kristina fazinic
19. godišnjica smrti

Bol zbog gubitka sestre Ene još je svježa: Mia Begović emotivnom objavom dirnula u srce

Na današnji dan prije 19 godina tragično nas je napustila glumačka diva Ena Begović. Sa samo 40 godina poginula je u prometnoj nesreći na Braču, ostavivši iza sebe jednoipolmjesečnu kćerkicu Lanu. Bio je ovo veliki udarac za glumački svijet i za sve koji su poznavali i voljeli Enu. Mia Begović je na svom Facebooku voljenoj sestri posvetila kratku, ali značajnu rečenicu.

"U srži moje samoće, tvoj odlazak počiva", napisala je Mia iz čije se objave moglo iščitati da bol zbog gubitka sestre nikada ne prestaje. Jedna od najvećih domaćih glumica 20. stoljeća otišla je s ovog svijeta nedugo nakon što je postala majka i udala se za bogatog splitskog biznismena Josipa Radeljaka u njihovom stanu na Cvjetnom trgu u Zagrebu u lipnju 2000. godine.

zagreb,040498
ena begovic
foto:damjan tadic
damjan tadic CROPIX

Pravim imenom Jelena, Ena se tijekom gimnazijskog školovanja pridružila studentskom kazalištu Lero u Dubrovniku, gdje ju je zapazio redatelj Lordan Zafranović te joj ponudio ulogu u filmu '"Okupacija u 26 slika'". Međutim, nije bila sigurna zanima li se gluma uopće pa je upisala Pravni fakultet u Zagrebu. No, život ju je ipak odveo u glumačkom smjeru, a slavna je postala nakon uloge u Zafranovićevom filmu 'Pad Italije'. Vrlo brzo je postala i seks simbol zbog svoje vrckavog dalmatinskog karaktera i privlačnog izgleda.

zagreb, 160800
ena begovic 
preslika slika iz arene odf 130585
foto tomislav serdar
tomislav serdar / Hanza media arhiva
Mia i Ena Begović

Glumila je u 20 filmova i nekoliko serija, ali najviše je uspjeha postigla na kazališnim daskama. Osim što je odigrala više od 20 glavnih uloga u predstavama, 16 puta zaredom dobila je titulu prvakinje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Jedne od njezinih najzapaženijih uloga su Ana Karenjina, kontesa Nera, barunica Castelli, Desdemona i Teuta.

Zagreb, 281114.
U Hypo centru odrzana je prva vecer modnog dogadjaja Smart Fashion Week Zagreb.
Na fotografiji: Lana Radeljak.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX
Lana Radeljak

Devedesete su bile njezine godine sve do tragedije na Braču, kada je Ena preminula od ozljeda zadobivenih tijekom prevrtanja automobila. U njemu su osim Ene bili kćer Lana, majka Tereza, suprug Josip Radeljak i njegov sin Leon. Josipu se sudilo čak do 2007. godine za ubojstvo iz nehaja, kada je oslobođen svih optužbi, a kriv je bio neispravan mjenjač. Lana Radeljak (19) danas je uspješna studentica i sve je sličnija pokojnoj majci koje se može prisjećati samo s fotografija.

Linker
16. travanj 2024 16:41