Neće ih više

Britanska filmska ikona prodaje uspomene iz šest desetljeća duge filmske karijere, čak i svima znane naočale

Nakon nedavnog odlaska u mirovinu, želi se posvetiti obitelji, pa se rješava dijela nekretnina i predmeta u njima: briga o značajnoj imovinu postaje mu teret.

U uglednoj londonskoj aukcijskoj kući Bonhams običaj je diskretno oglasiti predstojeću prodaju umjetničkih predmeta i dragocjenosti, kako bi se probrani kupci pripremili na damsko ili gentlemansko nadmetanje do posljednjeg novčića. No kad im se lani obratio Sir Michael Caine (88) i zamolio ih da organiziraju aukciju njegovih memorabilija, odabrane umjetničke predmete iz njegove zbirke te osobne predmete kao što su dva para svima znanih naočala, tajili su tu informaciju što je duže moguće.

Procijenili su da gotovo ne postoji Britanac koji ne bi volio imati nešto njegovo, a oni koji si to mogu priuštiti neće birati sredstva ne bi se ih dokopali. Zato su mediji tek ovaj tjedan obaviješteni da aukciju "Sir Michael Caine: The Personal Collection" održati u srijedu, 2. ožujka. No oprez je bio uzaludan: interes je već sad toliki da se čini da će ih potencijalni kupci "rastrgati".

Direktor prodaje kultnih zbirki u Bonhamsu, Charlie Thomas, pojasnio je fenomen Caine za CNN: "Privlačan je svim generacijama, bez obzira na zemlju iz koje ponuđači dolaze. Njegovi filmovi dio su povijesti 20. stoljeća, svi znaju da se pruža šansa posjedovati njen dio".

image

Plakat iz filma 'Zulu'.

BONHAMS/COVER IMAGES/INSTARIMAGES.COM/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Uspomene sa seta

Stoga se s pravom očekuje da će aukcija prikupiti stotine tisuća funta, a riječ je o raskošnom izboru predmeta povezanih s njegovom karijerom dugom šest desetljeća. Među njima je filmski plakat za epski ratni spektakl "Zulu" iz 1964., (Britanci taj film obožavaju, a Caineu je otvorio vrata Hollywooda) te plakat za jedan od njegovih hitova, romantičnu komediju "Alfie" iz 1966.

Ponuđen je i uokvireni plakat s dodjele nagrade Tony iz 1970. s potpisima kolegica i kolega poput Julie Andrews, Mije Farrow, Barbre Streisand, Jamesa Stewarta i Maggie Smith - procjenjuje se da će se ponuditi po cijeni od 1000 - 1500 funta, piše The Mirror. Na popisu predmeta za aukciju nalazi se i dragulj za filmske kolekcionare: stolica Michaela Cainea sa seta hita "Get Carter" iz 1971. u kojem ima naslovnu ulogu.

image

Poznate naočale Michaela Cainea.

COURTESY OF BONHAMS/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Lopov sa stilom

Naime, glumac je tumačio uloge gangstera i lopova na samo njemu svojstven način. Primjerice u filmu "Bez greške" iz 2007. s Demi Moore glumi kradljivca dijamanata za kojeg gledatelji navijaju do posljednjeg kadra iako je kuću koja se bavi trgovanjem dijamantima praktički sveo na prosjački štap.

Na prodaju je ponuđen i njegov zlatni Rolex čija je početna cijena 12. 000 funta, kao i spomenute legendarne naočale: vjeruje se da će procijenjena cijena od 800 funta biti višestruko nadmašena.

Na upit zašto je odlučio sve to prodati, dvostruki dobitnik Oscara (oba za sporedne uloge u filmovima "Hana i njezine sestre" iz 1986. te "Kućna pravila" iz 1999.) odgovorio je: "Bit će prilično teško rastati se od toliko dragocjenih dijelova mog života i karijere, ali pravo je vrijeme da nastavim dalje. Nadam se da će ove uspomene pružiti svojim novim vlasnicima onoliko zadovoljstva koliko su pružile meni".

image

Michael Caine u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

-/EVERETT/PROFIMEDIA

Fontana mladosti

Naime, legendarni glumac odlučio je s drugom suprugom, lady Shakirom Caine (74), bivšom gvajanskom glumicom i modelom s kojom je u sretnom braku već 49 godina (ovih dana proslavili su godišnjicu braka), odlučio je uoči izbijanja pandemije Covid-19 prodati njihovo imanje Keston Lodge u gradu Leatherhead, u Surreyju.

