Mario Kučera
čarolija blagdana utroje

Danijela Pintarić i Jakov Puharić: Prvi Uskrs s našom Melinom

Sopranistica Danijela Pintarić i glazbenik Jakov Puharić ne mogu zamisliti blagdanski stol bez tradicionalnih jela i jedva čekaju da njihova kći poraste kako bi vidjeli voli li više mamine slavonske specijalitete ili tatinu pašticadu.

Za sopranisticu Danijelu Pintarić i glazbenika Jakova Puharića ovaj će Uskrs biti poseban - prvi ga put dočekuju kao roditelji. A dva dana kasnije članicu zagrebačkog kazališta Komedija i višu suradnicu na osječkoj Umjetničkoj akademiji te gitarista makarskog benda Ischariotzcky, klape Berulia i Django trija čeka još jedno slavlje - prvi rođendan kćerkice Meline. Kao i prijašnjih godina, par koji u protekle tri godine živi i radi na relaciji Makarska - Osijek - Zagreb i ovaj je blagdan želio proslaviti zajedno. No to se ispostavilo kao nemoguća misija.

Zagreb 25022019
DANIJELA PINTARIC JAKOV PUHARIC i kcer MELINA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Svima je smiješno, ali planove nam je promijenio kalendar. Naime, Uskrs koji je obično početkom mjeseca, sada je tek 21. travnja, a Melina je rođena 23. Kako i Jakov i ja imamo velike obitelji, nemoguće nas je sve istodobno smjestiti u naš mali zagrebački stan. Bili bismo kao sardine! Stoga smo na kraju napravili raspored da svi budu zadovoljni. Melina i ja za Uskrs smo kod mojih u Osijeku, Jakov je kod svojih u Makarskoj, a za njezin rođendan u Zagreb dolaze Jakovljevi roditelji - kaže Danijela Pintarić, dodajući da se, otkako pamti, u njihovoj kući u Osijeku za sve blagdane i važne datume okupljala cijela obitelj. Tako će i za svoj prvi Uskrs Melina uživati u društvu brojnih Pintarića - bake Irene, koja je radni vijek provela u banci, Danijeline mlađe sestre Antonije, glumice u osječkom HNK, brata Krešimira, potom pradjeda Stjepana i drugih rođaka.

Zagreb restoran Baltazar
DANIJELA PINTARIC,suprug JAKOV PUHARIC i kcer MELINA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Još dok smo bili mali, mama i tata Antun, koji je preminuo prije tri i pol godine, trudili su se stvoriti nam čaroliju Uskrsa. I tu tradiciju njegujemo i danas - prisjeća se pjevačica, koja se nakon šest mjeseci rodiljskog dopusta vratila u matično kazalište gdje nastupa u dva mjuzikla - “Jalta, Jalta” i “Mamma Mia”.

- Dok su naši djedovi i bake jaja oslikavali na tradicionalan način, naši su nam roditelji pokazali brojne druge načine. Najviše smo uživali ukrašavajući ih masnim bojicama. Kako smo rasli, naše su crtarije postajale sve osobnije: ja bih crtala apstraktne motive, sestra one vezane uz teatar, a brat bi ispisivao kratke, duhovite poruke. Mama bi već kuhana i našim crtežima oslikana jaja samo uronila u vrelu vodu s crvenom, žutom, plavom ili nekom drugom bojom, izvadila i glancala krpicom natopljenom maslacem. Masna boja bi se tako skinula i svi bi crteži ostajali bezbojni, ali izrazito uočljivi. Jedva čekam da i Melinu naučim tu tehniku! A prije bojenja jaja djevojčica će zajedno s ukućanima blagdansko ozračje osjetiti prije uskrsnog doručka, u vrtu ispred kuće. Ondje će u gnijezdima, koja su dan prije izradili od trave, grančica i cvijeća te postavili ispod stabala i cvjetnih grmova, s ostalim ukućanima pronaći darove koje im je preko noći ostavio uskrsni zeko.

- Roditelji su uvijek osluškivali naše želje pa bi svatko u gnijezdu našao ono što je i želio - govori Danijela Pintarić. Za prvi rođendan svoje mezimice Jakov i Danijela napravili su joj album s fotografijama koji će je podsjećati na prvu godinu života. Uz slike iz rodilišta, prvog kupanja, osmijeha i zubića do puzanja i igranja, u njega će dodati i puhanje u svjećicu na rođendanskoj torti. Dvoje glazbenika jednako su posvećeni svojoj kćerkici koju obožavaju, a Jakov se, kaže Danijela, u svemu super snašao.

Zagreb restoran Baltazar
DANIJELA PINTARIC,suprug JAKOV PUHARIC i kcer MELINA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Volim se s njom igrati, šetati i svirati joj na gitari ili klaviru. Obožava glazbu, posebno pjesmice, a najdraža joj je “Cvijetak žuti” koju joj Danijela ili ja pjevamo prije spavanja. Vrlo je živahna pa voli biti vani i istraživati svijet oko sebe. A ja uživam s njom - kaže Jakov Puharić, koji jedva čeka kad će svojoj mezimici moći kuhati prava dalmatinska jela. Za svečanije prigode najradije spravlja pašticadu, baš kao i Danijelina majka, rođena Šibenčanka, koja je slavonsku kuhinju prigrlila tek kad se nakon udaje preselila u Osijek. No nije zaboravila mediteranske delicije pa je i njezinoj Danijeli najomiljenije jelo - pašticada. Melini još kuhaju kašice od različitog voća i povrća, a nedavno je uživala i u špagetima bolonjez i juhi od bundeve, koje je skuhao tata. A kad se požele odmoriti od štednjaka, obitelj najradije ode u zagrebački restoran Baltazar, u blizini Danijelina matičnog kazališta, jer im prija tamošnja domaća hrana.

- Melini usitnimo povrće i krumpir, zajedno s teletinom ili piletinom, koje za sada voli najviše. Inače volim kuhati, tu mi je ljubav prenio dida. Osim ribe, radim i jela od svih vrsta mesa, no u svemu se osjeti mediteranski utjecaj jer kuham po dalmatinskim receptima. Jedva čekam da Melina poraste jer me zanima koja će joj biti omiljena jela - napominje glazbenik, koji jednako uživa i u slavonskim delicijama. Posebno onima koje spravi Danijelina mama Irena. - Mama je, naravno - kaže Danijela Pintarić - Jakovu poslala malo slavonske šunke u kruhu, koju radi vrhunski, kao i kolače. Tako da barem kroz hranu osjeti dio našeg uskrsnog ozračja. A sljedeće godine za Uskrs ćemo nastojati da svi budemo zajedno. Tako je ipak najljepše.

Linker
23. ožujak 2024 19:20