hrabra žena

Charlotte Bellis bila je jedina novinarka na konferenciji u Kabulu: Njezino pitanje talibanima šokiralo je svijet

Novinarka Al Jazeere porijeklom s Novog Zelanda bez ustručavanja se dotaknula pitanja o neizvjesnoj budućnosti žena u Afganistanu, čime je zaradila divljenje i pohvale kolega i prijatelja širom svijeta.

U Afganistanu ovih dana vlada potpuni kaos, strah i neizvjesnost, a to posebice osjećaju žene koje su do sada slobodno mogle hodati ulicama, bez pratnje muških rođaka, studirati, raditi, graditi svoje karijere, živjeti svoje snove, a ne ih samo sanjati. No, s ponovnim dolaskom talibana na vlast, njihova budućnost je neizvjesna.

Tako je bilo i od 1996. do 2001. kada su talibani bili na vlasti i uveli šerijatski zakon prema kojem žene nisu imale nikakva prava, redovito su polijevane kiselinom i kamenovane ako bi se oglušile na zapovijedi, nisu se mogle obrazovati ni raditi. Mnoge od njih sada strahuju da ih čeka ista sudbina ako i njihove prethodnice. Zato pale diplome i zatiru sve što su postigle ovih godina jer ne žele ugroziti svoj život niti privlačiti pozornost.

image
Charlotte Bellis (lijevo) bila je jedina žena na konferenciji za novinare nakon preuzimanja vlasti u Kabulu od strane talibana.
MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA

No, talibani su nakon preuzimanja vlasti na prvoj službenoj konferenciji za medije izjavili da ne žele rat, već dijalog s međunarodnom zajednicom. U sobi punoj muškaraca bila je i jedna žena, novinarka, čije je odvažno pitanje skupini naoružanih vjerskih ekstremista šokiralo svijet.

Čitajte i: Potresna ispovijest mlade žene iz Afganistana: 'Jučer sam bila novinarka, a danas mi je život izbrisan'

Riječ je o Charlotte Bellis, iskusnoj reporterki neovisne novinarske organizacije Al Jazeere koja u Afganistanu radi od 2019., kojoj je jedinoj bilo dopušteno prisustvovati na konferenciji te definitivno nije uzalud potrošila svoju priliku.

Naime, Charlotte je talibanskom glasnogovorniku Zabiullahu Mujahidu postavila pitanje koje se tiče ženskih prava u Afganistanu pod novom vlašću.

"Želim razgovarati s vama o ženskim pravima i pravima djevojčica, o tome hoće li ženama biti dopušteno raditi i hoće li djevojčice i dalje ići u školu. Koja jamstva možete dati ženama i djevojkama da će njihova prava biti zaštićena?", upitala je novinarka talibanskog glasnogovornika.

image
Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibana.
MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA

On je nju i sve stale novinare uvjeravao da će u novoimenovanom Islamskom emiratu Afganistanu žene i dalje imati svoja prava sve dok slijede šerijatski zakon. "Ženama će se priznati sva njihova prava. Bilo da se radi o poslu ili drugim aktivnostima jer su žene ključni dio društva. Jamčimo sva njihova prava u granicama islama", poručio je Mujahud.

Ipak, mnogi smatraju da su to laži i puste priče jer su talibani, čim su došli u Kabul, potjerali žene s njihovih radnih mjesta i rekli im da ih mogu zamijeniti njihovi muški rođaci. Žene su se tako zatvorile u svoje domove, a talibanske bande odvodile su 12-godišnje djevojčice za seksualne robinje i supruge svojim borcima. isto nasilje pretrpjele su prije 20 godina tijekom istog talibanskog režima.

Gotovo odmah nakon što se obratila džihadistima, novinarku Charlotte Bellis pohvalili su brojni njezini kolege, poznanici i oni koji su pratili konferenciju na internetu.

"Bravo Charlotte, moćna si", "Hvala, Charlotte, ali nisam sigurna u sigurnost bilo koje žene", bili su neki od komentara na Twitteru, a jedan njezin kolega je napisao: "Vrlo sam ponosan što Charlotte mogu zvati kolegicom, zemljakinjom i prijateljicom. Ona i naš tim iz Kabula rade ogroman posao".

Čitajte i: Najopasnija zemlja na svijetu! Naš bloger za dlaku izbjegao talibane - pa upoznao pravi Afganistan

Nakon konferencije za novinare, Bellis je na Twitteru otkrila da su talibani već počeli mijenjati stvari na svim frontovima. "Vratila sam se u svoj hotel, a hotelsko osiguranje zamijenili su Talibani. Parkirali su svoje terence ispred hotela, poželjeli mi dobru večer, ali su izgledali zaprepašteno. Ušla sam u predvorje i naručila poslugu u sobu. Dobrodošli u novi Kabul", napisala je novinarka.

Nije jasno zašto je Bellis bila jedina novinarka koja je posebno odabrana da prisustvuje konferenciji, međutim postoje sugestije da je to zato što se moglo očekivati ​​da će njezin poslodavac, Al Jazeera, pokazati više suosjećanja prema talibanima nego zapadni mediji.

Bellis je za AM Radio rekla da je dolazak talibana u Kabul u ponedjeljak bio "iznenađujuće prijateljski", ali je upozorila da još uvijek imaju listu za odstrel. Dodala je da je nekoliko njezinih prijatelja kupilo oružje, ali je mnogo više njih pobjeglo, unatoč talibanskom obećanju da ne žele krvoproliće.

Ljudi u Afganistanu, ispričala je, morali su pogledati samo druge regije koje su neko vrijeme bile pod talibana kako bi shvatili stvarnost situacije. "Potvrđene su priče o zvjerstvima - stvari poput ciljanih atentata. Imaju listu za odstrel, ubijaju ljude i ne ispričavaju se zbog toga", rekla je.

Čitajte i: Kristijan Iličić o prijatelju iz Afganistana: 'Morao sam ovo učiniti za njega, ako ga talibani nađu njega više nema...'

Osim toga, uvjerena je da nema šanse da američke snage uđu u Afganistan, što je, smatra, potaknulo predsjednika Ashrafa Ghanija da pobjegne iz zemlje. Nedostatak stranog novca će, sigurna je, spriječiti talibane da upravljaju zemljom. "Oni žele legitimitet, zato nisu silom zauzeli Kabul i zato su na ovom mjestu stali kako ne bi pali", poručila je Bellis.

Linker
19. travanj 2024 02:14