Daria Lorenci Flatz sa sinovima Makom i Franom (8) te 19-mjesečnim Tinom, koji najviše uživa u maminom naručju
 Vedran Peteh
INTERVJU

Daria Lorenci Flatz sa sinovima preselila na jug

Zagrebačka glumica ne želi da je posao odvaja od djece pa će dva mjeseca, koliko traje snimanje filma 'Samo zatvori oči', u Metkoviću s njom biti sva tri sina, ali i njezina mama te 90-godišnja baka.

Kad se pročulo da glumica Daria Lorenci Flatz (41) u Metkoviću, dok ondje snima film, boravi s cijelom obitelji - sinovima Makom i Franom (8) te 19-mjesečnim Tinom, majkom Danijelom Turkalj i bakom Nadom Odić - mnogi su pomislili da je hrvatska kinematografija napokon dobila svoju holivudsku priču. Jer samo najveće zvijezde svoj nastup pred kamerama mogu uvjetovati i privatnim prohtjevima. Na raspolaganju joj je i automobil s vozačem, čim se kamere isključe, asistenti najprije njoj donose osvježavajuće napitke i hranu, brinu se da bude odmorna, da joj ne bude prevruće ili prehladno... Unatoč tome, život Darije Lorenci Flatz daleko je od holivudskog glamura. S obitelji boravi u unajmljenom trosobnom apartmanu na drugom katu obiteljske kuće u Gradcu na Makarskoj rivijeri (ali ne u prvom redu do mora), a klinci spavaju na madracima na napuhavanje. Iz Zagreba se na jug "evakuirala" s nekoliko kovčega i kolicima za Tina shvativši da ne može dva mjeseca provesti razdvojena od djece.

Redatelj Jure Pavlović (dobitnik europskog Oscara za kratki film “Piknik” 2015.) u intimnoj ženskoj drami "Samo zatvori oči" dodijelio joj je glavnu ulogu - gastarbajterice Jasne koja se iz Njemačke vraća u rodni kraj da raščisti odnos s bolesnom majkom - pa se Darijin lik pojavljuje doslovce u svakom kadru, zbog čega ima čak 44 dana snimanja.

Kako izgleda vaša svakodnevica na setu?

- Jako smo se dobro organizirale - mama i baka idu u nabavu, kuhaju, spremaju i paze na klince dok mene nema, a ja uskačem koliko stignem. Na snimanje idem pjevajući jer se tamo zapravo fizički i psihički odmorim od kaosa po kući. Tin još nije siguran na nogama, a najradije bi stalno bio na nečijim rukama, blizanci Mak i Fran imaju svoje zahtjeve i stalno nekamo jure. A svako jutro prolaze školsko gradivo te pišu domaće zadaće koje im učiteljica šalje Viberom iz Zagreba, i moram priznati da su svoj “"posao" vrlo ozbiljno shvatili. Zapravo mi je život ovdje lakši nego u Zagrebu, pogotovo kad mi se za vikend pridruži i suprug Emil, informatički stručnjak koji vodi privatnu tvrtku za web-dizajn i posljednjih godina predaje na odsjeku za dizajn Arhitektonskog fakulteta.

Gradac 08.09.2017
Daria Lorenci Flatz sinovi Fran, Mak i najmanji sin Tin
na slici:
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Daria Lorenci Flatz sa sinovima Makom i Franom (8) te 19-mjesečnim Tinom, koji najviše uživa u maminom naručju

Kako je producent reagirao na vaš zahtjev da na snimanje povedete kompletnu obitelj?

- Super. Da nije pristao na to, teško bih mogla prihvatiti ulogu za koju se pripremam već tri godine. Ovako ćemo pet tjedana biti svi zajedno, nakon čega se blizanci vraćaju s tatom i mojom bakom u Zagreb, a Tin ostaje sa mnom i mojom mamom.

Pomaže li vam majka i u Zagrebu?

- Ne, jer živi u Antwerpenu, gdje je dobila azil i posao nakon izlaska iz Sarajeva 1995., a iz Belgije nam obično dolazi dva puta godišnje, da mi pomogne kad smo u najkritičnijim razdobljima. U Zagrebu imam babysittericu, a uskače nam i Emilova majka.

Je li vam bio problem opravdati Makov i Franov izostanak s nastave?

- Dobili smo dopuštenje nastavničkog vijeća za njihov tako dug izostanak, uz dogovor da dečki odrade kompletan program koji prolaze njihovi kolege na nastavi. Srećom, početak je školske godine pa stignu i nadoknaditi ako nešto eventualno propuste. Produljeni boravak na moru posebno je dragocjen za Maka, koji boluje od astme.

Kako to da je s vama i vaša baka Nada Odić?

- Baka se dobro drži iako je na pragu devedesete, no ne bi mi bilo drago da dulje vrijeme bude sama u Zagrebu. Srećom, apartman je velik, pa nam se mogla pridružiti.

Jeste li s bakom oduvijek bliski?

- Posebno smo se zbližile kad sam s njom, djedom i bratićem kao 16-godišnjakinja na početku rata izišla iz opkoljenog Sarajeva, a cijelo smo izbjeglištvo provele zajedno u Zagrebu. Roditelji su inzistirali da iziđem odmah pa sam u Zagrebu završila treći i četvrti razred srednje škole, a oni su ostali u Sarajevu, gdje su imali radnu obavezu na televiziji, tata kao redatelj, a mama je radila u dokumentaciji i arhivi. Tako je moja mama s ujacima izišla tek u zadnjem valu, nakon što je potpisan Daytonski sporazum, a azil i priliku za novi početak dobila je u Belgiji, gdje i danas živi. Da nisam primljena na glumu u Zagrebu, vjerojatno bih i ja otišla tamo. Jedino mi je tata ostao u Sarajevu, gdje je u zrelim godinama zasnovao novu obitelj i u 58. ponovno postao otac. Tako da je moja sestra Lamija samo tri godine starija od svojih nećaka Maka i Frana.