Prodaju i posjed Rectory Farm House u Oxfordshireu. Namjeravaju se rasteretiti što više predmeta iz spomenutih kuća i živjeti ležernije, neopterećeni brigom za vrijedne nekretnine. A imaju ih nekoliko: od rezidencija u Berkshireu i Suffolku do stanova u Londonu te u Miamiju, no njih se za sada ne žele odreći.

Osim toga, glumac se lanjske jeseni odlučio umiroviti, a glavni razlog za to su njegovi unuci: "Oni su moja fontana mladosti. Dali su mi potpuno novi pogled na život. Potpuno sam njima opčinjen, kao i moja žena".

Naime, njihova kćer Natasha (48), vlasnica farme konja, podarila im je dječaka Taylora (12) te 11- godišnje blizance Milesa i Alegru, u kojima beskrajno uživaju i žele im dati svoj vrijeme svijeta. Osim Natashe, glumac iz prvog braka s kolegicom Patricijom Haines još ima kćer Dominique (56).

image

Michael Caine i Shakira Caine Tramp.

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Divna stvar kod unučadi je nešto što je netko jednom rekao, a to je da ti napune rupu u srcu za koju nisi znao da je imaš - izjavila je zvijezda franšize o Batmanu u kojoj je tumačila ulogu vjernog Alfreda, batlera milijunaša Brucea Waynea. U privatnom životu i sam je vrlo imućan. Dio zarade ulagao je u umjetnine, stoga će na aukciji u Londonu na svoje doći i kolekcionari.

Više nije Maurice

Primjerice, odlučio je rastati se od crteža "Peel Park" iz 1920. poznatog engleskog umjetnika Laurencea Stephena Lowryja, specijaliziranog za motive iz života radnika u engleskim gradovima u prvoj polovici 20. stoljeća. Očekuje se da će crtež postići cijenu od najmanje 18.000 funta.

Prodaje i svoj portret koji je naslikao suvremeni britanski umjetnik Lincoln Townley, čija je cijena procijenjena 10.000 - 15.000 funta. Cijeli iznos od prodaje slike glumac će donirati Nacionalnom društvu za sprječavanje okrutnosti nad djecom, udruzi kojoj godinama pomaže.

Britanska ikona čije pravo ime glasi Maurice Micklewhite pod tim je imenom 2000., zbog zasluga na području sedme umjetnosti, ali i predanog dobrotvornog rada, proglašena vitezom u Buckinghamskoj palači. No svi su ga oduvijek oslovljavali glumačkim aliasom, Sir Michael Caine.

image

Sean Young i Michael Caine u filmu 'Blue Ice'.

FILMSTILLS.NET/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Pod tim ga imenom pamti i osiguranje u zračnim lukama: morao im je godinama dokazivati da je on zapravo Maurice Micklewhite koliko god to neobično zvučalo. Na kraju mu je dojadilo objašnjavati razliku između svog imena na špicama filmova i onoga što piše u putovnici, pa je prije šest godina, kao 83-godišnjak, konačno promijenio svoje pravo ime u Michael Caine.

Votka i cigarete

Poznat je i po tome što je 1960-ih, prema vlastitim riječima, znao istrusiti po dvije boce votke dnevno i popušiti oko osamdeset cigareta na dan, bez vidljivih posljedica. Na jednom tulumu, kolega Tony Curtis održao mu je predavanje o kamo vodi njegov način života, ali bez uspjeha.

Pa ipak, glumac je nedavno priznao da je više ne pije ni kap alkohola otkako je 2013. prvi put postao djed. Nikotina se odrekao uoči svog 70. rođendana zaključivši da nema smisla provesti ostatak života kašljući zbog cigareta.

Njegova supruga, zagovornica zdravijeg načina života, bila je oduševljena. Čini se da je i "redukcija" nekretnina, uspomena iz filmova (snimio ih je oko 130) i dijela umjetnina, njezina ideja. Jer toliko toga imaju (glumac je vlasnik i nekoliko restorana diljem svijeta, no to je već druga priča) da im briga o imovini stvara probleme.

A život prolazi, klizi kroz prste, a s njim i vrijednosti zbog kojih vrijedi živjeti, a nisu memorabilije. Nakon mnogo godina, obiteljski život i ljubav prema troje unuka, svojih malih nasljednika, legenda je stavila na prvo mjesto.

Linker
20. travanj 2024 07:29