MLADA IZUMITELJICA

Časopis Time je proglasio: Ovo dijete imalo je najviše utjecaja na svijet ove godine!

Prvi put u gotovo 100 godina, jedan od najutjecajnijih časopisa današnjice proglasio je "dijete godine" te posvetio televizijski specijal pobjednici.

Time je izabrao 15-godišnju Gitanjali Rao, znanstvenicu i izumiteljicu iz savezne države Colorado da krasi njihovu naslovnicu. Djevojčica se pojavila u Timeovom TV specijalu kao dijete godine, a izabrana je među više od 5000 nominiranih zahvaljujući korištenju tehnologije u svrhu pronalaženje rješenja za probleme poput ovisnosti o opioidima i onečišćenja pitke vode.

„Uvijek sam bila netko tko je želio nekome izmamiti osmijeh na lice. To mi je bio svakodnevni cilj, usrećiti nekoga. Samo sam razmišljala kako doprinijeti zajednici. S deset godina počela sam razmišljati o tome kako možemo koristiti znanost i tehnologiju za stvaranje društvenih promjena. Tada sam roditeljima rekla da želim istraživati ​​i otkrivati kemikalije u vodi. Ako to nitko drugi neće učiniti, ja ću”, rekla je među ostalim u intervjuu.

U intervjuu koji je za Time vodila glumica Angelina Jolie, Rao je govorila o svome mentoriranju drugih učenika i svojim ciljevima "stvaranja globalne zajednice mladih izumitelja koji bi rješavali probleme svijeta."

"Učenici s kojima radim jednostavno ne znaju otkud početi. Smatram da ako im date iskru, od koje mogu početi, da se tada mijenja sve. To znači da jedna osoba više u ovom svijetu želi osmisliti ideje za rješavanje problema", rekla je Rao.

"Nedavno sam došla do brojke od 30 tisuća učenika kojima sam bila mentorica, što je super uzbudljivo. Ja ne izgledam poput tipične znanstvenice. Sve što vidim na TV-u jest da je to uglavnom stariji bijelac. Čudno mi je kako ljudi dodjeljuju uloge s obzirom na spol, dob, boju kože. Moj je cilj ne samo stvaranje vlastitih uređaja za rješavanje svjetskih problema, već želim nadahnuti druge da učine isto. Jer, iz osobnog iskustva, nije lako kad ne vidite nikoga drugog poput vas. Stoga stvarno želim iznijeti tu poruku: Ako ja to mogu, vi to možete i svi mogu", zaključila je.

Američki časopis od 1927. godine jednom godišnje proglašava osobu godine te su tu nagradu dobivali utjecajni muškarci, žene, grupe ili koncepti, koji su svake godine otad dobivali naslovnicu.

Ovo nije prvi put da je maloljetna osoba dobila prostor u Timeu. Prošle godine je osoba godine bila švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, kojoj je tek 17 godina.

ČITAJTE I:

Greta Thunberg se u sve miješa: Ovim svojim potezom otvoreno je rekla što misli o Trumpu

Za nju zna cijeli svijet, a tek slavi 17. rođendan: 'Promijenila se, popravilo joj se zdravlje i sretnija je'

U Hrvatsku je stigla slikovnica s Gretom Thunberg u glavnoj ulozi

Linker
25. travanj 2024 19:32