Glumac Andrej Dojkić
 Biljana Gaurina / CROPIX
posljedice strogog režima

Domaći glumac živio je za posao: 'Izgubio sam 15 kg i zaradio porok kojeg se više ne mogu riješiti'

Glumac Andrej Dojkić dao je sve od sebe dok se pripremao za ulogu života. Naime, naočit Slavonac zbog uloge Laszla Horvatha, mađarskog nogometaša koji je 1944. godine spletom nesretnih okolnosti završio u radnom kampu Kecskemet, morao se tjelesno transformirati. Upravo slavi 38. rođendan, a uz zahvale na čestitkama, za portal Gloria.hr ispričao je kako je tekla njegova preobrazba te otkrio što ga je sve putem snašlo i koje posljednice osjeća i danas, mjesecima kasnije.

Poznati Osječanin i član zagrebačkog kazališta Gavella otišao je korak dalje zbog uloge u filmu "The Match" koji je dio hrvatske trilogije Dominika i Jakova Sedlara. Svoje tijelo u kratkom razdoblju doveo je do neprepoznatljivosti - u tri mjeseca smršavio je 15 kilograma! Andrej se 23 dana od početka projekta nije oprao, niti je prao zube, dobio je osip po tjemenu, izgubio 15 kilograma za ulogu, nosio je vagu svugdje sa sobom 2 i pol mjeseca prije projekta, vagao svaki komad hrane, koristio pola litre vode dnevno za umivanje. Miris tijela nije nikoga mogao zasmetati osim filmskoj ekipi na setu i kolegama, a zbog uloge se predao i poroku koji prije nije imao. Počeo je i pušiti.

'Nisam pušač, ali sam se zbog uloge Laszla navukao na cigarete, čak sam znao popušiti kutiju i pol, još uvijek to rješavam, tako mi i treba... Na kraju uopće nisam trebao pušiti u filmu!', priznao nam je.

Razdoblje priprema i snimanja su ga u potpunosti preuzeli, čak ga u matičnom kazalištu nisu prepoznali na porti. 'Bilo je tu još puno toga nimalo lijepoga za čuti u pripremi, ali nećemo o tome... Laszlo je završena uloga i okrećem se novim izazovima i projektima', kaže Andrej Dojkić.

U istom filmu svoj filmski debi imali su hrvatski nogometni reprezentativci Dejan Lovren i Mateo Kovačić koji glume njegove kolege, a oni u filmu nisu završili tragično poput Horvatha koji je utjelovio Andrej Dojkić. 'Dejan Lovren i Mateo Kovačić su odlični partneri na setu. Spontani pred kamerom što je najbitnije', kaže Andrej.

Facebook
Transformacija Andrej Dojkić


Njegovi prijatelji i rodbina ostali su u šoku kad su vidjeli što je uspio učiniti sa svojim tijelom u tako kratkom vremenu i htjeli su znati recept. 'Sve za umjetnost, a poslije toga glavu u frižider', savjetovali su mu čak preko Facebooka, a kasnije ih je i poslušao.



Film "The Match" je nastao velikim dijelom prema istinitom događaju, koscenarist i producent je 85-godišnji Amerikanac Stephen Ollendorff. Radnja se odvija u vrijeme kada je Mađarska pod nacistima, Laszlo Horvath, u tumačenju Dojkića, zvijezda je, pripadnik mađarskog visokog društva, ali i pokreta otpora. Za njega će s kobnim posljedicama završiti incidentna večer na javnom mjestu, u kojoj se, izgubivši živce, bahato ponio prema pripadnicima SS-a.

Linker
15. travanj 2024 04:50