Instagram
Mlada i svestrana

Domaća voditeljica s najboljim trbušnjacima otkriva tajnu savršene figure

'Kuhinja mi je puna namirnica iz dućana zdrave prehrane, netko će potrošiti na cipele, a ja na klopu', priča nam Aleksandra Milinković (28), Bjelovarčanka ugodnog glasa koju slušamo na radiju Enter Zagreb, a koja se odnedavno može pohvaliti diplomom instruktorice fitnesa stoga ne čudi što u konkurenciji domaćih voditeljica ima zasigurno najbolje trbušne mišiće

Brbljava, vesela, ambiciozna i uvijek u trendu najlakše bi se moglo opisati Aleksandru Milinković. U Zagreb je stigla na studij i sigurna je da će ovdje i ostati. 'Za mene kažu da sam dijete radija jer sam još na trećoj godini studija dobila posao na Anteni Zagreb kao programski producent i nekoliko godina kasnije u sklopu iste medijske korporacije preuzimam DJ pult Entera Zagreb', priča nam Aleksandra koju već četiri godine možemo slušati u showu Maraton hitova svaki radni dan od 10:30 do 14:00 sati. Nije slučajnost da joj se show tako zove jer je ovisnica kada je sport u pitanju. 10 godina trenirala je atletiku, prije dvije godine upisala je boks i zaljubila se, a trčanje na nasipu joj je meditacija u pokretu. Prije nekoliko mjeseci odlučila je da bi trebala uložiti u znanje kada je sport u pitanju te upisala Fitness učilište i od nedavno je licencirani fitness instruktor.

Kako izgleda vaš tipičan dan?

Volim ustajati ranije, čitati portale u krevetu, tražiti ideje za show i 'polajkati' sve moguće na društvenim mrežama. Nakon informiranja kreće moja avantura u kuhinji. Obožavam doručak i trudim se svaki dan pripremiti nešto zdravo. Doslovno ću radije napraviti dobar doručak nego uložiti to vrijeme u peglanje majice, pranja kose i slično.

Nakon toga kreće spremanje za posao, šminkanje u autu i brbljanje na radiju. Veći dio dana provodim na radiju, nakon čega planiram sportske aktivnosti. Trudim se svaki dan odraditi drugačiji trening, ipak sam blizanac u horoskopu i sve mi brzo dosadi. Netflix, kauč i čaj od koprive savršen su kraj mog dana.

Privatna fotografija

Koliko puta na tjedan vježbate?

Teško mi je odgovoriti koliko puta tjedno vježbam, sve ovisi. Kad se pripremam za neku trkačku utrku (da, često idem i na utrke građana), odradim i po pet treninga tjedno. Uvijek odradim kombinaciju trčanja (dugih kilometraža) i boksa. Moj prosjek je tri do četiri treninga tjedno. Nekad izađem van, a nekad vježbam kod kuće. Čuda se mogu napraviti uz malo volje i jednu girju. Nemam najdražu vrstu treninga, volim kombinirati sve; od trčanja, boksa, teretane, planinarenja...bitno mi je samo da se krećem. I da uživam, to mi je prioritet! Mislim da ti se sportska aktivnost ne smije 'ogaditi', jer je velika vjerojatnost da ćeš izgubiti motivaciju.

Privatna fotografija

Imate zavidne trbušnjake, što radite kako bi trbuh bio definiran, ali ne i previše mišićav?

Voljela bih reći kako radim čarobne vježbe za trbušnjake, ali nije baš tako. Mislim da je za moj trbuh najviše zaslužna prehrana, ali uz redovitu sportsku aktivnost. Ugljikohidrate konzumiram samo za doručak i ručak. Ne jedem iza 20 sati. Pijem zdrave napitke, smoothie, limunadu, vodu, biljne čajeve i izbjegavam bijelo brašno, bijeli šećer, prženu hranu. Ali nisam rob zdrave prehrane, naravno da ako poželim pojesti burger da ću to i napraviti. Ali ne svaki dan i znam da ću drugi dan uložiti malo više truda na treningu. Bitan je balans. Ne trebamo se odreći stvari koje volimo jesti i piti, samo ih pokušamo smanjiti i zamijeniti zdravijim namirnicama.

Kako izgleda vaš plan prehrane tijekom dana?

Svima ponavljam da je doručak najvažniji. Obožavam smoothieje i radim ih gotovo svaki dan. Uvijek je riječ o kombinaciji povrća, voća, orašastih plodova i superfooda. Često recepte podijelim na Instagramu i veseli me kad se ljudi povratno jave i pohvale kombinaciju. U zadnjih nekoliko tjedana eksperimentiram s vegetarijanstvom pa si obrok za posao pripremam doma jer u mom kvartu nemam kvalitetnih vege dostava. Obično prije spavanja ordiniram po kuhinji i pakiram ručak za drugi dan. Veseli me istraživanje novih namirnica i recepata, obožavam dućane zdrave prehrane i doslovno svaki dan pročitam minimalno tri recepta koja me inspiriraju za neke nove kulinarske pothvate.

