdravlju dojki prevedena na hrvatski, najpoznatija je po liječenju svojih slavnih pacijentica - pjevačice Sheryl Crow i glumice Angeline Jolie, kojoj je prije šest godina izvela mastektomiju.

Svakog mjeseca u Hrvatskoj od raka dojke oboli 250 žena, a bitku protiv te zloćudne bolesti izgubi njih 90. Zato je knjiga “Dojke: priručnik za vlasnice” američke kirurginje dr. Kristi Funk (49), nedavno objavljena kod nas u izdanju Planetopije, korisno štivo za žene koje žele prevenirati bolest, kao i za one koje već vode bitku s njom.

Dr. Kristi Funk je specijalistica za rak dojke, a postala je globalno poznata zbog svojih slavnih pacijentica - operirala je američku pjevačicu Sheryl Crow te 2013. izvela mastektomiju holivudskoj zvijezdi Angelini Jolie. Glumici je preventivno odstranila dojke zbog visokog rizika od raka, od kojeg su prerano preminule njezina majka, baka i teta. S obje slavne pacijentice se zbližila, a Sheryl Crow je napisala dirljivi predgovor za njezinu knjigu: “Knjiga dr. Funk dar je ženama koje traže odgovore na pitanja o zdravlju dojki i zdravlju općenito. Nedvojbeno je jedna od najboljih stručnjakinja za rak koju oboljela žena može imati, ali mi je bila i nadahnuće te postala prijateljica od trenutka kad sam ušla u njezinu ordinaciju”.

Angelina Jolie heads to Guerlain store. Paris, France on July 9, 2019., Image: 456118176, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures
Profimedia, Crystal pictures
Angelina Jolie

Osim u vrhunskoj stručnosti, tajna je pristupa dr. Funk u odnosu prema pacijentima koji naziva “suosjećajnom skrbi”, a definira kao želju za spašavanjem života na način koji uklanja strah, ulijeva povjerenje i pruža nadu u trenutku panike. Taj je odnos razvila u ranom djetinjstvu, gledajući kako se njezin otac, umirovljeni burzovni analitičar, odnosi prema supruzi nakon što je iznenada doživjela moždani udar.

- Moji su se roditelji zaljubili kao tinejdžeri. U trenutku kad je mama doživjela moždani udar i pala u komu koja je trajala tri tjedna bilo joj je 36 godina i imala je petero djece mlađe od 14, a ja sam bila dvogodišnjakinja. Ocu su liječnici napomenuli da su malene šanse da mama doživi sljedeće jutro. Preživjela je, no rehabilitacija, tijekom koje je ponovno učila hodati i govoriti, trajala je godinu dana. Njegova ljubav nije se zbog toga umanjila, štoviše, porasla je. Mislim da posjedujem tvrdoglavu odlučnost svoje majke u kombinaciji s empatijom i suosjećanjem svojeg oca. Zato se prema svojim pacijentima odnosim kao prema najboljim prijateljima - brižno i s mnogo razumijevanja - kaže dr. Funk, koja je diplomirala medicinu na Sveučilištu Stanford.

Specijalizirala je opću kirurgiju te u poznatom Medicinskom centru Cedar-Sinai u Los Angelesu završila istraživački program s područja kirurgije dojke. Ondje je sedam godina radila kao kirurginja i voditeljica odjela, a 2009. sa suprugom Andyjem Funkom, poduzetnikom koji se bavi investicijama, na Beverly Hillsu osniva Centar za zdravlje dojki Pink Lotus. Među ostalim, njezina je misija razbiti zablude u koje mnoge žene vjeruju te ih educirati o zdravom načinu života, koji u mnogo slučajeva može prevenirati nastanak bolesti.

NEW YORK, NY - OCTOBER 04:  Dr. Kristi Funk (L) and Andy Funk attend the 2018 Farm Sanctuary on the Hudson gala at Pier 60 on October 4, 2018 in New York City.  (Photo by Jamie McCarthy/Getty Images for Farm Sanctuary)
Getty Images for Farm Sanctuary
Sa suprugom Andyjem Funkom

- Većina žena smatra da obiteljska anamneza i genetika određuju tko će oboljeti od raka, ali uglavnom nije tako. Prava je istina da naslijeđene mutacije, poput BRCA, prouzročuju samo pet do 10 posto slučajeva raka dojke, a čak 87 posto žena kojima je dijagnosticiran rak dojke nema nijednu članicu uže obitelji koja boluje od njega. Prema istraživanjima na ženama koje prije menopauze prihvate način života u kojem je prioritet tjelesna aktivnost, nepušenje, nekonzumiranje alkohola i prehrana bez mesa i mliječnih proizvoda, vjerojatnost za obolijevanje od raka dojke upola je smanjena. Kod starijih žena taj rizik pada za 80 posto - tvrdi dr. Funk, koja je sama najbolji primjer zdravog života.

Pet puta tjedno vježba u svojoj kući u Santa Monici, često planinari, a svake subote vozi se biciklom do 35 kilometara udaljene plaže. Kad joj to posao dopusti, sudjeluje na Half Iron triatlonima. Veganka je i svima preporučuje prehranu baziranu na cjelovitim žitaricama te mnogo voća i povrća. Tako se hrani i njezina obitelj - suprug Andy te desetogodišnje trojke Ethan, Sebastian i Justin, kojima posvećuje sve svoje slobodno vrijeme. Uživa s njima kampirajući u prirodi i gledajući dokumentarce o životinjama i planetu Zemlji, a najbolje se opušta - slažući puzzle. Na pitanje što bi savjetovala ženama kojima je dijagnosticiran rak dojke, odgovara: - Svakako vjerujte i očekujte da će sve biti u redu. Većina žena s tom dijagnozom preživi pa zašto ne biste i vi.

Linker
12. travanj 2024 14:17