Viđate li se često?

- Ne baš, ali u stalnom smo kontaktu Skypeom, što je, čini mi se, sudbina svih emigranata i raseljenih ljudi iz ratom pogođenih područja. Slična je i priča mog filmskog lika, mlade žene iz neretvanskog kraja koja je trbuhom za kruhom otišla u Njemačku i ondje zasnovala obitelj, dok joj je majka ostala sama u kući. Odnos majke i kćeri je uvijek kompliciran, jer svatko vuče na svoju stranu, a u našem filmu njihov sukob potenciraju majčina teška bolest i pitanje što je najbolje za sve u toj situaciji.

Tko tumači ulogu vaše filmske majke?

- Moja najdraža profesorica, Neva Rošić, koja me i primila na studij glume. U dvije godine u njezinoj klasi dobila sam izvrsne profesionalne temelje, a to znanje primjenjujem u dramskim i plesnim radionicama za djecu od 5 do 18 godina, koje vo­­dim u svom kreativnom studiju "4 sobe". Da dobro radimo, potvrđuju nam sve veća brojnost polaznika te filmske uloge koje naši klinci dobivaju, poput Dore Arar u TV serijalu "Čista ljubav".

Gradac 08.09.2017
Daria Lorenci Flatz sinovi Fran, Mak i najmanji sin Tin
na slici: Neva Rosic, Daria Lorenci Flatz, jure pavlovic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Redatelj Jure Pavlović svoj je debitantski film "Samo zatvori oči" posvetio ženama pa je glavne uloge dodijelio Darji Lorenci Flatz i Nevi Rošić

Jeste li u prvom pokušaju primljeni na glumu?

- Ne, prvi put nisam ušla niti u uži izbor. Bila sam očajna, razočarana, ali nisam odustala. U međuvremenu sam konobarila, išla na satove plesa i znatno sazrela, pa sam drugi put prijamni položila bez problema.

Kako ste proveli ovo ljeto?

- Radno, učeći srpski i njemački. U Pavlovićevom filmu polovica teksta mi je na njemačkom, a srpski sam morala svladati zbog snimanja u kolovozu u Beogradu, kamo su me također pratili mama i klinci. Redateljica Maša Nešković dala mi je glavnu ulogu u svom debitantskom filmu "Asimetrija - tri teritorije leta", u kojem mi je partner Uliks Fehmiju. Mak i Fran su se izbezumili kad sam odjednom prešla na ekavicu jer su se prestrašili da njihova mama više nije ista. Sve se promijenilo kad je redateljica i njih pozvala na probno snimanje za epizodnu ulogu, koju je Mak prihvatio, a Fran odbio jer se uplašio noćnog snimanja. Tako da sam u tom filmu prvi put u istoj sceni sa sinom.

Kako izgleda život s četiri muškarca u kući?

- Možete zamisliti, perilice suđa i rublja ne prestaju raditi. Meni su red i čistoća prioritet, a njima baš i ne. Moj suprug je iznimno angažiran otac, kojem mogu prepustiti brigu o sva tri sina, a blizance već učim da pospremaju za sobom, odu u dućan, da počiste kad zaprljaju... Ni ja se više ne ubijam kućanskim poslovima nakon što sam se na vlastitoj koži uvjerila da se moram više paziti i odmarati jer se konstantna iscrpljenost i stres plaćaju zdravljem.

Što se dogodilo...

- Došlo je do poremećaja funkcije štitnjače, žlijezde čiji hormoni imaju važnu ulogu u regulaciji funkcioniranja organizma. Srećom, nisam je morala odstraniti, ali sam do kraja života na nadomjesnoj terapiji.

Koji je bio uzrok tomu?

- S blizancima se godinama nisam pošteno naspavala, a uz to sam se, kad im je bila godina i pol, vratila u kazalište i te sezone radila na četiri predstave. Kombinacija privatnog i poslovnog stresa rezultirala je kroničnim umorom, malaksalošću, usporenošću, razdražljivosti, nemirom, bolovima u mišićima... To su tipični simptomi pa je mojoj doktorici već nakon prvog razgovora sve bilo jasno. I utješila me riječima da sam sada prava zvijezda jer je poremećaj rada štitnjače dokaz da sam se pretrgnula da dođem do tog statusa.

Što ste iz svega toga naučili?

- Da se moram odmarati te da od bezrazložnog iscrpljivanja i stalne grižnje savjesti - doma zato što nisam na poslu, a na poslu zato što nisam doma - nema nikakve koristi. Da to nisam prošla, sigurno bih i sad nakon noćnog snimanja jurila kući, bez minute sna cijeli dan provela s djecom i sutradan ponovno snimala, pa sve ispočetka. Sad prije povratka kući uvijek odspavam, a doma obvezno liježem i budim se s Tinom jer je to jedini način da se odmorim.

Kad se vraćate u kazalište?

- Za godinu i pol, kad mi istekne rodiljni dopust. Vjerojatno ne bih ništa ni snimala da ova dva filma nisam davno prije dogovorila te da mi redatelji i producenti i privatno nisu toliko izišli u susret.

Linker
18. travanj 2024 17:48