O ŽIVOTU U SAD-U

Bivša pjevačica Magazina Ljiljana Nikolovska o glazbenoj karijeri: ‘Ne pamtim nas kao fenomen‘

U osamdesetim godina nema tko nije znao za nju na prostoru bivše Jugoslavije, a 1991. godine zamijenila ju je Danijela Martinović. Ljiljana Nikolovska tih se dana prisjetila u intervjuu za Novosti te otkrila što danas radi.

Bivša pjevačica grupe Magazin Ljiljana Nikolovska u intervjuu za portal Novosti govorila je o politici u koju se uključila 2016. godine u SAD-a, o političkom aktivizmu u sklopu Radničke fronte, ali i o glazbenoj karijeri i statusu kojeg je grupa iz Splita imala u osamdesetim godinama u Jugoslaviji. Trenutačno živi u San Pedru u Kaliforniji, a u SAD je odselila godinu dana prije početka rata, 1990. godine. Nakon nje u Magazinu je pjevala glazbenica Danijela Martinović.

"Iskreno, uvijek mi je čudno kada me netko pita nešto o mom životu, kome je to zanimljivo, ali da, njega čine obitelj, kuća, studijski rad, aktivizam, koledž, vrt i kratka putovanja kada stignemo", rekla je o životu sa suprugom, sinom i mačkama. Iako je i danas uključena u hrvatskoj javnosti, najviše ju pamtimo po glazbenoj karijeri, odnosno Magazinu u kojem je pjevala osam godina, a priključila im se kao djevojka s 19 godina.

image

Ljiljana Nikolovska u Splitu 2008. godine

FEDJA KLARIC/CROPIX

"Magazin ne pamtim kao fenomen. Znam samo da smo konstantno putovali, znali smo imati po dva-tri, čak i četiri koncerta dnevno, nekad u dva različita grada u istom danu. Valjda kada nemaš vremena sebe ugledati na televiziji, nemaš predodžbu o nekom statusu i popularnosti. Doduše, sjećam se da nas je baš veselilo kada bismo na putu u kombiju čuli neku našu stvar na lokalnom radiju, pogotovo nakon onog nagradnog fijaska s "Piši mi" na Zagrebfestu 1985. godine, kada je publika napustila Lisinski jer nismo pobijedili", prisjetila se početka glazbene karijere. O današnjem Magazinu s glazbenicom Andreom Šušnjarom nije željela previše pričati, no naglasila je kako su sada druga vremena.

"Gitarista i basista nekog originalnog benda sami ne mogu više tvoriti taj isti bend. Možda je šteta ne koristiti prepoznatljiv naziv dok god je moguće, ali to je dvosjekli mač jer prodaješ nešto čega više nema, nije važno je li ovo novo bolje ili lošije, drugačije je. I to se uvijek osjeti", rekla je.

Danas u Kaliforniji radi u glazbenom studiju, surađuje i s hrvatskim glazbenicima, a uključena je i u politički život kao članica Radničke fronte. Podržala je predsjedničku kandidaturu Katarine Peović, ali bila i kandidatkinja na parlamentarnim izborima 2020. godine tadašnje zeleno-lijeve koalicije za VIII. izbornu jedinicu.

Također, volontirala je na predsjedničkim izborima u SAD-u, što 2016. godine, što 2020., kao protivnica Trumpove politike iako je tada naglasila i kako s Bidenom Amerikancima neće biti lakše. Osvrnula se i na odrastanje u Splitu i prokomentirala to iz današnje pozicije.

"Nedostaje mi stari Split kojeg više nema. Grad humora, beštima, serenada i suza, barki, kamena, cementa i zelenila, ruža, jorgovana i tratinčica, grad koji je proizvodio od najbolje krafne na svijetu do prekooceanskog broda", rekla je o gradu koji je utkan u njezin identitet, no gdje su njezini roditelji puno propatili. O tome je također govorila za Novosti.

"Sjećam se da nam je 1991. na vrata u stanu u Splitu pokucala nekakva patrola. Ušli su, pozdravili, čula sam jednoga kako dovikuje nekom s vrata: 'Nema problema, ovo su roditelji naše Ljilje!' Pristojno nas pozdrave i odu. Idući koji su se pojavili bili su crnokošuljaši. To ne bi bio toliki problem da imamo iole nezavisno sudstvo, ali nažalost, istina je obratna. Nakon 22 godine suđenja, koje je moje roditelje koštalo života, pobijedili smo na sudu, ali roditelji nikada nisu dobili bar nekakvu ispriku, a kamoli odštetu za taj sramotni proces. Ako radniku ili penzioneru moraš ukrasti da bi stvorio državu, nisi državnik, nego običan švercer zmijskog ulja za upalu desni", objasnila je.

Čitajte i: Ljiljana Nikolovska volontira na predsjedničkim izborima u SAD-u: 'Biden barem neće na nas tenkovima'

Zbog pandemije koronavirusa u Hrvatsku svraća sve rjeđe, a na svojim društvenim mrežama redovito komunicira sa svojom publikom, što političkom, a što ovom glazbenom.

Linker
10. travanj 2024 16:22