Za međuobrok biram jogurt ili energetsku pločicu koja me 'podigne' prije treninga, a nakon treninga volim si pripremiti proteinsku poslasticu. Jaja, zrnati sir, ribu, povrće, proteinske palačinke...to su ti neki savršeni dani kad sam super organizirana i nisam u stresu.

Naravno da u plan prehrane nekad upadnu i sladoled, čokolada ili pivo. Sve je ok, kad si umjeren i kad treniraš redovito.

Što vam daje energiju za 'život u eteru'?

Energiju mi na prvom mjestu daje glazba. Glazba je moja velika ljubav, završila sam glazbenu školu, smjer violončelo, i nije slučajnost što sam završila na radiju. Obožavam pričati o novim i starim pjesmama, produkciji, pratiti svjetske top ljestvice i 'prodavati' sve to u eteru Entera. Doslovno nekad jedva čekam doći na radio jer znam da mi glazbena urednica Tea priprema neke nove hitove koje ću taj dan pustiti premijerno. Mislim da ekipa u redakciji ima problem s mojom ljubavi prema glazbi jer stalno pjevam, doslovno odradim mini koncerte, a nekad to baš ne zvuči dobro!

Druga stvar na koju sam jako ponosna, i koja mi daje energiju u eteru je moja rubrika Enter people. Svaki tjedan u svom showu ugostim jednu mladu, ambicioznu i uspješnu osobu koja zaslužuje da javnost zna za nju. Sportaši, vatrogasci, plesači, pjevači, glumci, profesionalni igrači video igara....njihove priče su genijalne, a oni ponekad nisu nisi ni svjesni da su prave zvijezde! Zato mi je drago da mogu uskočiti i javno ih ispoštovati u eteru.

Koji su vaši planovi za 2018. godinu?

Plan je maksimalno se posvetiti vježbanju i pokušati inspirirati druge da vježbaju zbog sebe, a ne zbog ona dva tjedna na plaži. Zacrtala sam si i da ću istrčati barem dva polumaratona. Želim i puno putovati, kao i svake godine. Dečko i ja imamo isti stav da je važno vidjeti nove stvari, nove kulture, probati nova jela - svaki put kad se vratim s putovanja sam bolja i sretnija osoba. Na popisu su za sad Berlin, Maroko i SP u nogometu u Rusiji.

Na vašem Instagram profilu gdje vas prati gotovo osam tisuća followera, fanovi mogu vidjeti kako se poigravate sa zdravom hranom i isprobavate zanimljive namirnice. Koje su va, omiljene netipične namirnice i začini?

Uvijek nove i zanimljive namirnice stavljam u smoothie. Trenutno sam luda za potočarkom, i ne, to nije gljiva! Radi se o zelenoj biljci koja ima više željeza od špinata i više vitamina C od limuna. Super je za čišćenje krvi i podiže energiju. Uz nju trenutno sam luda za alfa alfa klicama bogate su vitaminima i mineralima. Imaju jako puno magnezija i proteina. Toliko ih volim da ih stavljam i u sendvič. Naravno, tu su i neki superfood proizvodi poput maca praha ili kakao nibsa. Kuhinja mi je puna namirnica iz dućana zdrave prehrane, netko će potrošiti na cipele, ja na klopu!

Što, po vašem mišljenju, žene najčešće rade krivo kad kreću na zdravu prehranu, a što kad vježbaju?

Mislim da se provlači isti problem. Svi žele rezultate preko noći. To ne postoji. Jednostavno se trebaš probuditi i reći ja želim ostatak svog života živjeti zdravije. Imam osjećaj da kad bikini zamijenimo jaknom da zaboravimo na sebe i svoje zdravlje. Treba krenuti postepeno, slušati svoje tijelo. Dati mu priliku da se prilagodi novom režimu prehrane. Ako krenete u teretanu ili na neku drugu vrstu treninga, krenite polako i opterećenje povećavajte s vremenom. Ako su mišići upaljeni ne forsirajte jer će vam se tijelo osvetiti i izgubit ćete motivaciju. Radite na sebi i pronađite balans. Pojedite par žlica Linolade kad vam treba, ali ne svaki dan. Ne stignete li u gym, prošetajte po kvartu. “Excuses are for losers”.

Kako glasi najbolji fitness savjet koji ste ikad dobili?

Dobila sam ga nedavno, a glasi: "Fitnes jednako zdravlje". Ako vježbaš, radi na tome da budeš zdravija osoba. Pitaj se tri puta zašto radiš čučanj s 80 kilograma, ako si teška 60. Ne možemo otići u dućan i kupiti nove zglobove, ljubi i mazi svoje tijelo - to je jedino koje imaš.

Linker
20. travanj 2024 12:08